Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο την αυτοδυναμία

Τα θεμέλια για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο, αρχής γενομένης την Παρασκευή, μέσα από τις εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου.  
Με έμφαση αφενός στο ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα -αυτό που αποκαλείται Θεσσαλονίκη Plus- που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα του Σαββάτου, αφετέρου στην πολιτική συμμαχιών, χωρίς όμως εκπτώσεις στην πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει για την έξοδο από την κρίση.
Μετά τον ιδιαίτερα θετικό απόηχο που είχε η παρουσίαση του προγράμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για το δεύτερο και πιο καθοριστικό βήμα: την παρουσίαση του συμπληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, με το οποίο και θα απευθυνθεί στους πολίτες ενόψει των εθνικών εκλογών.
Θα πρόκειται για ένα πλήρες, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, που θα αποδεικνύει συν τοις άλλοις ότι υπάρχει πρόταση για να μπει τέλος στα Μνημόνια και ό,τι αυτά συνεπάγονται. Την ώρα που η Ν.Δ. το μόνο που έχει να επιδείξει -όπως και οι πρώτες ημέρες της προεκλογικής αντιπαράθεσης κατέδειξαν- είναι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα με όλα τα πιθανά μέσα (διαστρέβλωση κ.ο.κ.), στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργάζονται, εδώ και καιρό, με το μυαλό στις ευθύνες που ο λαός με την ψήφο του θα τους εμπιστευθεί.

Νίκη και αυτοδυναμία

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βέβαιοι εξάλλου για την εκλογική νίκη -όλες οι δημοσκοπήσεις το πιστοποιούν-, κατανοούν ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για το «κλείδωμα» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί εν τέλει να εγγυηθεί την επίλυση των προβλημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την πόρτα σε συνεργασίες: «οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν απομονωμένους, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», ήταν η φράση που αποδιδόταν στον Αλ. Τσίπρα από την προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεργασίες όμως με κανόνες και αρχές και χωρίς παζάρια -τα οποία άλλωστε δεν έκανε το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ούτε όταν ήταν σε εξέλιξη οι προεδρικές ψηφοφορίες, όπου ακόμη και μία ψήφος μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη. Όλοι οι υποψήφιοι, επιπροσθέτως, είτε είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε συνεργαζόμενοι, θα δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας, που εγκρίθηκε ήδη από την Π.Γ. Θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ιδιαίτερο βάρος, γιατί αποτυπώνει το αξιακό φορτίο της Αριστεράς και στο οποίο η παραμικρή έκπτωση είναι αδιανόητη. Ενώ, όπως, σημειωτέον, υπογράμμιζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ, όπως λένε ορισμένοι, σχετίζεται με το αν θα επιτρέψουμε εμείς να εμφανισθούν φαινόμενα τύπου ΠΑΣΟΚ».

Εκπτώσεις όμως δεν γίνονται και στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: στις βασικές θέσεις και δεσμεύσεις του, για παράδειγμα, για ακύρωση των Μνημονίων, για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νερώνει το πρόγραμμά του», σημείωνε χαρακτηριστικά κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωνε: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλισβερίσια».

Ενώ μια άλλη αξιωματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν προσφέρει στους συμμάχους του εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως πράττουν οι κ. Σαμαράς και Θεοδωράκης. Καλοδεχούμενοι, αλλά υπό την κρίση των χιλιάδων ψηφοφόρων που θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπ' αυτούς τους όρους, το μεγαλύτερο ελληνικό κόμμα συζητά με κόμματα και κινήσεις να τους δοθούν θέσεις υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κανείς και τα «σύννεφα» που τις τελευταίες ώρες είχαν μαζευτεί πάνω από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. Το ρεπορτάζ ήταν σε πλήρη εξέλιξη την ώρα που έκλεινε το φύλλο της «Αυγής» και ενώ είχε προγραμματισθεί συνεδρίαση του διευρυμένου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προετοίμαζε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Παρασκευής, με βασικό αντικείμενο ψηφοδέλτια και πολιτικές συμμαχίες. Οι εργασίες της οποίας (Σινέ "Κεραμεικός") θα ανοίξουν στις 3 μ.μ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εφιστά, τέλος, την προσοχή σε όλα τα στελέχη και τους υποψηφίους για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθώς, δεδομένης και της πλήρους ταύτισης της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα Μνημόνια, η «γαλάζια» μονταζιέρα αναμένεται να αποτελέσει το βασικό προεκλογικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά.
avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: