Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟ 2011!

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟ 2011!
Μήνα δοκιμασίας" για τις εκδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η περίοδος της δοκιμασίας θα ξεκινήσει μετά τις 10 Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει η πρώτη πλήρης εργάσιμη εβδομάδα του νέου έτους και οι κρατικοί Οργανισμοί Διαχείρισης Χρέους των χωρών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προγράμματος δανεισμού τους για το 2011.
Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας επικαλείται εκτιμήσεις τραπεζών σύμφωνα με τις οποίες οι εκδόσεις ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσουν τον Ιανουάριο τα 80 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα συνολικό δανειακό πρόγραμμα ύψους 814 δισ. ευρώ για το 2011.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένοι επενδυτές απέφευγαν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο - όταν ανακοινώθηκε η πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενων μελλοντικών αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους - τις αγορές ομολόγων που εξέδιδαν κυβερνήσεις της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, πιέζοντας σε υψηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού τους.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι η Πορτογαλία, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 20 δις. ευρώ υφιστάμενου χρέους της έως τα μέσα της νέας χρονιάς. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα υπαχθεί στην τρόικα στις αρχές του 2011, καθώς φοβούνται ότι η χώρα θα βρεθεί σε ένα φαύλο κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού και μείωσης των προσδοκιών ανάπτυξης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Ισπανία, το χρέος της οποίας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του ελληνικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους. Η έκδοση ομολόγων από την Ισπανία το 2011 εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από πέρυσι αλλά υψηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Αν, αναφέρει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε η Μαδρίτη θα αναγκασθεί σε κάποιο χρονικό σημείο να υπαχθεί και αυτή στην τροϊκανή μπότα.
Τις υψηλότερες εκδόσεις ομολόγων το 2011 θα κάνει η Ιταλία, με ένα συνολικό ποσό 215 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δις. ευρώ θα χρειασθεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο για την αυτοχρηματοδότηση χρέους που λήγει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν βρεθεί σε κρίση και η Ιταλία θα εγερθούν ερωτηματικά για την αντοχή της Ευρωζώνης.
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: