Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κούρεμα χρέους, λιτότητα και έλλειμμα δημοκρατίας στο Eurodebate


Ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των πέντε υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της ολομέλειας στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινού 300 ή και 500 πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του σημερινού προέδρου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για πρώτη φορά και κατά τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο Ντιμπέιτ συμμετείχαν οι Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ (υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Μάρτιν Σουλτς (νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών),  Γκι Βερχόφσταντ (νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος), Σκα Κέλλερ (υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων) και ο Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), θα αναπτύξουν τις θέσεις τους στην αίθουσα της ολομέλειας στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινού 300 ή και 500 πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις τοποθετήσεις τους έθεσε το ζήτημα της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως αυτό που ζητάει «είναι μια συνολική ελάφρυνση του χρέους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «Νέας Συμφωνίας» για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη. Με τις πολιτικές της λιτότητας «η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις», τόνισε. Επίσης επισήμανε το «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα οι πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων και όχι οι αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ», τόνισε.
Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς για το παρασκήνιο της συνόδου Κορυφής των Καννών το Νοέμβριο του 2011 χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. «Τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών [Γ.Παπανδρέου και Σ.Μπερλουσκόνι] για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ολόκληρο το Debate

* Προεπιλεγμένη είναι η ελληνική μετάφραση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε Μπορείτε να επιλέξετε γλώσσα κάτω δεξιά στην οθόνη, αριστερά από την επιλογή της μεγέθυνσης
Τη συζήτηση συντόνισε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24. Η συζήτηση ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι μίλησαν για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, την ανεργία και τις πολιτικές λιτότητας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την κρίση στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, τη θρησκεία κ.α.
Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του. Πολίτες από όλη τη Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάσουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το #tellEUROPE. Πρώτοι στα tweet ήρθαν η Βρετανία, η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Η συζήτηση, συμπαραγωγής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Eurovision, διάρκειας 90’ μεταδόθηκε ζωντανά και από το Tvxs.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: