Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πορτογαλία: Αντισυνταγματικά κρίθηκαν μέτρα του μνημονίου

Αντισυνταγματικά έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας τέσσερα από τα εννέα επίμαχα μέτρα λιτότητας που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Η απόφαση αυτή θα επιφέρει πλήγμα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης, εκτιμούν τα διεθνή μέσα, αλλά «είναι μάλλον απίθανο να εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις δύο ετών στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας».
Τα μέτρα που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο θα στερήσουν από τη χώρα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ σε καθαρά έσοδα και εξοικονόμηση, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η εφημερίδα Diario Economico δήλωσε πως η κυβέρνηση προσδιορίζει την επίδραση από την απόφαση του δικαστηρίου στα 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς να επικαλείται τις πηγές της.
Το συνολικό πακέτο μέτρων λιτότητας που παρουσιάστηκε στον προϋπολογισμό για το 2013, κοστίζει περίπου 5 δις. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία της χώρας, οι οποίες ήταν επί το πλείστον αποδεκτές.
«Είναι το μικρότερο κακό… Για να το θέσω σε μια βάση, ένας καλός διαχειριστής και ηγέτης δεν θα πρέπει να συναντήσει δυσκολία στο να βρει κάποιο χώρο σε αυτόν τον προϋπολογισμό για να συμπεριλάβει αυτή την περικοπή», δήλωσε ο Joao Cantiga Esteves, οικονομολόγος στο Lisbon Technical University. «Μιλάμε για μια επίδραση μόλις 1,2-1,3% στις συνολικές δαπάνες της Πορτογαλίας», πρόσθεσε.
Ο πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, Antonio Costa Pinto, δήλωσε ότι ενώ η επίδραση των μέτρων που απορρίφθηκαν ήταν μεγάλη, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα είδος πολιτικής κρίσης που θα μπορούσε να συμβεί εάν το δικαστήριο απέρριπτε το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πολύ σκληρά για να βρει μέτρα που αντισταθμίζουν αυτά, και θα πρέπει να μιλήσουν στους πιστωτές για εναλλακτικές. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα αντιδράσουν πολύ διαφορετικά εξαιτίας αυτού», τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα άμεσο σχόλιο. Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος από το 6,4% το 2012, όταν «έχασε» το στόχο αλλά εξακολουθούσε να «επαινείται» από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τις προσπάθειες λιτότητας.
thepressproject 

Δεν υπάρχουν σχόλια: