Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κυβερνητικές αλχημείες για να παραμείνουν στην εξουσία

“ Η κυβέρνηση Σαμαρά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, προσπαθούν να πείσουν ότι η επόμενη «μάχη» ανάμεσα στη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας τον επόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο ”
Η καθαρή ήττα της ΝΔ και κυρίως της πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού για τερματισμό της λιτότητας, αλλά και το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την όσο το δυνατό γρηγορότερη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, έχει κάνει την κυβέρνηση Σαμαρά να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» και να προσπαθεί, απεγνωσμένα, να βρει τρόπους που θα της επιτρέψουν να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία.


Η κυβέρνηση Σαμαρά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, προσπαθούν να πείσουν ότι η επόμενη «μάχη» ανάμεσα στη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας τον επόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο. Η διαδικασία βέβαια για την εκλογή του νέου Προέδρου μπορεί να ξεκινήσει και μερικούς μήνες νωρίτερα. Ήδη όμως στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά την ηχηρή αποδοκιμασία τους στις ευρωεκλογές και παράλληλα την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να «μετρήσουν τα κουκιά», προκειμένου να «δέσουν» ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει έστω και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αυτονόητο βέβαια θα ήταν η άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών, αυτό δηλαδή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις κάλπες των αυτοδοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση Σαμαρά όμως αντί να πάρει το μήνυμα της κάλπης, δηλαδή της ήττας της πολιτικής της, προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξήσει την εύθραυστη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία με την επιστροφή ανεξάρτητων βουλευτών στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση φτάνει στους 155 βουλευτές.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι υπολογίζουν και σε ψήφους άλλων ανεξάρτητων βουλευτών, αν συνυπολογιστεί η ρευστότητα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα για ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης «ποντάρουν» στο γεγονός ότι θα καταφέρουν να λάβουν την ψήφο ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να καταφέρουν να αντέξουν και να μη συρθούν σε εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των κινήσεων που γίνονται τούτες τις στιγμές στο παρασκήνιο είναι και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να την μπλοκάρει από μόνος του», για να προσθέσει ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί μελλοντικά από το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των εκλογικών κύκλων». Προφανώς, κάτι θα ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να κάνει μια τέτοια δήλωση.

Συμπερασματικά, η ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα συστημικά ΜΜΕ, όχι μόνο κάνουν πως δεν κατάλαβαν το μήνυμα της κάλπης, αλλά ήδη προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία μια κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να έχει ως άμεση προτεραιότητα τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα, αλλά την πα για την παραμονή ενός παρασιτικού συστήματος, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, να φτάσει ως το 2016. Δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή θέληση. Δεν ενδιαφέρεται για τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής, για την επικράτηση της τηλεοπτικής Δημοκρατίας. «Μόνη λύση για την πολιτική σταθερότητα οι εθνικές εκλογές», όπως χαρακτηριστικά είπε στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αυτή ακριβώς είναι η λύση. Όσο γρηγορότερα γίνουν τόσο το καλύτερο για το λαό και τη χώρα.
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: