Του Πέτρου Κατσάκου
Και μόνο που ακούστηκε ότι ο Σύριζα ενδέχεται και να αυξήσει τον συντελεστή φορολόγησης στο 60% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ, ένα φάντασμα άρχισε να πλανιέται πάνω από τα αστικά media. Έπιασαν αμέσως δουλειά οι επικοινωνιακοί λογιστές του συστήματος που με τα κομπιουτεράκια ανά χείρας έσπευσαν να ενημερώσουν το κοινό τους για την ληστρική επιδρομή που ετοιμάζουν οι οικονομικοί Κομισάριοι της Κουμουνδούρου στο σπίτι του μικρού Νικόλα που αμέριμνος παίζει ακόμα μπάλα στο Ζάππειο. Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι και να 'σου το τρομακτικό αποτέλεσμα: «6Χ8=48».
Σε απλά τηλεοπτικά μαθηματικά, αν έχεις ετήσιο εισόδημα 80 χιλιάδες ευρώ, θα έρθει αύριο το μακρύ χέρι του Τσακαλώτου και θα σου αρπάξει τις 48 αφήνοντάς σε να ζήσεις με τα ρέστα των 32.000 ευρώ. Έτσι ακριβώς το είπαν. Προφανώς και θεώρησαν περιττό οι λογιστές των οκτώ να εξηγήσουν στο ακροατήριό τους ότι στη φορολόγηση υπάρχει μια κλίμακα με ''σκαλοπάτια'' πάνω από τα οποία ισχύει και ο κάθε συντελεστής. Προτίμησαν να μην εξηγήσουν τι σημαίνει ανώτατος φορολογικός συντελεστής και ότι αυτός δεν επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.
Τα κομπιουτεράκια τους μπλόκαραν το βράδυ της Πέμπτης και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πως για παράδειγμα σε ένα ετήσιο εισόδημα 90.000 ευρώ, θα φορολογηθούν με 60% τα τελευταία 10 χιλιάρικα, που σημαίνει φόρος 6.000 ευρώ και όχι 48.000. Θέτοντας μάλιστα την είδηση πάνω σε μια μπακαλίστικη αριθμητική και παρουσιάζοντας την πρόταση Τσακαλώτου μέσα από την παραμορφωτική τους οθόνη απέκρυψαν την πραγματική διάσταση του θέματος της φορολόγησης.
Στρατευμένοι στην προσφιλή λογική της τρομοκράτησης της κοινωνίας βάζουν στο περιθώριο την όποια συζήτηση περί φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικού κράτους παρουσιάζοντας τον επερχόμενο εφιάλτη που θα πέσει σαν κεραυνός πάνω στο κεφάλι ενός Έλληνα με μισθό 7000 ευρώ και θα τον υποχρεώσει να επωμιστεί ένα μέρος των αναγκών επιβίωσης ενός ανέργου. Οι αστοί τρομάξανε στο άκουσμα μιας πρότασης που μόνο επαναστατική δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αφού το μόνο που θέτει ως ζητούμενο είναι μια στοιχειωδώς αναλογική χρηματοδότηση ενός κοινωνικού κράτους που στις μέρες μας έχει ισοπεδωθεί στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους. Ένα χρέος που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια ως όχημα στην επέλαση της διεστραμμένης νεοφιλελεύθερης λογικής που καταφέρνει να συγκεράσει την υπερφορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών οικονομικών στρωμάτων με την αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας τα οφέλη των οποίων απολάμβαναν κυρίως τα στρώματα αυτά. Οι εκπρόσωποι τύπου των υποφορολογημένων αστών τρομάξανε στο ενδεχόμενο να υποστούν μείωση των εισοδημάτων τους και φρόντισαν να μετακυλήσουν τον φόβο τους στο πολυπληθές και υπερφορολογημένο ακροατήριό τους.
Έσπευσαν να τρομοκρατήσουν τους χαμηλόμισθους και υποαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα που μετά βίας φτάνει ως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκρύπτοντας πως το δήθεν ληστρικό αυτό σύστημα κλιμακούμενης φορολόγησης εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ και βρίσκεται στον αντίποδα του ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Η σπουδή, μάλιστα, ορισμένων ήταν τέτοια που δεν δίστασαν να «αστειευτούν» μέσω των ερτζιανών λέγοντας πως ο πρωινός σεισμός που ακολούθησε την δήλωση Τσακαλώτου έγινε για να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι τους περιμένει με τον ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει, όμως, την πληρωμένη απάντηση από τον σεισμολόγο που εκείνη την στιγμή φιλοξενούσε στην ραδιοφωνική του εκπομπή: «Οι σεισμοί έχουν πάντα ταξικό χαρακτήρα, χτυπάνε τους φτωχούς με τα λιγότερο καλά σπίτια».
ΑΥΓΗ