Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Α. Συγγελάκης: «Ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να υπογράψει τη δικαστική απόφαση για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου»

Ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μιλά στο Κόκκινο για την υπόθεση της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των ναζί. «Το Ελληνικό κράτος ποτέ στην ουσία δεν διεκδίκησε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τη καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων» δήλωσε στο Κόκκινο ο Αριστομένης Συγγελάκης απο το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας. Τόνισε πως στο παρελθόν το αίτημα και οι αγώνες των αντιστασιακών οργανώσεων και των ενώσεων θυμάτων «δεν έφτανε ούτε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, σήμερα η κρίση συντέλεσε στην επαναφορά του αιτήματος».

Ενώ υπήρχε τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2000 για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου στην Ελλάδα, «ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος και κανείς απο τους διαδόχους του δεν έβαλε την υπογραφή του στην απόφαση και εφόσον οι Γερμανοί δεν ήθελαν να πληρώσουν τις αποζημιώσεις θα μπορούσαν να κατασχεθούν οι περιουσίες της στην Ελλάδα. Στο όνομα των καλών σχέσεων με τη Γερμανία δεν υπεγράφη ποτέ αυτή η απόφαση» πρόσθεσε ο Α. Συγγελάκης.
«Ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί απλά να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου του 2000 προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα του Διστόμου . Κάτι τέτοιο είναι νομικά θεμελιωμένο και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο εξωτερικό. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε θετική τη πρόσφατη απόφαση του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία στην ουσία ανατρέπει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έδινε ασυλία στη Γερμανία για τα εγκλήματα του τρίτου Ράιχ απο τρίτη χώρα.
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: