Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Φορο-καταιγίδα 10 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές

Πέντε φορολογικά ραβασάκια ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ θα λάβουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.
Οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις της εφορίας αρχίζουν από τον Ιούνιο και αφορούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ αμέσως μετά θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Εκτός από τους φόρους οι φορολογούμενοι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες φορολογικές διαδικασίες τόσο για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όσο και για τον νέο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ.
α). Φόρος Εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι την 30η Ιουνίου 2014. Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31/7/2014, η δεύτερη μέχρι 30/9/2014 και η τρίτη δόση μέχρι 30/11/2014. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα καταβληθούν, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι δεν πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν στις ανωτέρω προθεσμίες, θα κληθούν να καταβάλουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο). Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου.

β). Φόρος Πολυτελείας. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5%.
γ). Τέλη Κυκλοφορίας. Όπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.
δ). Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στους μήνες που ακολουθούν, ενώ η τελευταία θα καταβληθεί την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Ωστόσο, ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

ε). Συμπληρωματικός Φόρος Ακινήτων. Στο ίδιο εκκαθαριστικό με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα περιλαμβάνεται και το ποσό του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ
alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: