Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η τρόικα θέλει «αίμα» για να εγκρίνει τη δόση

Οι τροικανοί επιμένουν σε καθαρές λύσεις όσον αφορά επτά, ανοικτά ακόμη μέτωπα: αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων, σφικτή ρύθμιση χρεών αλλά και δανείων, επιτάχυνση πληρωμής ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες, άμεση προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης χωρίς αλλαγή όρων, πορεία εσόδων και το σχέδιο μείωσης εμμέσων φόρων
Το σημερινό ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά φέρεται να αναβάλλεται, αναφέρει το capital.gr, ενώ στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παραμένει το επόμενο (τρίτο κατά σειρά) ραντεβού της Κυριακής αλλά πλέον δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και το τελευταίο. Παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε αυτά που ζήτησαν, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει κλίμα κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά ισχυρής πίεσης της τρόικας για να υπάρξουν απαντήσεις και συμφωνία, ενδεχομένως και μέσα στην άλλη εβδομάδα.
Για τις απολύσειςΗ τρόικα φέρεται να επιμένει σε καθαρά στοιχεία για τον στόχο των 25.000 απολύσεων - αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν. Κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος ασκούν πιέσεις για ξεκαθάρισμα επίορκων και φοροφυγάδων ή υπαλλήλων με αναιτιολόγητα υψηλά εισοδήματα, αλλά κάνουν λόγο για ανάγκη συνολικής και ισχυρής πολιτικής απόφασης που «ακόμη δεν υπάρχει» αναφέρουν...
Οι δανειστές επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Aποκλείουν μείωση σε ΦΠΑ στην εστίαση και φόρου στα καύσιμα

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23%, καθώς και στο ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις της Τετάρτης ετέθη το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους επικεφαλής της τρόικας να απαντούν καταρχήν «όχι», θεωρώντας ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Ενώ, επισήμαναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμεναφορολογικά έσοδα, όμως έχει οδηγήσει σε (έστω περιορισμένη) αύξησή τους.
thepressproject.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: