Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΘΩΟΣ Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσίευση της λίστα Λαγκάρντ από το περιοδικό Ηot Doc πριν από περίπου ένα χρόνο.
Όπως δήλωσε ο συνήγος υπεράσπισης του Κ.Βαξεβάνη και εκδότης της Ελευθεροτυπίας, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και του enet.gr, Χάρης Οικονομόπουλος:
“Σήμερα απειλήθηκε το αδιανόητο και αποφασίστηκε το αυτονόητο. Ο Κώστας Βαξεβάνης, σε μία παράλογη διαδικασία, με μία παράλογη εισαγγελική δίωξη αθωώθηκε για δεύτερη φορά. Γλύτωσε κάνοντας το καθήκον του. Ας είναι αυτό ένα μάθημα για όσους θέλουμε να κάνουμε το καθήκον μας ελπίζοντας ότι η δικαιοσύνη είναι στο πλάι μας.”

Ο εισαγγελέας τον ήθελε ένοχο

Την ενοχή του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Ηot Doc Κώστα βαξεβάνη είχε προτείνει νωρίτερα ο εισαγγελέας του Τριμελούς Αυτοφώρου, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ παραβίασε προσωπικά δεδομένα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός “πάτησε” στο γεγονός ότι δημοσιεύθηκαν τα επαγγέλματα δίπλα στα ονόματα της λίστας καθώς και ότι τα άτομα δεν συναίνεσαν στη δημοσίευση. “Ο σκοπός της δίκης δεν είναι η λογοκρισία ή ο εκφοβισμός αλλά τα όρια για δύο κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία “συγκρούονται” ανέφερε ο εισαγγελέας ισχυριζόμενος ότι η προσέγγισή του θα ήταν διαφορετική αν ο Κ. Βαξεβάνης “δημοσίευε αποκλειστικά πρόσωπα που ασκούσαν δημόσιο λειτούργημα ή συνδέονταν με τέτοια ως παρένθετα πρόσωπα”.
Είχε προηγηθεί η απολογία του δημοσιογράφου, ο οποίος υποστήριξε πως στόχος της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ήταν “να αποκαλυφθεί το σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα και βρίσκεται στη λίστα”. Ο εισαγγελέας δεν δέχθηκε ούτε και τη θέση του κατηγορουμένου ότι ουσιαστικό διακύβευμα ήταν και είναι η κοινωνία η οποία εξαπατάται. “Η λίστα είναι συγκλονιστική. Αποκαλύπτει το σύστημα διαφθοράς. Περιλαμβάνει πρώην εισαγγελέα και νυν γενικό γραμμματέα, εκδότες, συμβούλους του πρωθυπουργού, επιχειρηματίες. Κανένας τους δεν ελέγχθηκε” πρόσθεσε ο Κ. Βαξεβάνης εξηγώντας ότι ουδέποτε γράφθηκε πως τα ονόματα της λίστας ήταν φοροφυγάδες ή ένοχοι αδικημάτων.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: