Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Απεργιακός πυρετός ενόψει Μεσοπρόθεσμου

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και «Αγανακτισμένοι» για τις 28 και 29 Ιουνίου, ημέρες συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.  
Αύριο, Τρίτη, διοργανώνεται συλλαλητήριο από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα. Την ίδια μέρα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τρεις συγκεντρώσεις πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ: Τρίτη, στις 10:00 στην Ομόνοια και στις 19:00 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Τετάρτη στις 10:00 επίσης στην Ομόνοια.
Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν για 48 ώρες οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να εξυπηρετούν μόνο τις γραμμές των Special Olympics. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και όχι 48ωρη απεργία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προγραμματισμένες απεργιακές συγκεντρώσεις.
Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο και την Τετάρτη το Μετρό, μετά την απόφαση και των ηλεκτροδηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, οι συρμοί του Μετρό θα κινηθούν κανονικά τις επόμενες δύο ημέρες. Το σωματείο προτείνει παράλληλα στη διοίκηση της ΑΜΕΛ και εφόσον βρεθούν εθελοντές, η λειτουργία του μέσου να συνεχιστεί και τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 29/06/2011, ώστε να υπάρξει διαρκής εξυπηρέτηση των διαδηλωτών.
Και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να συμμετάσχει -με 4ωρες στάσεις εργασίας- στη 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με δύο 4ωρες στάσεις εργασίας και τις δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόταση έχει απορριφθεί κατά πλειοψηφία από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισαν και τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»,.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις 29 Ιουνίου και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες προς την ΠΝΟ, κατηγορώντας την ότι συμπλέει και συμπορεύεται κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των ναυτεργατών.
Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, με την ΟΜΥΛΕ να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί στην ύφεση την ανεργία την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας».
Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και υπηρεσίες Πρόνοιας στις 28 και 29 Ιουνίου, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και οι γιατροί του ΕΣΥ απεργούν, με αποτέλεσμα και τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται κατά τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους δήμους, οι τραπεζικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το προσωπικό των ταμείων απεργούν.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει επίσης στην 48ωρη απεργία. Από το βράδυ της Κυριακής, οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν κλείσει τους ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησαν στην κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας.
Και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων καλεί τους εμπόρους την ερχόμενη Τετάρτη, 29 του μήνα, να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να δώσουν το «παρών» στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις, ενώ για την ίδια ημέρα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, αποφασίστηκε τρίωρη στάση εργασίας για τα καταστήματα στο Αγρίνιο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί ενώ στις 8 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Παπαστράτου.
Με 4ωρες στάσεις εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα, στις 28 και 29 Ιουνίου συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον Τύπο.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: