Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Του Δημητρη Μπεκιαρη
Παρά τις ιδιαιτερότητες των χθεσινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, οι πολίτες έστειλαν καθαρό κεντρικό πολιτικό μήνυμα, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της άγριας και ακραίας λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαιώνει την πορεία ανατροπής που έχει ως αφετηρία τις διαδοχικές εκλογικές μάχες του Μάη και του Ιούνη του 2012. Τότε το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την προσήλωσή του στην πολιτική του μνημονίου με εκλογική συντριβή και στη συνέχεια με την συρρίκνωση των ποσοστών του, δεδομένο που ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο «κρύψει» τον καταρρέοντα πολιτικό φορέα του οποίου ηγείται πίσω από την Ελιά. Τώρα είναι η σειρά της Νέας Δημοκρατίας να εισπράξει τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονιακού μονόδρομου που ακολουθεί.

Για πρώτη φορά από το 1974, υποψήφιος υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία έμεινε εκτός δεύτερου γύρου στον Δήμο Αθηναίων, με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εκτός δεύτερου γύρου, όμως, έμεινε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Αττικής, όπου πρώτη στον πρώτο γύρο ήρθε η Ρένα Δούρου. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να συσκοτίσει και να υποβαθμίσει την αξία του αποτελέσματος σε Αττική και δήμο Αθηναίων, παρακάμπτοντας και αποσιωπώντας εσκεμμένα το γεγονός ότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας  βρίσκεται περίπου το 40% των ψηφοφόρων. Στο ίδιο πλαίσιο οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης προσπάθησαν να συγκρίνουν το αποτέλεσμα μικρότερων περιφερειών σε ολόκληρη την επικράτεια με το νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα στην Αττική.
Οι χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέδειξαν με σαφήνεια τη σοβαρή κρίση που διέρχεται ο συντηρητικός πολιτικός χώρος στην Ελλάδα. Η κυβερνητική προπαγάνδα που εκδηλώθηκε από την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, επιχείρησε να ενδύσει με την προβιά του πολιτικού μηνύματος την ψήφο των ψηφοφόρων που επέλεξαν υποψηφίους, οι οποίοι αν και προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο, δεν στηρίχθηκαν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν κατήλθαν στη μάχη των εκλογών ως υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής.
Εκτός αυτού στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές υποψήφιοι – στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ υποδύθηκαν τους ανεξάρτητους υποψηφίους και ενεργοποιώντας τους βαθιά ριζωμένους μηχανισμούς της τοπικής διαπλοκής διατήρησαν την ισχύ τους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο διατηρώντας σαφείς αποστάσεις από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο απολύτως σαφή ότι η ταύτιση με τα κόμματα Σαμαρά και Βενιζέλου θα μπορούσε να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.
Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα συμπέσει με την μάχη των ευρωεκλογών, εκείνο το οποίο θα καταστεί απολύτως εμφανές θα είναι η σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η σύμπραξη Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς ήδη από τη Συγγρού δίνεται «γραμμή» να υποστηριχθούν οι υποψηφιότητες Σγουρού και Καμίνη.
Ο διεθνής Τύπος εξέλαβε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και προσδιόρισε τα στρατόπεδα που σε πολιτικό επίπεδο θα συγκροστούν στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
 Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει και η δημοσκόπηση της Καπα Research, η οποία διεξήχθη σε συνθήκες πραγματικής εκλογικής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει πρωτιά της τάξης του 4,7%. Αποτελεί η συγκεκριμένη έρευνα ένα πρώτο δείγμα του πολιτικού μηνύματος που εκπέμπει το εκλογικό σώμα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, και δεν είναι άλλο από την λαϊκή απαίτηση να τερματιστεί εδώ και τώρα η καταστροφική πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας.
Την ερχόμενη,Κυριακή, στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα, που δεν είναι άλλο από την δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης. Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν.
neaellada 

Δεν υπάρχουν σχόλια: