Οι διαφωνούντες ασκούν κριτική στην άρνηση του ΚΚΕ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, επικαλούμενοι είτε το ότι σε επίπεδο τακτικής το ΚΚΕ θα έπρεπε να θέσει τους όρους του με σκοπό να αποκαλύψει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως "οπορτουνιστικής δύναμης" είτε ως αναγκαίο στάδιο στην κατεύθυνση προς τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού
Σφοδρή είναι η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΚΚΕ, στον δρόμο προς το 19ο Συνέδριο του κόμματος, για το οποίο η ηγεσία φαίνεται πως προετοιμάζεται για το πώς θα καταφέρει να το ελέγξει, αλλά και να προχωρήσει κι ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή να διαγράψει τους διαφωνούντες με την επίσημη γραμμή. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε πρόσφατη κομματική συγκέντρωση, χαρακτήρισε ως "αγράμματους" όσους διαφωνούν με την ηγεσία και έχουν διατελέσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής!
Ο προσυνεδριακός διάλογος που διεξάγεται μέσα από τις σελίδες του "Ριζοσπάστη" περιλαμβάνει σειρά άρθρων από μέλη και στελέχη του κόμματος που επισημαίνουν μια ευρύτατη γκάμα αντιρρήσεων ως προς την τακτική που ακολουθεί το κόμμα σε μια σειρά κομβικών ζητημάτων, τα οποία συμπυκνώνονται στην εγκατάλειψη του "Αντι-μονοπωλιακού Αντι-ιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου" (ΑΑΔΜ) ως πολιτικού προγράματος του κόμματος, που είχε ψηφιστεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1996, το οποίο αντικαθίσταται από τη "Λαϊκή Εξουσία" στις θέσεις για το 19ο Συνέδριο.
Η εγκατάλειψη της γραμμής του ΑΑΔΜ, επισημαίνουν οι διαφωνούντες, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, είναι αυτή που ευθύνεται για την εκλογική συντριβή που υπέστη το ΚΚΕ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και διευκόλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα, ασκούν κριτική στην άρνηση του ΚΚΕ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, επικαλούμενοι είτε το ότι σε επίπεδο τακτικής το ΚΚΕ θα έπρεπε να θέσει τους όρους του με σκοπό να αποκαλύψει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως "οπορτουνιστικής δύναμης" είτε ως αναγκαίο στάδιο στην κατεύθυνση προς τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Επιπλέον εκτιμούν πως η γραμμή της αλληλεξάρτησης που ακολουθεί το ΚΚΕ απομακρύνει το κόμμα από τον λενινισμό και το οδηγεί σε τροτσκιστικές αντιλήψεις, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ως κράτος είναι εξαρτημένο από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, θέτουν ως εσφαλμένη και απομονωτική την τακτική του ΠΑΜΕ ως εργαλείο παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, στηλιτεύουν την επιλογή της ηγεσίας να μην παρέμβει στο κίνημα των πλατειών και τα υπόλοιπα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί κατά τη μνημονιακή περίοδο, ενώ θέτουν και ζητήματα σχετικά με τον ρόλο των επαγγελματικών στελεχών του κόμματος. Ακόμα δεν λείπουν οι κριτικές που επισημαίνουν ότι η βασική οργανωτική αρχή των κομμουνιστικών κομμάτων, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, έχει διολισθήσει, στην περίπτωση του ΚΚΕ, σ' έναν ασφυκτικό συγκεντρωτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κι αίτημα ματαίωσης του συνεδρίου, ώστε να επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν νέες προσυνεδριακές θέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, δεν μένουν αναπάντητα από την ηγεσία, η οποία ακολουθεί πιστά, μεταξύ άλλων, την δοκιμασμένη "κομμουνιστική" τακτική του στιγματισμού ως "δεξιού οπορτουνισμού" όλων όσων δεν συμφωνούν...
Έξω από την πόρτα οι αγράμματοι και οι οπορτουνιστές
"Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι!", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα σε πρόσφατη ομιλία της στην κομματική συνδιάσκεψη της Θεσσαλίας. Δείχνοντας τον δρόμο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν όσοι διαφωνούν, η Αλ Παπαρήγα επεσήμανε πως "τα μέλη του Κόμματος απέναντι στα στελέχη πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρά. Να είστε απέναντι σε μας στα στελέχη, γιατί η αγραμματοσύνη δεν βοηθά, είναι αυτό που είπε ένας σύντροφος, ούτε η γνώση αρκεί χωρίς τη δράση, αλλά ούτε μόνο η δράση".
Μιλώντας για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ,η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Κυβέρνηση της Αριστεράς λέει, ποια είναι τα μέτωπα πάλης; Κούρεμα του χρέους; Αυτά τα λέει και το ΔΝΤ. Είναι η άλλη αστική συνταγή». Σε ομιλία της την περασμένη Παρασκευή στο Περιστέρι, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι ο καπιταλισμός θα πέσει από... μόνος του ή, συμμετρικά, ότι δεν πρόκειται να πέσει ποτέ: Μιλώντας για την Κύπρο και το ΑΚΕΛ, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως "αποκαλύφθηκε ότι κυβέρνηση αριστερή στο έδαφος του καπιταλισμού -παρά τις πιο καλές προθέσεις, αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί να συνδυάσει να δρα στο έδαφος του καπιταλισμού και να αντιμετωπίζει την επίθεση αυτή που είναι πολύ σκληρή και θα γίνει ακόμα σκληρότερη. Ούτε προδότης ήταν ο Χριστόφιας, ούτε προδοτικό το ΑΚΕΛ".
Η εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ οδηγεί στην απομόνωση
Ο πρώην επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών του ΚΚΕ, Π. Γεωργιάδης σημείωσε ("Ριζοσπάστης", 24/3) ότι η υποχώρηση του ΚΚΕ "οφείλεται στην εγκατάλειψη του προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, στις προγραμματικές επεξεργασίες της ηγεσίας και της Κ.Ε. Η πολιτική γραμμή που εφαρμόζεται από το 18ο μέχρι σήμερα είναι ...του προτεινόμενου προγράμματος στο 19ο. Απλώς, τώρα, επιχειρείται να επισημοποιηθεί. Αυτή η γραμμή δοκιμάστηκε και η Κ.Ε. δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της ως προς το τελικό αποτέλεσμα, γιατί είναι δικιά της η ευθύνη". Ασκώντας κριτική στην θεωρία της αλληλεξάρτησης που επικαλείται η ηγεσία, υπογράμμισε ότι "σήμερα 'μια χούφτα' ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κυριαρχεί στον παγκόσμιο καπιταλισμό, ενώ η εξάρτηση της χώρας μας εντάθηκε πιο πολύ. Διερωτάται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να ανακατανέμει την παγκόσμια αγορά με το 0,34% (από 0,72% το 1980) του παγκόσμιου ΑΕΠ;". Και πρόσθεσε: "Προτείνω την αναβολή του 19ου Συνεδρίου, την επεξεργασία νέων θέσεων με βάση το πρόγραμμα του 15ου και η ημερήσια διάταξη του 19ου Συνεδρίου να έχει ως θέμα: 'Η διέξοδος από την οικονομική κρίση και τα καθήκοντα του Κόμματος'".
ΚΚΕ και κυβέρνηση της Αριστεράς
Σχολιάζοντας την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει το ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ο Γ. Λυκομήτρος ("Ρ", 28/3) τόνισε: "Η μείωση της δύναμής μας οφείλεται στην κάθετη άρνηση απ' την αρχή να στηρίξετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας χωρίζει άβυσσος μπορώ να πω και κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιωθούν οι εκτιμήσεις του Κόμματος για το εν λόγω κόμμα. Αλλά ο ψηφοφόρος βλέποντας αυτή την άρνηση πήγε εκεί, μήπως έρθει πρώτο κόμμα και με το μπόνους των 50 εδρών μπορέσει και σχηματίσει κυβέρνηση. Μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους σας θα ήταν, όταν πρότεινε συνεργασία να συμφωνήσετε σε τρία - τέσσερα ζητήματα, π.χ. κατάργηση Μνημονίων, επιστροφή κλεμμένων, ΑΟΖ, του δίνετε ένα εύλογο διάστημα 5 - 6 μηνών για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και βγαίνετε αμέσως και λέτε". Και πρόσθεσε: "Τι είναι προτιμότερο, να τον στηρίζουμε εμείς και να τραβάμε τα χαλινάρια προς τα αριστερά, ή να τον στείλουμε στην αγκαλιά άλλων που το παίζουν αντιμνημονιακοί και να τον τραβούν δεξιά;".
Απουσία παρέμβασης
Σχολιάζοντας την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ να μην εμπλακεί στα κινήματα που αναπτύχθηκαν την πρόσφατη περίοδο, ο Προκόπης Γιαννείος ("Ρ", 28/3) σημείωσε ότι "καθήκον ενός επαναστατικού κόμματος νέου τύπου είναι να μπορεί να μπαίνει μέσα στη μάζα που αυθόρμητα θα αντιδράσει σε κάθε τι που της στερεί δικαιώματα και κατακτήσεις [...]. Περιγράφω μια κατάσταση η οποία απασχολεί, δικαίως, αρκετά τις θέσεις της Κ.Ε. και τους προβληματισμούς όλων μας. Κινήματα των πλατειών, κλέφτες πολιτικοί, αντιμνημόνιο, συσσίτια. Αυτή ήταν η αυθόρμητη αντίδραση μεγάλου μέρους ενός λαού δοκιμαζόμενου από μια βαθιά κρίση".
Για το θέμα της κομματικής γραφειοκρατίας και των επαγγελματικών στελεχών, ο Μ. Χονδροκούκης ("Ρ", 27/3) τόνισε πως "η προστασία του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος εξασφαλίζεται διά της εμβάθυνσης στον λενινισμό, με τον έλεγχο της ταξικής σύνθεσης του Κόμματος και τη μη μονιμότητα των επαγγελματικών στελεχών προς αποφυγήν γραφειοκρατικών φαινομένων. Η «πολιτική καραντίνα» δεν μας ωφελεί".
Την "επαναφορά της αρχής 'ένα συνδικάτο, μία ομοσπονδία, ένα εργατικό κέντρο, μία ΓΣΕΕ', την οποία να κατοχυρώσουμε προγραμματικά", ζήτησε ο Δ. Περδίκης ("Ρ", 28/3), ασκώντας κριτική στην μεθοδολογία του ΠΑΜΕ.
Προδότες οι διαφωνούντες
Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Μ. Μαΐλης σημείωσε στο άρθρο του στον "Ριζοσπάστη" της περασμένης Παρασκευής, με τίτλο "Άρθρα - καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά..." ότι "το πρόβλημα που έχουν οι αρθρογράφοι είναι η επιδίωξη για συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία". "Πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντίπαλου. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια", τόνισε ο Π. Μεντρέκας ("Ρ" 28/3).
Σταθερά προσηλωμένο στο ευρώ το ΚΚΕ
"Το δίλημμα εντός ή εκτός Ευρωζώνης, εκτός από εκβιαστικό, είναι και παγίδα για τον λαό. Αυτό το δίλημμα αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας, και όχι τον λαό που πλήττεται από την ενιαία βάρβαρη πολιτική εξαθλίωσης και χρεοκοπίας", τόνισε την περασμένη Πέμπτη το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο.
Πηγή: Αυγή - Σίμος Χ.
Σφοδρή είναι η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΚΚΕ, στον δρόμο προς το 19ο Συνέδριο του κόμματος, για το οποίο η ηγεσία φαίνεται πως προετοιμάζεται για το πώς θα καταφέρει να το ελέγξει, αλλά και να προχωρήσει κι ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή να διαγράψει τους διαφωνούντες με την επίσημη γραμμή. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε πρόσφατη κομματική συγκέντρωση, χαρακτήρισε ως "αγράμματους" όσους διαφωνούν με την ηγεσία και έχουν διατελέσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής!
Ο προσυνεδριακός διάλογος που διεξάγεται μέσα από τις σελίδες του "Ριζοσπάστη" περιλαμβάνει σειρά άρθρων από μέλη και στελέχη του κόμματος που επισημαίνουν μια ευρύτατη γκάμα αντιρρήσεων ως προς την τακτική που ακολουθεί το κόμμα σε μια σειρά κομβικών ζητημάτων, τα οποία συμπυκνώνονται στην εγκατάλειψη του "Αντι-μονοπωλιακού Αντι-ιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου" (ΑΑΔΜ) ως πολιτικού προγράματος του κόμματος, που είχε ψηφιστεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1996, το οποίο αντικαθίσταται από τη "Λαϊκή Εξουσία" στις θέσεις για το 19ο Συνέδριο.
Η εγκατάλειψη της γραμμής του ΑΑΔΜ, επισημαίνουν οι διαφωνούντες, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, είναι αυτή που ευθύνεται για την εκλογική συντριβή που υπέστη το ΚΚΕ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και διευκόλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα, ασκούν κριτική στην άρνηση του ΚΚΕ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, επικαλούμενοι είτε το ότι σε επίπεδο τακτικής το ΚΚΕ θα έπρεπε να θέσει τους όρους του με σκοπό να αποκαλύψει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως "οπορτουνιστικής δύναμης" είτε ως αναγκαίο στάδιο στην κατεύθυνση προς τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Επιπλέον εκτιμούν πως η γραμμή της αλληλεξάρτησης που ακολουθεί το ΚΚΕ απομακρύνει το κόμμα από τον λενινισμό και το οδηγεί σε τροτσκιστικές αντιλήψεις, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ως κράτος είναι εξαρτημένο από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, θέτουν ως εσφαλμένη και απομονωτική την τακτική του ΠΑΜΕ ως εργαλείο παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, στηλιτεύουν την επιλογή της ηγεσίας να μην παρέμβει στο κίνημα των πλατειών και τα υπόλοιπα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί κατά τη μνημονιακή περίοδο, ενώ θέτουν και ζητήματα σχετικά με τον ρόλο των επαγγελματικών στελεχών του κόμματος. Ακόμα δεν λείπουν οι κριτικές που επισημαίνουν ότι η βασική οργανωτική αρχή των κομμουνιστικών κομμάτων, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, έχει διολισθήσει, στην περίπτωση του ΚΚΕ, σ' έναν ασφυκτικό συγκεντρωτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κι αίτημα ματαίωσης του συνεδρίου, ώστε να επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν νέες προσυνεδριακές θέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, δεν μένουν αναπάντητα από την ηγεσία, η οποία ακολουθεί πιστά, μεταξύ άλλων, την δοκιμασμένη "κομμουνιστική" τακτική του στιγματισμού ως "δεξιού οπορτουνισμού" όλων όσων δεν συμφωνούν...
Έξω από την πόρτα οι αγράμματοι και οι οπορτουνιστές
"Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι!", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα σε πρόσφατη ομιλία της στην κομματική συνδιάσκεψη της Θεσσαλίας. Δείχνοντας τον δρόμο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν όσοι διαφωνούν, η Αλ Παπαρήγα επεσήμανε πως "τα μέλη του Κόμματος απέναντι στα στελέχη πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρά. Να είστε απέναντι σε μας στα στελέχη, γιατί η αγραμματοσύνη δεν βοηθά, είναι αυτό που είπε ένας σύντροφος, ούτε η γνώση αρκεί χωρίς τη δράση, αλλά ούτε μόνο η δράση".
Μιλώντας για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ,η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Κυβέρνηση της Αριστεράς λέει, ποια είναι τα μέτωπα πάλης; Κούρεμα του χρέους; Αυτά τα λέει και το ΔΝΤ. Είναι η άλλη αστική συνταγή». Σε ομιλία της την περασμένη Παρασκευή στο Περιστέρι, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι ο καπιταλισμός θα πέσει από... μόνος του ή, συμμετρικά, ότι δεν πρόκειται να πέσει ποτέ: Μιλώντας για την Κύπρο και το ΑΚΕΛ, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως "αποκαλύφθηκε ότι κυβέρνηση αριστερή στο έδαφος του καπιταλισμού -παρά τις πιο καλές προθέσεις, αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί να συνδυάσει να δρα στο έδαφος του καπιταλισμού και να αντιμετωπίζει την επίθεση αυτή που είναι πολύ σκληρή και θα γίνει ακόμα σκληρότερη. Ούτε προδότης ήταν ο Χριστόφιας, ούτε προδοτικό το ΑΚΕΛ".
Η εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ οδηγεί στην απομόνωση
Ο πρώην επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών του ΚΚΕ, Π. Γεωργιάδης σημείωσε ("Ριζοσπάστης", 24/3) ότι η υποχώρηση του ΚΚΕ "οφείλεται στην εγκατάλειψη του προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, στις προγραμματικές επεξεργασίες της ηγεσίας και της Κ.Ε. Η πολιτική γραμμή που εφαρμόζεται από το 18ο μέχρι σήμερα είναι ...του προτεινόμενου προγράμματος στο 19ο. Απλώς, τώρα, επιχειρείται να επισημοποιηθεί. Αυτή η γραμμή δοκιμάστηκε και η Κ.Ε. δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της ως προς το τελικό αποτέλεσμα, γιατί είναι δικιά της η ευθύνη". Ασκώντας κριτική στην θεωρία της αλληλεξάρτησης που επικαλείται η ηγεσία, υπογράμμισε ότι "σήμερα 'μια χούφτα' ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κυριαρχεί στον παγκόσμιο καπιταλισμό, ενώ η εξάρτηση της χώρας μας εντάθηκε πιο πολύ. Διερωτάται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να ανακατανέμει την παγκόσμια αγορά με το 0,34% (από 0,72% το 1980) του παγκόσμιου ΑΕΠ;". Και πρόσθεσε: "Προτείνω την αναβολή του 19ου Συνεδρίου, την επεξεργασία νέων θέσεων με βάση το πρόγραμμα του 15ου και η ημερήσια διάταξη του 19ου Συνεδρίου να έχει ως θέμα: 'Η διέξοδος από την οικονομική κρίση και τα καθήκοντα του Κόμματος'".
ΚΚΕ και κυβέρνηση της Αριστεράς
Σχολιάζοντας την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει το ΚΚΕ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ο Γ. Λυκομήτρος ("Ρ", 28/3) τόνισε: "Η μείωση της δύναμής μας οφείλεται στην κάθετη άρνηση απ' την αρχή να στηρίξετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας χωρίζει άβυσσος μπορώ να πω και κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιωθούν οι εκτιμήσεις του Κόμματος για το εν λόγω κόμμα. Αλλά ο ψηφοφόρος βλέποντας αυτή την άρνηση πήγε εκεί, μήπως έρθει πρώτο κόμμα και με το μπόνους των 50 εδρών μπορέσει και σχηματίσει κυβέρνηση. Μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους σας θα ήταν, όταν πρότεινε συνεργασία να συμφωνήσετε σε τρία - τέσσερα ζητήματα, π.χ. κατάργηση Μνημονίων, επιστροφή κλεμμένων, ΑΟΖ, του δίνετε ένα εύλογο διάστημα 5 - 6 μηνών για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και βγαίνετε αμέσως και λέτε". Και πρόσθεσε: "Τι είναι προτιμότερο, να τον στηρίζουμε εμείς και να τραβάμε τα χαλινάρια προς τα αριστερά, ή να τον στείλουμε στην αγκαλιά άλλων που το παίζουν αντιμνημονιακοί και να τον τραβούν δεξιά;".
Απουσία παρέμβασης
Σχολιάζοντας την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ να μην εμπλακεί στα κινήματα που αναπτύχθηκαν την πρόσφατη περίοδο, ο Προκόπης Γιαννείος ("Ρ", 28/3) σημείωσε ότι "καθήκον ενός επαναστατικού κόμματος νέου τύπου είναι να μπορεί να μπαίνει μέσα στη μάζα που αυθόρμητα θα αντιδράσει σε κάθε τι που της στερεί δικαιώματα και κατακτήσεις [...]. Περιγράφω μια κατάσταση η οποία απασχολεί, δικαίως, αρκετά τις θέσεις της Κ.Ε. και τους προβληματισμούς όλων μας. Κινήματα των πλατειών, κλέφτες πολιτικοί, αντιμνημόνιο, συσσίτια. Αυτή ήταν η αυθόρμητη αντίδραση μεγάλου μέρους ενός λαού δοκιμαζόμενου από μια βαθιά κρίση".
Για το θέμα της κομματικής γραφειοκρατίας και των επαγγελματικών στελεχών, ο Μ. Χονδροκούκης ("Ρ", 27/3) τόνισε πως "η προστασία του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος εξασφαλίζεται διά της εμβάθυνσης στον λενινισμό, με τον έλεγχο της ταξικής σύνθεσης του Κόμματος και τη μη μονιμότητα των επαγγελματικών στελεχών προς αποφυγήν γραφειοκρατικών φαινομένων. Η «πολιτική καραντίνα» δεν μας ωφελεί".
Την "επαναφορά της αρχής 'ένα συνδικάτο, μία ομοσπονδία, ένα εργατικό κέντρο, μία ΓΣΕΕ', την οποία να κατοχυρώσουμε προγραμματικά", ζήτησε ο Δ. Περδίκης ("Ρ", 28/3), ασκώντας κριτική στην μεθοδολογία του ΠΑΜΕ.
Προδότες οι διαφωνούντες
Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Μ. Μαΐλης σημείωσε στο άρθρο του στον "Ριζοσπάστη" της περασμένης Παρασκευής, με τίτλο "Άρθρα - καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά..." ότι "το πρόβλημα που έχουν οι αρθρογράφοι είναι η επιδίωξη για συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία". "Πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντίπαλου. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια", τόνισε ο Π. Μεντρέκας ("Ρ" 28/3).
Σταθερά προσηλωμένο στο ευρώ το ΚΚΕ
"Το δίλημμα εντός ή εκτός Ευρωζώνης, εκτός από εκβιαστικό, είναι και παγίδα για τον λαό. Αυτό το δίλημμα αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας, και όχι τον λαό που πλήττεται από την ενιαία βάρβαρη πολιτική εξαθλίωσης και χρεοκοπίας", τόνισε την περασμένη Πέμπτη το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο.
Πηγή: Αυγή - Σίμος Χ.
via left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου