Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Μια πρώτη νίκη

Λέγεται συχνά πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρυσού το επιβεβαιώνουν. Προ εβδομάδος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Wall Street Journal, είπε πως θα προωθήσει την επένδυση του χρυσού "με κάθε κόστος". Μιλώντας για το ίδιο θέμα στη Βουλή, έφτασε μάλιστα να εξομοιώσει τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής με την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού. Το τι εννοούσε "με κάθε κόστος" και τι ήθελε να πει όταν έβαζε στο ίδιο τσουβάλι τον ισοβίτη με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, το καταλάβαμε τις επόμενες ημέρες, όταν έστειλε την αστυνομία να κάνει απαγωγές πολιτών, να προσάγει 15χρονες μαθήτριες, να πνίγει στα χημικά το σχολείο της Ιερισσού, να περικυκλώνει και να εισβάλλει στην πόλη, να στέλνει μωρά 10 μηνών στο νοσοκομείο.
"Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μίαν μόλις καταληφθείσα υπό του στρατού πόλιν, όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα", είχε τηλεγραφήσει ο Τσόρτσιλ στον Σκόμπι για την Αθήνα τον Δεκέμβριο του '44. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να είπε και ο Σαμαράς στον Δένδια. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν το έβαλαν κάτω. Παρέμειναν στους δρόμους και στις πλατείες, στην Ιερισσό, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και ανάγκασαν τα ΜΜΕ της διαπλοκής να ασχοληθούν με το θέμα.
Και μέσα από τα ψέματα έλαμψε η αλήθεια. Και όχι μόνον αυτό. Όσο κι αν λασπολογήθηκαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, όσο κι αν επιχειρήθηκε να εκφοβιστούν και αυτοί και όποιος άλλος αντιδρά στις "επενδύσεις" που έχει τάξει ο κ. Σαμαράς στους φίλους του, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο: Ξεσηκώθηκαν και οι άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας που απειλούνται από τους χρυσοθήρες.

Ο ξεσηκωμός των κατοίκων και των φορέων της Α. Μακεδονίας και Θράκης, η ευθεία αντίθεση δημάρχων, εκλεγμένων με την υποστήριξη της Ν.Δ. μάλιστα, η μεγάλη διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, δημιούργησαν ρωγμές στην κυβερνητική αλαζονεία. Είναι ενδεικτικό ότι στην αντισυγκέντρωση υποστηρικτών της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική δεν βρέθηκε συμπολιτευόμενος βουλευτής να μιλήσει και επιστρατεύθηκε εξ Αθηνών ο κ. Γεωργιάδης, δίνοντας μια νότα φαιδρότητας στην τραγική αυτή ιστορία.

Χθες, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την επένδυση στη Θράκη. Είναι μια πρώτη νίκη -εξ αντανακλάσεως- και για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι την τελική νίκη!

πηγή:avgi.gr/megalo-limani

Δεν υπάρχουν σχόλια: