Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ".


1. Στην εκλογή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κόντρα στον «εκλεκτό» του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτη Ξυνίδη, παραλίγο να κάνει την μεγάλη έκπληξη. Αν και μπορούσατε να διεκδικήσετε ένα δεύτερο γύρο, γιατί δεν το κάνατε;

Η απάντηση είναι απλή και μονοσήμαντη. Εγώ ήμουν υποψήφιος για την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και όχι για τον διχασμό του. Αν είχα κάνει άλλες επιλογές, θα τις είχα ακολουθήσει πολύ νωρίτερα, πολύ πριν την εκλογή Γραμματέα.
Αυτό σημαίνει ότι ήμουν υποψήφιος και ταυτόχρονα εκπρόσωπος ενός μεγάλου ιστορικού και με προοπτική ιδεολογικού και στελεχιακού «οπλοστασίου» με μόνο στόχο την ενδυνάμωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και την ανάκτηση της ισχυρής του σχέσης με την κοινωνία.
Σε μια συγκυρία παντοδυναμίας της άλλης άποψης και προσωποποιημένης πρότασης για τη θέση του Γραμματέα, η υποψηφιότητά μου απέσπασε ένα μεγάλο ποσοστό. Ένιωσα τιμή και αισθάνθηκα ευθύνη. Άρα, και με μία ψήφο διαφορά να προηγείτο ο σύντροφος Ξυνίδης, δεν θα κλόνιζα τη διαδικασία. Αυτός είμαι. Έτσι σκέφτομαι. Έτσι πορεύομαι για την ενότητα του διαχρονικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.

2. Είχατε υπογραμμίσει πως ο Σωκράτης Ξυνίδης δεν έχει ασφαλή κομματική εμπειρία, ήταν άγνωστος σε αρκετά στελέχη και δεν ήταν μία επιλογή που θα κάνατε εσείς. Έχετε και σήμερα αυτή την άποψη;
Έχω την ίδια ακριβώς άποψη γιατί οι εξελίξεις με υποχρεώνουν να την έχω. Σε συνθήκες βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, τα πρόσωπα εκπέμπουν συμβολισμούς και διαμορφώνουν σημειολογία.
Ακόμα και η επίγνωση του πολιτικού μεγέθους του Γραμματέα είναι ικανή να εμπνεύσει πείσμα και ελπίδα στα μέλη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Η πολιτική εμβέλεια του Γραμματέα συναρτάται άμεσα με την σωστή λειτουργία της κομματικής οργάνωσης. «Κλειστές οργανώσεις» σημαίνει «κλειστά αυτιά» και ανοικτό δρόμο διαμαρτυρίας.
Ο μόνος σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση τούτη την ώρα έχει κρεμασμένη στην πόρτα των γραφείων του μια μικρή πινακίδα που γράφει «επιστρέφω σε λίγο». Αυτό είναι απαράδεκτο. Και για να είμαι δίκαιος δε μπορεί κανείς να εγκαλέσει προσωπικά τον Σωκράτη Ξυνίδη.
Μια χαρά σύντροφος είναι και μία χαρά επιλογή θα ήταν, για μια άλλη συγκυρία. Μένοντας κατά συνείδηση πιστός στο αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας δεν θα πάψω να λέω τη γνώμη μου.

3. Μετά την εκλογή του γραμματέα του Ε.Σ., πολλοί είπαν πως ξεκίνησε η εσωκομματική αντιπολίτευση ή αν προτιμάτε δεν υπάρχει ενιαία συμπολίτευση. Ισχύει;

Μόλις πριν το απάντησα. Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Τουλάχιστον εγώ, δε θα μπορούσα να συμμετέχω σ’ αυτήν. Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχουν μειωμένης πολιτικής συνείδησης στελέχη για να την ασκήσουν. Για να υπάρχει, όμως, ενιαία συμπολίτευση, την ευθύνη την έχουν ο Πρόεδρος και η ηγεσία στο σύνολό της. Γι’ αυτό στάθηκα σε επιλογές και πρόσωπα που εκπέμπουν συμβολισμούς και έμπνευση. Το ότι κάποιος κάθεται σπίτι του και «δεν παίρνει τα βουνά» για να χαρακτηριστεί αντάρτης, δεν σημαίνει ότι με μία διοικητική απόφαση θα βγει απ’ το σπίτι του να πάει στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Απαιτούν έμπνευση, σχέδιο και όραμα αυτά τα πράγματα…

4. Πρόσφατα, είχατε υποστηρίξει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ωκεανός δυνάμεων και οι ωκεανοί δεν λιμνάζουν. Ποιος είναι ο παραλήπτης του μηνύματος;

Παραλήπτες του μηνύματος είναι όσοι πιστεύουν ότι είναι μικροί θεοί και ελέγχουν τα στοιχεία της φύσης. Έχω ακούσει για τέτοιους στις μακρινές Ινδίες και στο Θιβέτ, αλλά σε μία σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία όπως η Ελλάδα, δεν υπάρχουν.
Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να διορίζονται απ’ τα μέλη κι απ’ το λαό αξιωματικοί γέφυρας στο καράβι της εξουσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να διατάξουν τη θάλασσα. Τα δρομολόγια των πλοίων κάποτε τελειώνουν και το πλήρωμα αλλάζει. Το δρομολόγιο των κυμάτων δεν σταματάει ποτέ. Αυτή είναι η διαφορά κυβερνητών και κοινωνίας. Αυτή είναι η διαφορά μερικών στελεχών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει τη μοίρα της θάλασσας. Να κινείται και να αλλάζει τα πάντα. Αυτή η συνειδητοποίηση της προσωρινότητάς μας με έχει κάνει σοφότερο. Νομίζω και ο Πρόεδρος, ο καπετάνιος πρέπει να έχει την ίδια άποψη. Απλά, ξέρετε, οι αξιωματικοί γέφυρας πολλές φορές κάνουν τα δικά τους…

5. Υπάρχουν σήμερα αδιαφανή κέντρα που επιθυμούν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχουν και είναι πολλά. Πολιτικά και οικονομικά κέντρα που επιθυμούν την Ελλάδα υποταγμένη στους σχεδιασμούς τους. Γνωρίζουν ότι ο μόνος πυρήνας εξουσίας που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα αντίθετα με τις επιθυμίες τους είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι αντιθέσεις που δημιουργούν μ’ αυτά τα κέντρα οι πρώτες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι η αρχή ενός πολέμου που σύντομα θα ξεσπάσει. Γι’ αυτό επιμένω ότι ο Πρόεδρος χρειάζεται στο πλάι του έναν παθιασμένο και αξιόμαχο στρατό. Άμεσα.

6. Το θέμα της μη αξιοποίησης των στελεχών, οι καθυστερήσεις στη στελέχωση και οι αρρυθμίες του κράτους είναι ορισμένα χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης, περίπου 70 ημέρες από την ημέρα που πήρε την εντολή του ελληνικού λαού. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν καιροί για πειράματα και καιροί για δράση. Έχω διατυπώσει σε κάθε κατεύθυνση την διαφωνία μου με αυτές τις βραδυκίνητες διαδικασίες και δυστυχώς δικαιώνομαι.
Όταν ο λαός σου δίνει +10% διαφορά για να τον οδηγήσεις στην έξοδο απ’ την κρίση, σου δίνει και την εμπιστοσύνη να επιλέξεις τους συνεργάτες σου και να κριθείς μαζί τους.
Αυτοί οι επικοινωνισμοί και αυτές οι τακτικές αδικούν το τεκμήριο εμπιστοσύνης που μας έδωσε η κάλπη. Εν πάσει περιπτώσει, ο Πρόεδρος βλέπει, κρίνει, αποφασίζει. Εγώ απλά ακούω την κοινωνία και αξιολογώ τη συγκυρία όπως είμαι υποχρεωμένος να κάνω ως ελάχιστο μέρος της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

7. Πρόσφατα εξαπολύσατε μύδρους κατά της κυβέρνησης για τοποθετήσεις στελεχών στο δημόσιο τομέα όπως π.χ. περίπτωση Κουτούπη. Θεωρείτε πως σωστά πράττει η κυβέρνηση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους γενικούς γραμματείς;

Μα. Μόλις απάντησα. Θεωρώ απολύτως λανθασμένη αυτή τη διαδικασία σε αυτή την συγκυρία. Απλά πράγματα και χωρίς καμία διάθεση «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Στο τέλος, θα φανεί αν είχα δίκιο.

8. Σε ποιους τομείς η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα;

Πιστεύω, στη διαφάνεια, στην υγεία, στην παιδεία, στη στελέχωση του κράτους και στις εργασιακές σχέσεις. Εκεί υπάρχουν ώριμες συνειδήσεις και αιτήματα απ’ την πλευρά της κοινωνίας. Εκεί μπορούν να επιτευχθούν ευρείες συναινέσεις. Νομίζω ότι όσα έχουν δρομολογηθεί και όσα αναμένεται να δρομολογηθούν σ’ αυτούς τους τομείς, μπορούν να ξαναδώσουν ώθηση στη σχέση πολιτών-πολιτικής και να επανασυνδέσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ με την κοινωνία.

9. Σε μια συνέντευξή σας επισημαίνατε πως τα κομματικά μέλη δεν είναι νομιμοποιητικά εργαλεία προσώπων και πολιτικών. Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ είναι πριγκιπάτο;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν μπορεί να γίνει πριγκιπάτο και κανένας τομέας του δεν μπορεί να γίνει «καπετανάτο».
Απλώς, τα στελέχη του έχουν προσωπικές διαδρομές και πολυετείς συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έτσι λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ έγινε φυτώριο πολιτικών στελεχών. Στελεχών που σε κάποιους άλλους πολιτικούς χώρους θα μπορούσαν να είναι και αρχηγοί. Γι’ αυτήν ακριβώς την εμβέλεια μιλάμε. Έχουμε εργάτες διευθυντικών ικανοτήτων. Ε, δεν είναι δυνατόν αυτό το δυναμικό να μπει σε κουτάκια….

10. Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση;

Το ζήτημα είναι ποιος έπρεπε να είναι ο ρόλος του κόμματος ως γέφυρας μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης. Ως συμβούλου της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα είναι ότι το κόμμα σήμερα θυμίζει την Κωνσταντινούπολη το 1453. Όλη η αυτοκρατορία μία πόλη. Σε αντιστοίχηση, όλο το κίνημα ένα γραφείο. Στην Ιπποκράτους. Πρέπει να βγούμε έξω. Πρέπει να κατοχυρώσουμε εκ νέου τα όρια της πολιτικής μας ηγεμονίας.
Αλλιώς αργά και σταθερά θα γίνουμε ένα τηλεοπτικό αστικό κόμμα χωρίς ουσιαστική σύνδεση με το λαό. Διανύουμε δύσκολους καιρούς και θα έρθουν δυσκολότεροι. Αν η κοινωνία δεν μας βλέπει παντού, θα αναζητήσει νέους εκφραστές. Αυτή είναι η γνώμη μου. Σήμερα πανηγυρίζουμε το +10%. Σε λίγα χρόνια;

11. Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη για την Οικονομία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πιστεύετε πως αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν ή ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, έχοντας ως συμπαραστάτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαδηλώσει εναντίον των επιλογών του πρωθυπουργού;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο κεντρικός δρόμος εξόδου απ’ την κρίση χωρίς μείζονα κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων. Είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης κρίσης και ταυτόχρονα ένα εφαλτήριο αξιακής, οικονομικής και κοινωνικής αντεπίθεσης.
Η κοινωνία δεν έχει, κατά την γνώμη μου, ασφαλέστερη διαθέσιμη επιλογή απ’ την πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Την κοινωνία την θέλουν στους δρόμους της αντίθεσης και όχι της συναίνεσης, είτε τα διεθνή κέντρα που αντιμάχονται την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ζητούν «αίμα εδώ και τώρα» για να υποδουλώσουν τη χώρα και το ηθικό του λαού με τεράστιο κίνδυνο σε κάθε παράμετρο την εθνική μας υπόσταση, είτε οι πραγματικοί ένοχοι της σημερινής κρίσης, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής και οι Υπουργοί του που σήμερα αποτελούν τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτοί δεν έχουν, με βάση τα έργα τους, το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να συμπαρασταθούν στο λαό. Άλλο θύτες κι άλλο θύματα. Ας το καταλάβουν, για να μην γίνουν και γραφικοί.

12. Είστε υπέρ των σκληρών μέτρων ή της ήπιας προσαρμογής;

Ήπια προσαρμογή. Τελεία και παύλα.

13. Πρόσφατα, η Νέα Δημοκρατία απέκτησε νέο αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά. Πιστεύετε πως είναι αντίπαλος που θα πρέπει να φοβάται ο Γιώργος Παπανδρέου;

Η Νέα Δημοκρατία είναι συλλογικό, δημοκρατικό κόμμα και αντιγράφοντας τις επιλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανέδειξε τη νέα ηγεσία της. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει λόγο να φοβάται τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να φοβάται μόνο το λαό αν προδώσει την εμπιστοσύνη του και τις προσδοκίες του.
Τί να φοβηθεί ο ωκεανός του ΠΑ.ΣΟ.Κ;
Τα λιμνάζοντα ύδατα της νεοδεξιάς απ’ τα οποία αναβίωσε το τέρας της διαπλοκής, της αναξιοκρατίας και της ληστρικής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος;
Ας μείνουμε ψύχραιμοι και σοβαροί.
Ο Αντώνης Σαμαράς νομοτελειακά έχει το ρόλο του εκκαθαριστή μιας εταιρίας συμφερόντων που πτώχευσε. Εύχομαι στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τα καταφέρει γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση.
"ΕΠΙΚΑΙΡΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: