Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το Podemos ψηφίζει Αλέξη Τσίπρα

Το αριστερό κίνημα Podemos το οποίο έκανε την έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ισπανία, εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο ηγέτης του Podemos (Μπορούμε), ο 35χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών Πάμπλο Ιγκλέσιας, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση περιστοιχισμένος από τους υπόλοιπους τέσσερις εκλεγμένους ευρωβουλευτές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το κόμμα του μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Το μικρό αυτό κόμμα, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερις μήνες, κατάφερε να προσελκύσει τις ψήφους μέρους τουλάχιστον των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο κίνημα των Αγανακτισμένων.
Σε ένδειξη της επιτυχίας που ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες του ίδιου του κόμματος, ο τρίτος του ψηφοδελτίου, ο πρώην εισαγγελέας που είχε αναλάβει τον αγώνα κατά της διαφθοράς Κάρλος Χιμένεθ Βιγιαρέχο, 78 ετών, επιβεβαίωσε ότι θα παραχωρήσει την έδρα του πριν αναλάβει καθήκοντα, τον Ιούλιο.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι χρησιμοποίησε εκλογικό τέχνασμα, ο Ιγκλέσιας είπε ότι είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πως ο Χιμένεθ Βιγιαρέχο θα αποσυρόταν ακόμη και αν κέρδιζε μια έδρα για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

Η Λαγκάρντ και οι συνταξιούχοι

Ο Ιγκλέσιας εξαπέλυσε μύδρους σε πολιτικούς από την Ισπανία και την Ευρώπη. Κατήγγειλε την Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «κερδίζει 300.000 ευρώ» τον χρόνο ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά καλεί να αυξηθείο ΦΠΑ και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.
Το Podemos θα καταλάβει τις πέντε από τις 54 έδρες της Ισπανίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά εξέλεξε μόλις 16 ευρωβουλευτές (από 24) ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε δεύτερο και είδε τις έδρες του να μειώνονται εξίσου εντυπωσιακά, σε 14 (από 23).
Μάλιστα ο ηγέτης του κόμματος Αλφρέδο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα παραιτήθηκε και το κόμμα πηγαίνει πλέον σε έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο για να εκλέξει νέο ηγέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: