Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

A. Τσίπρας: Πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί

Ομιλία Α. Τσίπρα στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute για την έξοδο από την κρίση.
Στην ανάγκη μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα στοχεύει στο κτίσιμο μιας καινούργιας Ελλάδας, εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το βράδυ – άρτι αφιχθείς από τη Βενεζουέλα – στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute με θέμα της την έξοδο από την κρίση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «οι συμμαχίες είναι κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί» καθώς, όπως εξήγησε, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μάη, αλλά και ότι «εξαιτίας (και αυτού) το αποτέλεσμα του Ιουνίου δεν ήταν αυτό που θέλαμε» (λόγω της στάσης του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, όπως ανέφερε). Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η επιδίωξη συμμαχιών ενέχει μια απειλή, αλλά αποτελεί και πρόκληση για εμάς».

«Η απειλή είναι, μήπως, μέσα από την επιδίωξη της κυβερνητικής συμμαχίας χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, την ψυχή μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει σαπίσει. Μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία πρέπει να εδραιωθεί στη βάση τού ότι είναι ανάγκη να κτιστεί μια καινούργια Ελλάδα».
«Η πρόκληση είναι, μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «συνεπώς πρέπει να κάνουμε κάθε υπέρβαση που θα κρίνουμε αναγκαία και η οποία θα υπηρετήσει αυτό το στόχο».
«Η πρόταση μας – σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ανανεώνεται και απευθύνεται εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς και σε όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες που τον Ιούνιο φοβήθηκαν ότι υπήρχε κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και, τελικά, ψήφισαν ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα».
Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας συμμαχίας αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, όχι στη βάση της πολιτικής αριθμητικής ή από τα πάνω, αλλά στη βάση του διαλόγου και της προσπάθειας ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη διημερίδα με θέμα την έξοδο από την κρίση.
«Κάποιοι, που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποιούν ερμηνευτικά σχήματα του χθες, όπως αυτό του ¨μεσαίου χώρου¨, μόνο που με το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει Κέντρο ή Κεντροαριστερά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια συμμαχία δυνάμεων που θα ανατρέψει την πολιτική του μνημονίου», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως σε αυτή «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει θέση κορμού, αλλά αυτό η ζωή θα το δείξει». Σχολίασε, μάλιστα, πως ο Μπερσάνι, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι του τον διεφθαρμένο Μπερλουσκόνι, έχασε τις εκλογές στην Ιταλία γιατί «δεν είχε απάντηση στην πολιτική της λιτότητας και υποσχόταν συνεργασία με τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ, τον κ. Μόντι».
«Η πρόκληση είναι, μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «συνεπώς πρέπει να κάνουμε κάθε υπέρβαση που θα κρίνουμε αναγκαία και η οποία θα υπηρετήσει αυτό το στόχο».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως εκτός από το διάλογο για τις συμμαχίες χρειάζονται και συγκεκριμένοι στόχοι και τόνισε πως «ένας συγκεκριμένος στόχος είναι να μην περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις». Όπως επεσήμανε «ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα, π.χ. για το ρόλο του Δημοσίου, αλλά ο μόχθος του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξεπουληθεί», κάνοντας αναφορά στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ και στην ΕΥΔΑΠ, που όπως είπε, έχει να κάνει με ένα αναντικατάστατο αγαθό.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας και πως όλοι μαζί πρέπει να πούμε «φτάνει πια, ως εδώ».
Η κυρία Κατσέλη περιέγραψε τις συγκλίσεις απόψεων (σε ό,τι αφορά τις θέσεις που διατυπωθήκαν στη διημερίδα) σχετικά με το συστημικό χαρακτήρα της κρίσης αλλά και την διατύπωση εναλλακτικής πορείας που θα δίνει ελπίδα και προοπτική. Χρειάζεται, είπε, ανατροπή του «δόγματος Μέρκελ» και διαγραφή χρέους με αναπτυξιακή ρήτρα. Επίσης, σημείωσε πως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος σχολίασε πως η Ευρώπη είναι ακόμα αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και έκανε λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται. Ζήτησε κοινή δημοσιονομική πολιτική, κοινή φορολογική πολιτική και Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, αλλά και βασικό εισόδημα (για όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Επιπλέον, ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να αναζωογονηθεί μέσα από βιώσιμους τομείς (ναυπηγεία που θα κατασκευάζουν «πράσινα» πλοία, κατασκευαστικός τομέας με έμφαση όχι στις οικοδομές αλλά στην ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: