Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ναόμι Κλάιν: Λαοί ενωμένοι, πάντοτε ωφελημένοι

Στο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Αριστερά ώστε να εμπνεύσει τον κόσμο και στην ανάγκη να υιοθετήσει μια οικονομία σταθερή και βιώσιμη, η οποία δεν θα θυσιάζει το περιβάλλον αναφέρθηκε η καναδή συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ το «Δόγμα του σοκ». Η Ναόμι Κλάιν παρουσιάζει ως μόνη εναλλακτική το να ενωθούν όλες οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λιτότητα και να ορθώσουν από κοινού το ανάστημά τους απέναντι στο ΔΝΤ. 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ναόμι Κλάιν εκτίμησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία οικολογική-πέραν της οικονομικής- κρίση ενώ προειδοποιεί ότι είναι ανειλικρινής ο τρόπος που παρουσιάζεται στους Έλληνες η υπόσχεση για τα οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τονίζει ότι περνά πολύς καιρός έως ότου προκύψουν έσοδα τη στιγμή που οι δανειστές της χώρας ζητούν τα λεφτά τους σύντομα πίσω. Για το λόγο αυτό, η Ναόμι Κλάιν επαναλαμβάνει την ανάγκη να στραφεί η χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 Αναφερόμενη στις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δημόσια περιουσία που δεν έχει πωληθεί αλλά εκτιμά ότι δεν θα πάρει αρκετά χρήματα από την εκποίησή τους καθώς " οι άνθρωποι με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι καλοί διαπραγματευτές".
Η Ναόμι Κλάιν βλέπει ως λύση τη συσπείρωση χωρών που αντιμετωπίζουν λιτότητα και τακτικές σοκ ενώ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του χρέους. "Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει μία φυλακή για τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβουν. Γίνανε μέλη της Ένωσης τις καλές εποχές και δεν συνειδητοποίησαν ότι παρέδωσαν εθνική κυριαρχία, παρέδωσαν την δύναμη να μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία τους" είπε χαρακτηριστικά. 
Η συγγραφέας επιφύλαξε κριτική στην στάση της Αριστεράς λέγοντας ότι δεν υπήρξε αρκετά οραματίστρια, ότι εμφανίζεται φοβισμένη και μετριοπαθής και σημειώνει ότι έχει μεγάλη ευθύνη τη δεδομένη στιγμή ώστε να προσφέρει στον κόσμο το όραμα ενός διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: