Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Συγκρούσεις σε όλο το κέντρο - Ανεξέλεγκτη η δράση της αστυνομίας

Σε όλο το κέντρο της Αθήνας επεκτάθηκαν τα επεισόδια, που ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτίθονται κατά διαδηλωτών και στα στενά της Πλάκας, του Θησείου, στο Μοναστηράκι, στους Ψυρρή. Η πλατεία Συντάγματος πνίγηκε από τα χημικά, προκειμένου να απωθηθούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο επέμεναν να επιστρέφουν. Μέχρι και τα μεσάνυχτα, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους προς το Σύνταγμα. Η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, με τους πολίτες να καταγγέλλουν πως οι αστυνομικοί βαρούν αδιακρίτως τους διαδηλωτές, φωνάζοντάς τους: «Τώρα θα πάρουμε την εκδίκησή μας». Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα και στα στενά της Πλάκας, παρά της εκκλήσεις κατοίκων να σταματήσει η ρίψη δακρυγόνων, καθώς πρόκειται για κατοικημένη περιοχή. Επίθεση με δακρυγόνα και στην αυθόρμητη συνέλευση του real-democracy.gr που στήθηκε στο Μοναστηράκι, μετά τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος. Νωρίτερα, δημοσιογράφος του ρ/σ Σκάι μετέδωσε πως σε ταβέρνα, όπου είχε βρει καταφύγιο, μαζί με άλλους διαδηλωτές, εισέβαλαν άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι αναποδογύρισαν τα τραπέζια και προπηλάκισαν τους πολίτες.

«Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος από την κυβέρνηση που έχει μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες δύο μέρες. Σήμερα το όργιο βίας και καταστολής κορυφώθηκε με αδικαιολόγητες και απρόκλητες επιθέσεις με κάθε μέσο σε ειρηνικούς διαδηλωτές, πνίγοντας την πλατεία Συντάγματος στα χημικά, τραυματίζοντας πάνω από 500 διαδηλωτές και με πογκρόμ που επεκτάθηκαν σε όλους τους γύρω δρόμους από την Πλάκα μέχρι το Μοναστηράκι με ομάδες Δίας, Δέλτα και ΜΑΤ να κυνηγάνε χιλιάδες διαδηλωτές μέχρι και μέσα σε καφέ, μανάβικα και εστιατόρια», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι «Αγανακτισμένοι», τονίζοντας πως «Όλοι αύριο, στις 6.00 στην πλατεία Συντάγματος. Συνεχίζουμε. Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν. Είναι 155 είμαστε εκατομμύρια». Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, έκαναν λόγο για έργο τρομοκράτησης της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης και για «Χούντα του Μεσοπρόθεσμου».
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 99 τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Πάνω από 500 άτομα παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση να σταματήσει η «συνεχιζόμενη υπερβολική χρήση χημικών». Συνολικά 17 άτομα έχουν συλληφθεί και άλλοι 43 έχουν προσαχθεί μέχρι αυτή την ώρα.
Επίθεση με χημικά στο Ιατρείο της Πλατείας
«Η αστυνομία δεν σεβάστηκε ούτε τους τραυματισμένους διαδηλωτές που κατευθύνονταν για περίθαλψη στο αυτοσχέδιο ιατρείο, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, που έχουν στήσει εδώ και 36 μέρες οι "Αγανακτισμένοι" του Συντάγματος. Αυτό που δεν γίνεται ούτε σε εμπόλεμες ζώνες, έγινε σήμερα στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα το ιατρείο να μην μπορεί να λειτουργήσει από ένα σημείο και μετά και να μεταφερθεί ο εξοπλισμός εντός του Μετρό». Γιώργος Αυγερόπουλος
Μαρτυρίες γιατρών από το ιατρείο της πλατείας
Σύλληψη διαδηλωτή
Λεπτό προς λεπτό:
24:04: Τα πνεύματα μοιάζουν να έχουν ηρεμήσει κάπως για την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, ωστόσο, η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να την προσεγγίσει. Στο πάνω και στο κάτω μέρος της πλατείας, πάντως, παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα διαδηλωτές, επιμένοντας στη διαμαρτυρία τους, παρά την πρωτοφανή βίαιη καταστολή που προηγήθηκε στη διάρκεια όλης της ημέρας.
23:30: Έπειτα από λίγη ώρα ηρεμίας, βροχή δακρυγόνων και κρότου λάμψης και πάλι στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, στα Χανιά, κόσμος επιτίθεται κατά των γραφείων βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου. Στο μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 43 προσαγωγές υπόπτων και 17 συλλήψεις για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 49 αστυνομικοί είναι τραυματίες.
23:00: Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Η πλατεία είναι περικυκλωμένη από αστυνομικές δυνάμεις, που δεν επιτρέπουν σε διαδηλωτές που βρίσκονται σε στενά γύρω από το Σύνταγμα να πλησιάσουν την πλατεία.
22:46: Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Αναλυτικά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, 6 στην Πολυκλινική Αθηνών, 7 στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».
22:35: Νέα επίθεση με χημικά στην πλατεία Συντάγματος κατά του πλήθους που επέστρεψε. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή στην οδό Σταδίου. Ο κόσμος παραμένει στα στενά γύρω από την πλατεία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Αρκετοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Αμαλίας. Την ίδια ώρα, ισχυρή αστυνομική δύναμη διέσχισε τη Δ. Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση το Μοναστηράκι.
21:55: Διαδηλωτές έχουν εγκλωβιστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το Public και ξυλοκοπούνται.
21:40 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους πολίτες, αύριο στις 19:30 σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, μετά την σημερινή διάλυση της προγραμματισμένης συγκέντρωσής τους στην πλατεία Κλαυθμώνος από τα ΜΑΤ και την ομάδα ΔΙΑΣ. Νωρίτερα, και οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη στις 18:00 το απόγευμα.
21:33 : Νέα επίθεση με χημικά στην πλατεία Συντάγματος. Λίγη ώρα πριν, όχημα που μεταφέρει φάρμακα μπήκε στην πλατεία.
21:13: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε 2 τραυματίες στο μετρό Ακρόπολη, ο ένας εκ των οποίων φέρει τραύματα από γκλομπ στο κεφάλι.
21:01: O αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης δήλωσε στο βραδινό δελτίο του Mega ότι «παρακαλεί τον υπουργό να καταλάβει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με νούμερα, αλλά με ανθρώπους». Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον υπουργό να προστατεύσει τους πολίτες.
20:57: Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί επί της Σταδίου, ενώ επεισόδια σημειώνονται και κατά μήκος της Ερμού.
20:44: Η αστυνομία με χημικά χτύπησε την αυθόρμητη συνέλευση που στήθηκε στο Μοναστηράκι. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πρωτοβουλίες για να στηθούν συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά και όπου αυτό είναι δυνατό! Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως η αστυνομία εισέβαλε σε ταβέρνες και προσήγαγε κόσμο που είχε βρει καταφύγιο εκεί.
20:46: Ένταση και στο Σύνταγμα, όπου έχει ανάψει φωτιά εντός της πλατείας.
20:43: Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ομάδας ΔΕΛΤΑ επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας, όπου διαδηλωτές έχουν καταφύγει στα στενά. Οι αστυνομικοί, έχοντας εγκλωβίσει τους διαδηλωτές, τους φώναζαν: «τώρα θα δείτε πως βαράει η αστυνομία». Τρεις προσαγωγές. Δακρυγόνα και στο μετρό Ακρόπολης. Λίγα λεπτά νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως τα επεισόδια δεν ήταν δυνατόν να περιοριστούν, καθώς οι κουκουλοφόροι βρίσκονταν μεταξύ διαδηλωτών. Επίσης, πως ουδέποτε έπεσαν δακρυγόνα μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, παρά τις σχετικές καταγγελίες εργαζομένων στο Μετρό.
20:30: Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές, μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από την Αμαλίας, μέχρι την Ακρόπολη. Με πέτρες και καρέκλες από τα καταστήματα, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους απωθήσουν. Παρά τις εκκλήσεις κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν από τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν από την κατοικημένη περιοχή, έριξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης επί του πεζόδρομου. Πολίτες και τουρίστες έχουν κλειστεί στα καταστήματα της περιοχής. Παράλληλα, ομάδες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ανεβαίνουν αυτή την ώρα τη Δ. Αρεοπαγίτου.
20:14: Περισσότεροι από 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, έχουν εγκλωβιστεί στο μετρό Συντάγματος, με αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί του πρόχειρου ιατρείου απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές να επιτραπεί σε ασθενοφόρο να φτάσει στο σημείο, παρότι λίγη ώρα πριν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας ανέφεραν πως «δεν είναι αποκλεισμένο το μετρό».
20:12: Συγκρούσεις αυτή την ώρα στη λεωφόρο Αμαλίας, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Διαδηλωτές τρέχουν πανικόβλητοι στη Δ. Αρεοπαγίτου. Συγκρούσεις και στη Φιλελλήνων και τη Μητροπόλεως. Πεδίο μάχης και το Σύνταγμα, όπου με εκτεταμένη χρήση χημικών επιχειρείται και πάλι η εκκένωση της πλατείας.
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: