Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στο φως οι αλήθειες που κρύβουν

Αποκαλύπτεται το βρόμικο παρασκήνιο των σκληρών εκβιασμών κατά της Ιρλανδίας, στην οποία επέβαλαν πρόγραμμα «διάσωσης».
Το βιβλίο, που αναφέρεται στη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του Μπράιαν Λένιχαν, του μοιραίου υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και του ανθρώπου που διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, φέρνει στο φως το ρόλο και τις απειλές στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Θυσίασαν μια χώρα για να προστατεύσουν τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες.
Αναφορά στους ωμούς εκβιασμούς προς το Δουβλίνο για να αποδεχθεί τους όρους του μνημονίου είχε κάνει και ο ίδιος ο Μπ. Λένιχαν. Είχε δηλώσει, λίγο πριν από το θάνατό του, ότι η ΕΚΤ τον είχε απειλήσει και προφορικά, και μέσω αλληλογραφίας για τις συνέπειες εάν δεν αποδεχόταν την τρόικα. Επιβεβαιώνεται πλέον από τον Π. Χόνοχαν, πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας που διόρισε ο Λένιχαν πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ότι η απειλή έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Δεν ήθελαν να χάσουν οι μεγαλοομολογιούχοι και οι τράπεζές τους.

Ολα αυτά συνέβαιναν όταν το ιερατείο των Βρυξελλών προσπαθούσε να μην εξαπλωθεί ο πανικός σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα είχε ήδη καεί για τα καλά, προφανώς κι αυτή με τη «θέλησή της». Ο Λένιχαν τότε προωθούσε πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα σε ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης, ώστε να μην πέσει το βάρος στους φορολογουμένους. Απέναντί του είχε την ΕΚΤ και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ενορχήστρωναν πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων και υπαγωγή της χώρας σε διάσωση.

Ακόμα και σήμερα οι Ιρλανδοί περιμένουν να δοθεί στη δημοσιότητα η περίφημη επιστολή Τρισέ προς τον Λένιχαν, αλλά το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει μπλοκάρει κάθε δημοσιοποίησή της. Τι κι αν στη δημοκρατία η διαφάνεια πρέπει να αποτελεί κανόνα... Πόσω μάλλον όταν αποκαλύπτεται ότι πλήττονται τα συμφέροντα των φορολογουμένων μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αλλωστε στην Ελλάδα διαφορετική πρακτική εφάρμοσαν; Αφού διαθέτουν αυτό το «νόου χάου», το ακολουθούν κατ' εξαίρεση; Μερικά κομμάτια του ίδιου παζλ, πάντως, έχουμε δει: στο δραματικό παρασκήνιο στις Κάνες, με πρωταγωνιστές το σημερινό πρωθυπουργό και το σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: