Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Eγκαταλείπουν τα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης -Συγκλονιστικές φωτογραφίες στους New York Times

«Τα ορφανά της λιτότητας στην Ελλάδα». Με αυτόν τον τίτλο οι New York Times ανέβασαν φωτογραφίες του Νίκου Πηλού που καυτηριάζουν μια πραγματικότητα της χώρας μας, στην οποία εμείς οι πολίτες «κλείνουμε τα μάτια» μπροστά της…
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός επισκέφθηκε τα δημόσια νοσοκομεία – μαιευτήρια Αλεξάνδρα και Ελενα Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Αθήνα και αποτύπωσε στον φακό του το τεράστιο πρόβλημα της παιδικής εγκατάλειψης.
Οι οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν πολλές μητέρες να εγκαταλείψουν τα μωρά τους. Στο νοσοκομείο Έλενα, οι εγκαταλείψεις παιδιών τριπλασιάστηκαν από το 2010 ως το 2013.
Τα μωρά περνούν μήνες ή και χρόνια ακόμα, σε ήδη «στριμωγμένα» νοσοκομεία, μέχρι να μεταφερθούν σε ορφανοτροφείο, όπως αυτό της Πεντέλης. Πολλές φορές, λόγω έλλειψης χώρου στα νοσοκομεία, πολλά υγιή μωράκια βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο με τα άρρωστα.
Η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο Έλενα, δεν επιτρέπει την πολυτέλεια χρόνου στις νοσοκόμες να ασχοληθούν και πολύ με αυτά τα μωρά… Αλλά και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, όλα τα εγκαταλελειμμένα μωρά έχουν έλλειψη σωματικής ή συναισθηματικής επαφής…

Μωράκια εγκαταλελειμμένα στο ορφανοτροφείο Πεντέλης, όπου δεν υπάρχει πια χώρος, την στιγμή που τόσα ζευγάρια περιμένουν υπερβολικά πολύ καιρό μέχρι να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι διαδικασίες υιοθέτησης ενός μωρού.
Σας περιγράψαμε το ρεπορτάζ των New York Times, αλλά καμιά λέξη, κανένα ρεπορτάζ δεν θα «μιλήσει» στην καρδιά σας, όσο οι φωτογραφίες του Νίκου Πηλού.
Δείτε όλο το φωτογραφικό άλμπουμ  στο site των New York Times με τίτλο Greece’s Austerity Orphans




pitsirikidotnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: