Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΟΤΟΕ: Η Πειραιώς καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων

Με αφορμή τη χθεσινή πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για περικοπές στους μισθούς έως και 20%, η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων κυρίως όσον αφορά στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων.
Συγκεκριμένα η  συνδικαλιστική οργάνωση μιλά για πλήξη  του κλάδου  και πρόκληση κατάστασης αποσταθεροποίησης  σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις Τράπεζες, την οικονομία και τους εργαζόμενους.
«Η ΟΤΟΕ, είναι κάθετα αντίθετη σε μονομερείς ενέργειες όπως αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, που το περιεχόμενό τους πλήττει συμβατικές αποδοχές των εργαζομένων σε επιχειρησιακό αλλά και σε κλαδικό επίπεδο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, η ΟΤΟΕ επισημαίνει ιδιαίτερα την αντίφαση «θα προχωρήσουμε χωρίς να θίξουμε τις υφιστάμενες κλαδικές εγγυήσεις, σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα καθιερώσουμε το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας εκ περιτροπής απασχόλησης ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε μονάδας», αποσιωπώντας ότι η 5νθήμερη εργασία στις Τράπεζας έχει καθιερωθεί με κλαδική Σ.Σ.Ε. και έχει κριθεί με νόμο.

Yπογραμμίζει ακόμη  ότι για λόγους αποκατάστασης της αλήθειας, θα πρέπει να αναφερθεί η επίκληση της Τράπεζας Πειραιώς περί «σχετικών διαβουλεύσεων των τελευταίων δύο μηνών τόσο σε επίπεδο κλαδικό όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό» που υποτίθεται πως προηγήθηκαν πριν από αυτή την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε, είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι δεν έγιναν ποτέ διαβουλεύσεις σε κλαδικό επίπεδο και εξ' όσων γνωρίζουμε ούτε και σε επιχειρησιακό.

Η ΟΤΟΕ, καλεί την Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει αυτήν  την πρωτοβουλία και επισημαίνει ότι θα στηρίξει όλες τις συλλογικές ενέργειες των εργαζομένων που αφορούν στην υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ  θα αναλάβει δράση προκειμένου να υπερασπιστεί τις   κλαδικές συμβάσεις τις οποίες  θίγει ξεκάθαρα η στρατηγική που ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς.
newsbomb 

Δεν υπάρχουν σχόλια: