Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επιχείρηση στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, ετοιμάζει ο Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν εκκαθαρίσει πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς την πόλη της Αντζαμπίγια στα ανατολικά, η οποία βομβαρδίστηκε προτού εισβάλλουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Αλλά και η ανατολική πόλη Μπρέγκα έχει ανακαταληφθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες συνεχίζουν την προέλασή τους. Ο στρατός κατευθύνεται προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Την ίδια στιγμή, στη Δύση προετοιμάζεται σχέδιο απόφασης κατά της Λιβύης. «Η πόλη της Αντζαμπίγια εκκαθαρίσθηκε από τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που σχετίζονται με την οργάνωση της Αλ Κάιντα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πιθανότατα με στόχο να προκληθεί πανικός μεταξύ του πληθυσμού της πόλης και των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που την υπερασπίζονται.
Από την πλευρά τους, οι αντιφρονούντες ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης της Αντζαμπίγια, απέκοψαν σήμερα την κύρια οδική αρτηρία που τη συνδέει με τη Βεγγάζη, ορμητήριο των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας. Άμαχοι και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σχηματίζουν με τα οχήματά τους μία μακρά σειρά μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης πριν κατευθυνθούν προς το Τομπρούκ, ανατολικά της Αντζαμπίγια. Άλλοι αντικαθεστωτικοί οργάνωναν οδοφράγματα στις οδούς της πόλης.

Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν με το πυροβολικό τους και την πολεμική αεροπορία την Αντζαμπίγια, τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών πριν τη Βεγγάζη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας 20 άλλους.
Σύμφωνα πάντως με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, σήμερα, αντικαθεστωτικοί που χειρίζονταν ένα μαχητικό αεροσκάφος Mig-23 και ένα ελικόπτερο, βύθισαν δύο πολεμικά πλοία των δυνάμεων του Καντάφι στα ανοικτά της Αντζιμπίγια. Η διαδικτυακή εφημερίδα Brniaq τονίζει, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματικό στην αεροπορική βάση Μπενίνα στη Βεγγάζη, πως το αεροσκάφος και το ελικόπτερο βομβάρδισαν επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό αρμάτων μάχης κοντά στη Μπρέγκα και την Ατζαμπίγια. Οι πληροφορίες σχετικά με το ποιος ελέγχει τελικά την πόλη είναι συγκεχυμένες.
Την ίδια στιγμή, πηγές των ανταρτών αναφέρουν πως και η ανατολική πόλη της Μπρέγκα έχει ανακαταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες εξακολουθούν την προέλασή τους. «Χάσαμε πλήρως την πόλη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι», παραδέχθηκε ένας από τους αντικαθεστωτικούς, ονόματι Νάσερ, στην Αντζαμπίγια. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο έλεγχος της πόλης άλλαξε χέρια αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Μπρέγκα να ελέγχεται από τις κυβενητικές δυνάμεις.
Και ενώ οι εξελίξεις μαίνονται στη Λιβύη, ο στρατός της χώρας φαίνεται πως ετοιμάζεται για επιχείρηση κατά του προπύργιου των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, την οποία χαρακτηρίζει ως «ανθρωπιστική για να σώσει τους κατοίκους της πόλης από τους αντάρτες». Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μία ομάδα από χώρες-παγκόσμιες υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, ευελπιστούν να μπορέσουν να διανείμουν σήμερα στον ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης, η οποία θα επιτάσσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Λιβύης. «Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Λίβανος, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάνουν προσπάθειες να συντάξουν μία απόφαση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί επισήμως (σήμερα) στα υπόλοιπα μέλη» του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ανωνύμως δυτική διπλωματική πηγή. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό, τόνισε επίσης η ίδια πηγή.
Πάντως, οι λιβυκές αρχές απηύθυναν σήμερα προειδοποίηση στους δημοσιογράφους «που έχουν εισέλθει παρανόμως» στη Λιβύη, τονίζοντας ότι δεν είναι υπεύθυνες για την ασφάλειά τους, σε ανακοίνωση που μοιράστηκε σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα στην Τρίπολη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: