Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο πλανήτης των ανέργων

Ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο, αλλά πικρό είναι το ποτήρι του κοντινού μας μέλλοντος, όπως αυτό απεικονίστηκε στο Νταβός, όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πικρό για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια εργατική τάξη, αφού οι άνεργοι στον πλανήτη θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια, όπως ανέφερε ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLO). O ίδιος προειδοποίησε ότι ειδικά η υψηλή ανεργία στη νότια Ευρώπη δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. «Πώς δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή το γεγονός ότι το 55% των νέων είναι άνεργοι;» και απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις και στους πολιτικούς, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια επανάσταση για να κάνετε κάτι».
Σε κούφιες θριαμβολογίες επιδόθηκε ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι «το 2012 ήταν η χρονιά του ευρώ», αν και αναγνώρισε ότι το 2013 η ευρωζώνη θα κινηθεί στην τροχιά της ύφεσης, προτού αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές και να εφαρμόσουν με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, ώστε «να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη».

Στην ίδια σκληρή κατεύθυνση κινήθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε επίπονες μεταρρυθμίσεις τώρα, ώστε να απολαύσουμε οφέλη στο μέλλον», δηλαδή να ξεχαρβαλωθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα και η κοινωνική πρόνοια, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου. Εντούτοις, ο Ράιντερ έφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Φορντ, που το 2012 απέλυσε το προσωπικό της στο Βέλγιο και μετέφερε τη μονάδα παραγωγής στην Ισπανία, όπου οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης χρέους και πρόσθεσε ότι «αν δεν μπουν κάποιοι κανόνες στο παιχνίδι, ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στην Ευρώπη».
Στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, προβλέπεται ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ευρωζώνη, ενώ δεν κρύβονται οι φόβοι για μια νέα υποτροπή της…
prin

Δεν υπάρχουν σχόλια: