Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβ. Ομάδας & Κοινοβ. Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για αγώνα κατά της διαφθοράς και οικονομία.
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2009
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 και τη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά για αγώνα κατά της διαφθοράς και οικονομία.
Σημεία συνέντευξης:
•Να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο ενάντια στη διαφθορά. Αξίζει στην Ελλάδα, αξίζει στους Έλληνες αυτή η προσπάθεια, αυτός ο αγώνας.
•Το ζήτημα της διαφθοράς δεν αντιμετωπίζεται με νόμους μόνο. Αντιμετωπίζεται και με μια διαφορετική στάση των πολιτών.
•Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στη Βουλή τέτοιο το οποίο να είναι ένα πλαίσιο ασφυκτικού αλλά δίκαιου ελέγχου της πολιτικής εξουσίας, της κυβέρνησης και αυτό θα το πετύχουμε.
•Δεν αντέχει η δημοκρατία μας να παραμείνει μέσα στην σύγχυση και στις φημολογίες, ούτε μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να επανερχόμαστε σε θέματα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες.
•Οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι κάτι το οποίο εδώ στην Ελλάδα έχει αντιμετωπιστεί λίγο περίεργα. Είναι σαν να θεωρούνται ότι είναι μια διαδικασία εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων. Δεν είναι έτσι σε καμία περίπτωση. Οι Εξεταστικές Επιτροπές χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, έτσι ώστε να μπορεί η Διοίκηση αλλά και ο πολιτικός κόσμος να διαμορφώνει διαφανείς και αυστηρούς όρους για τη λειτουργία του.
•Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή και πολύ νωρίς, εδώ και 2 ή 3 χρόνια , επανέρχεται συνεχώς λέγοντας ότι πρέπει να έρθουν όλα στο φως με αυστηρά φυσικά διαδικασίες, ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουμε πρέπει να προχωρήσουμε.
•Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά και η προσπάθεια για τη διαφάνεια είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Γιατί η κρίση της χώρας δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι κρίση της αγοράς. Είναι κρίση ηθικής, είναι κρίση αξιών, είναι μια τεράστια αμφισβήτηση η οποία υπάρχει όσον αφορά την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αμφισβήτηση των πολιτών προς την κεντρική εξουσία … Και αυτά όλα δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα και βεβαίως αμφισβήτηση και στη διεθνή αγορά αλλά και στην Ε.Ε.
•Όταν υπάρχει διαφθορά, όταν υπάρχει παραοικονομία, όταν υπάρχει μαύρο χρήμα το οποίο κυκλοφορεί μέσα στην αγορά, το οποίο φυσικά δεν φορολογείται, δεν περιλαμβάνεται δηλαδή στα δημόσια οικονομικά, στον σχεδιασμό των δημοσίων οικονομικών, τότε όλα τα βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους οι οποίοι είναι νομοταγείς, στους ανθρώπους που είναι εντάξει όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και προς το φορολογικό σύστημα.
•Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα σταματήσουν οι κοινωνικές αδικίες και σε κάθε περίπτωση την κρίση δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι όπως τους είχε οδηγήσει η Νέα Δημοκρατία.
•Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα πρέπει να μπει σε ένα καθεστώς αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με περιεχόμενο κοινωνικά δίκαιο. Και επιπλέον είμαι από αυτούς που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηρά και σοβαρά μέτρα προς όλους εκείνους τους φορείς οι οποίοι κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα ή εμπλέκονται στις διαδικασίες της διαφθοράς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
•Σημασία έχει τι εκφράζει ο Πρωθυπουργός. Αυτό μετράει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό μετράνε οι διεθνείς αγορές, το τι ακριβώς εκπέμπει, ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός για λογαριασμό της κυβέρνησης και της χώρας. Και το μήνυμα είναι σαφές. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληρώσουν το λογαριασμό οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ούτως ή άλλως η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τη διαδικασία της ανάπτυξης, έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση εάν δεν ενισχυθεί η αγορά, αν δεν ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν δεν ενισχυθεί το εισόδημα, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
•Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του περί τον Μάρτιο, αφού πρώτα έχουμε καταθέσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Φεβρουάριο, αφού έχουμε περάσει 2 νομοσχέδια μέχρι τότε, όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο και ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική. Όλα αυτά είναι ξεχωριστά νομοσχέδια.
•Ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός όπου έρχεται να αντιμετωπίσει τα άμεσα δημοσιονομικά προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει προέλθει μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου όμως είναι ισορροπημένη. Περιλαμβάνει το δικό μας κοινωνικό στίγμα, το δικό μας πολιτικό στίγμα, δεδομένου ότι προβλέπει τις αυξήσεις για το πρόγραμμα σπουδών, δημοσίων επενδύσεων, για την υγεία και για την παιδεία όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και επιπλέον προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά. Σε άλλες περιπτώσεις μια λύση η οποία θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί είναι να ήταν με δωδεκατημόρια. Γιατί η κατάσταση της οικονομίας την οποία παραλάβαμε είναι πραγματικά τραγική. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το οποίο έλεγε ή απέκρυπτε η Νέα Δημοκρατία, είναι και όλα αυτά τα οποία προκύπτουν καθημερινώς όπου σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε Οργανισμό ανακαλύπτονται νέα χρέη.
•Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και όλοι μας είχαμε μια ειλικρινή στάση απέναντι στον ελληνικό λαό και σ’ αυτή θα παραμείνουμε. Εμείς θέλουμε μια διαφορετική πορεία της χώρας. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Εμείς δεν πήραμε εντολή να διαχειριστούμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ούτε να είμαστε οι εκκαθαριστές των πιστωτών της χώρας, δηλαδή εκείνων οι οποίοι μας δανείζουν. Ούτε είμαστε οι εκπρόσωποι των οποιωνδήποτε άλλων διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ούτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό. Εκπροσωπούμε την ελληνική κοινωνία που θέλει μια διαφορετική προοπτική και σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση θα δουλέψουμε.
•Και, γι αυτό, χρειάζεται πραγματικά μετριοπάθεια, μεγάλη ευθύνη, συλλογικότητα, συμμετοχή όλων των πολιτών και ανάληψη της ευθύνης του καθένα μας από όπου και αν βρίσκεται και όπου κι αν λειτουργεί και εργάζεται.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου