Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα μνημόνια της λιτότητας διπλασίασαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Πριν το Μνημόνιο χρωστούσαν στο Δημόσιο 35 δισ. ευρώ, με το μνημόνιο αύξησαν τους φόρους και τώρα χρωστάνε 70 δισ. ευρώ! #SuccessStory
Στα επίπεδα του 40% του ΑΕΠ εκτίναξαν τα Μνημόνια τις απλήρωτες υποχρεώσεις των Ελλήνων προς την εφορία και γενικότερα το Δημόσιο. 
Από 33,5 δισ. ευρώ το 2009 και 35 δισ. ευρώ το 2010, εξακοντίστηκαν τον Αύγουστο κοντά στα 70 δισ. ευρώ (69.239 εκατ. ευρώ στις 31 Αυγούστου και αν συνυπολογισθούν εκείνα που “τρέχουν” τον Σεπτέμβριο έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ), ενώ συνεχίζουν να διογκώνονται με ανησυχητικά επιταχυνόμενους ρυθμούς οι απλήρωτες οφειλές εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
Η αδυναμία των Ελλήνων να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη φοροδοτική τους συνεισφορά. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται σταθερά οι φόροι οι οποίοι μένουν απλήρωτοι και να συσσωρεύονται πλέον με ρυθμούς άνω του 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, τον Αύγουστο ένα ποσό της τάξης των 1.417 εκατ. ευρώ νέων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (εκείνων δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους) να φθάνει ήδη τα 8.654 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ύψος “παλαιών” (βεβαιωμένων έως 31.12.2013) και “νέων” ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει πλέον τα 70 δισ. ευρώ, ενώ πριν από χρόνια, προτού απλωθεί στη χώρα ο μνημονιακός ζόφος, το αντίστοιχο ποσό έφθανε τα 35 δισ. ευρώ.

Αυτό κατοπτρίζει τα εξοντωτικά φοροεισπρακτικά μέτρα και τη γενικότερη λιτότητα που αφενός έφεραν μια βίαια φτωχοποίηση και αφετέρου υπερχρέωσαν σε τέτοιο βαθμό τους Έλληνες πολίτες ώστε το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να έχει διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία!

Προκειμένου δε να μαζέψει τα έσοδα που του υπαγορεύει η τρόικα για να σχηματίσει πάση θυσία εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, το υπουργείο Οικονομικών μετέρχεται όλα τα μέσα. Η αναλγησία της κυβέρνησης με τις κατασχέσεις -έναντι χρεών προς το Δημόσιο- δεν έχει όρια αφού πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών τις εφορίες να δεσμεύουν ακόμα και τις αποζημιώσεις που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση ατυχήματος!

[πηγή: avgi.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: