Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το διεθνές μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

“ Το κύριο άρθρο της Αυγής ”
Η ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος. Από τα πολλά διεθνή δημοσιεύματα επισημαίνουμε την ανάλυση του CNN, σύμφωνα με την οποία η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά έντονη αντίθεση στην ακροδεξιά άνοδο που σημειώνεται στην Ευρώπη. Αυτό που αντιλαμβάνονται σε όλο τον κόσμο αρνούνται να το δουν οι αντίπαλοι της Αριστεράς στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατορθώσει να εκφράσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να την οδηγήσει σε στόχους για τη δημοκρατική ανατροπή και την ήττα της λιτότητας. Πρόκειται για τη μεγάλη προσφορά της Αριστεράς στη Δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε μια κοινωνία η οποία ζει καθημερινά επιπτώσεις που συγκρίνονται μόνο με πόλεμο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παράδειγμα για το πώς η λαϊκή οργή μπορεί να μετασχηματιστεί σε δημοκρατική αξίωση για αλλαγή της ζωής, της πολιτικής και της κοινωνίας.


Όταν οι ανιστόρητοι κήρυκες της θεωρίας των δύο άκρων επιχειρούν να εξομοιώσουν την Ακροδεξιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν προεκλογικά στήθηκε επικοινωνιακό παιχνίδι που μετέτρεπε τη Χρυσή Αυγή σε διαιτητή στον δεύτερο γύρο των εκλογών με τη συκοφαντία κατά της Αριστεράς ότι φλερτάρει με την Ακροδεξιά, δεν είχε γίνει κατανοητό το μέγεθος του πολιτικού αποπροσανατολισμού αυτών των μεθοδεύσεων. Δεν παίζεις εν ου παικτοίς όταν την ίδια ώρα το ακροδεξιό κύμα απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κατάρρευση του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας δεν άφησε πίσω της συντρίμμια και παρατεταμένο πολιτικό κενό, ώστε οι νεοναζί να κατορθώσουν να εισπηδήσουν σαν λαθρεπιβάτες της λαϊκής οργής. Η κινηματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική ανάλυση και οι προτάσεις του, η ικανότητά του να ενώνει τον λαϊκό παράγοντα και να αφουγκράζεται τη φωνή των αδικημένων αφαίρεσαν από την Ακροδεξιά τη δυνατότητα να εκτιναχθεί στην κορυφή της πολιτικής ζωής, όπως συνέβη προχθές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πιο χαρακτηριστική τη Γαλλία.

Η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατία έχει και άλλη διάσταση. Χάρη σ' αυτόν απέτυχε η επιχειρούμενη από το πολιτικό κατεστημένο πολιτική περιθωριοποίηση των φτωχών και των απόκληρων. Προχθές ψήφισε το 60% των ψηφοφόρων στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής απόρριψης του μνημονιακού κατεστημένου. Κι αυτή η απόφαση θα ενισχυθεί, καθώς ήδη, από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, διανύουμε προεκλογική περίοδο, που δεν είναι γραμμική, αλλά θα σφραγιστεί από συμβολισμούς και δυναμικές που απελευθέρωσαν οι κάλπες. Η Δευτέρα δεν είναι ίδια με το Σάββατο.

Οι ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν τις γενικές τάσεις ανατροπών των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Αυτή τη φορά μάλιστα με ανάδειξη της Αριστεράς σε πρώτο κόμμα μέσα στο σχήμα του εγκαθιδρυμένου νέου πολιτικού διπολισμού. Η ανασυγκρότηση του περιβόητου τρίτου πόλου, δηλαδή της Κεντροαριστεράς, φαίνεται αδύνατη, καθώς επιμένουν να πρωταγωνιστούν τα ίδια ανυπόληπτα και αμαρτωλά πρόσωπα, συνεχίζοντας τη δορυφορική πολιτική τους γύρω από τον Σαμαρά και με κύριο εχθρό την Αριστερά.

Σε ολόκληρο τον κόσμο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως πρωτόγνωρη ιστορική νίκη, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση κάποιες τοπικές ιδιομορφίες. Είναι η αναζήτηση διεξόδου από τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, που αφορά και άλλους λαούς. Γι' αυτό το "πειραματόζωο" Ελλάδα αντιμετωπίζεται ήδη ως παράδειγμα δημοκρατικής και αποτελεσματικής αντίστασης. Η νίκη της Αριστεράς δεν κρύβει την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύει όμως έναν εναλλακτικό δρόμο ώστε οι κοινωνίες να ανοίξουν τον δρόμο της δημοκρατικής επαναθεμελίωσης της Ευρώπης στη βάση των λαϊκών αναγκών. Δρόμος προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω!
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: