Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ πρωτοεκδόθηκε το Μάιο του 1992, σε μια εποχή που η εργατική τάξη παγκόσμια είχε ήδη εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, της μεγάλης επίθεσης της αστικής τάξης και της δεξιάς μετατόπισης των ηγεσιών των εργατικών κομμάτων και των συνδικάτων. Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια βάλαμε ένα στόχο: να γίνει αυτή η εφημερίδα ένα πολιτικό όπλο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την νεολαία, βοηθός τους σε ζητήματα θεωρητικών αναλύσεων και εξήγησης για κάθε επίκαιρο ζήτημα, αλλά και πιστός συμπαραστάτης τους σε κάθε αγώνα. Η καθιέρωση στη συνείδηση ενός σημαντικού τμήματος της πρωτοπορίας των εργαζόμενων δεν ήταν μια απλή και εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε επίμονη προσπάθεια και δουλειά για πολλά χρόνια δεκάδων συντρόφων μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικό για το εργατικό κίνημα και τις ιδέες του σοσιαλισμού.
 
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η Σοσιαλιστική Έκφραση δεν γεννήθηκε απ’ το πουθενά. Οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της είχαν ήδη μια μακρά ιστορία συμμετοχής στο κίνημα. Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Μαρξιστικής Τάσης του ΠΑΣΟΚ και της εφημερίδας «Ξεκίνημα». Το 1992 διαχωρίσαμε την θέση μας από το «Ξεκίνημα» γιατί η πλειοψηφία των συντρόφων που συσπειρώνονταν σ’ αυτό ακολούθησαν τον σεχταριστικό δρόμο της δράσης έξω από τo ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της εργατικής τάξης. Ως «Σοσιαλιστική Έκφραση» πλέον, επιχειρήσαμε να κρατήσουμε άθικτο το νήμα μιας δουλειάς χρόνων για τη διάδοση και την υπεράσπιση των μαρξιστικών ιδεών μέσα στην καρδιά του οργανωμένου εργατικού κινήματος.

Η συστηματική παρέμβασή μας στη ζωή των συνδικάτων και στους μικρούς και μεγάλους εργατικούς αγώνες έχει αναδείξει έναν σημαντικό αριθμό εκλεγμένων μαρξιστών συνδικαλιστών σε αρκετούς χώρους. Στηρίξαμε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας. Σταθήκαμε στο πλευρό τους μαθαίνοντας απ' τους αγώνες τους, εξηγώντας παράλληλα τις αντικειμενικές συνθήκες και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές. Η προσπάθειά μας αποσκοπούσε πάντα να ενώσει τις δυνάμεις της εργατικής τάξης προτείνοντας οργάνωση, πρόγραμμα και σχέδιο στον αγώνα τους.
Για μας το κίνημα αποτελούσε πάντα μια υπόθεση ζωής κι όχι ένα μέσο προβολής και αποκατάστασης. Γι' αυτό είμαστε πολέμιοι της συμβιβαστικής λογικής της συνδικαλιστικής ηγεσίας, που την οδηγεί μακριά από τη μαχητική υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
 
ΠΑΣΟΚ : ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΕΦΟΡΜΙΣΜΟ - ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ 
Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τη παρέμβασή μας στις Τ.Ο, την ΠΑΣΚΕ και τη Νεολαία, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας μαζικής μαρξιστικής πτέρυγας που θα αποτελέσει την βάση για να αποκτήσει η ελληνική εργατική τάξη ένα πραγματικά σοσιαλιστικό κόμμα, αναδειχθήκαμε ως η μοναδική συνεπής με τις αρχές και τις αξίες του σοσιαλισμού τάση, στην 33χρονη ιστορία του κόμματος.
Σήμερα που όλες οι τάσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλείψει κάθε αναφορά στο σοσιαλισμό και έχουν γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους για μια θέση στο τρένο της εξουσίας και της διαχείρισης, η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ, παίρνοντας δύναμη από τα πρώτα βήματα της αγωνιστικής ανάτασης του εργατικού κινήματος, δηλώνει πραγματικά υπερήφανη που στάθηκε κόντρα στο ρεύμα των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν μας άφησαν αδιάφορους, αλλά αντίθετα, πάντοτε επιδιώκαμε και επιδιώκουμε το χτίσιμο στενών δεσμών με τους αγωνιστές τους, έχοντας την πεποίθηση ότι και με τις δυνάμεις αυτών των κομμάτων θα συγκροτηθεί στο μέλλον το μεγάλο και ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό το λόγο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σ' αυτά και ασκούμε κριτική στις λαθεμένες θέσεις και τακτικές των ηγεσιών τους. Η πρότασή που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα απ' την εφημερίδα μας για την ανάγκη ενός Ενιαίου Μετώπου των αριστερών - εργατικών κομμάτων στη βάση, όχι μόνο άμεσων ζητημάτων, αλλά ενός σοσιαλιστικού προγράμματος, απαντά καίρια στην ανάγκη για την ταξική ενότητα της Αριστεράς, την οποία επιδιώκει και για την οποία παλεύει κάθε αγνός αγωνιστής.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Φυσικά η «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» δεν θα μπορούσε να λείψει από το πλευρό της νεολαίας, που με κύριο πεδίο την εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, έδωσε μαζικούς αγώνες για τα δικαιώματά της. Εναντιωθήκαμε στις σαρωτικές εκπαιδευτικές αντιμεταρρυθμίσεις που αφαίρεσαν δικαιώματα από τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στην κατεύθυνση κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και αναλύσαμε τα ταξικά αίτια της επιβολής τους.
Η συνεπής μας παρουσία σε όλους τους φοιτητικούς αγώνες για την κατάργηση του άρθρου 16, καθώς και στους μαθητικούς αγώνες με αιχμή το κίνημα του 99', καθώς και η αμέριστη συμπαράστασή μας στους αγώνες των δασκάλων και όλων των εκπαιδευτικών για δωρεάν δημόσια παιδεία.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ»: να δημιουργηθεί στη βάση των μεγάλων γεγονότων που έρχονται ένα πραγματικό σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα που θα ενώσει, στη βάση ενός μαρξιστικού προγράμματος, όλες τις μαχητικές δυνάμεις της κοινωνίας, των συνδικάτων, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς και που θα προετοιμάσει το δρόμο για την σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας.
Αυτό δεν περιμένουμε ασφαλώς να προκύψει σε κενό οξυγόνου. Γι' αυτό η διατήρηση του πολιτικού προσανατολισμού μας στο ΠΑΣΟΚ, το βασικό δηλαδή κόμμα της ελληνικής εργατικής τάξης, αλλά και σε κάθε άλλη μαζική οργάνωσή της τάξης, είναι για μας αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Γι’ αυτό και η επιμονή μας στο να χτίσουμε μια μαζική Μαρξιστική Τάση στο ΠΑΣΟΚ, στα Συνδικάτα και τη Νεολαία. Διεκδικούμε ό,τι καλύτερο υπάρχει από την πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Η «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ» διεξάγει ένα αδιάκοπο αγώνα ενάντια στον ολοκληρωτικά εκφυλισμένο ρεφορμισμό της εποχής μας που εκφράζεται χαρακτηριστικότερα στην Ελλάδα με την αστική πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα διατηρεί ζωντανό τον ασυμβίβαστο αγώνα των κλασσικών του Μαρξισμού ενάντια στις τυχοδιωκτικές-μικροαστικές αυταπάτες του χτισίματος "επαναστατικών κομμάτων" στο περιθώριο του εργατικού κινήματος.
Άλλωστε ολόκληρη η Ιστορία του εργατικού κινήματος αποδεικνύει, ενάντια στις κάθε είδους σεχταριστικές απόψεις, ότι η εργατική τάξη, όταν αποφασίζει να κινηθεί μαζικά στο πολιτικό πεδίο, κινείται μέσα από τα γνώριμά σ' αυτή μαζικά της κόμματα, ταράζοντας και ριζοσπαστικοποιώντας την εσωτερική τους ζωή.
Οι ιδέες που επεξεργάστηκαν ο Μαρξ, ο Ένγκελς, ο Λένιν, ο Τρότσκι και η Ρόζα Λούξεμπουργκ πρέπει να εκπροσωπούνται αποφασιστικά στα μαζικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, όταν στο άμεσο μέλλον, αυτά θα βρεθούν στις συμπληγάδες της αντιπαράθεσης της αριστερής με τη δεξιά τους πτέρυγα, των εργατικών με τα αστικά και μικροαστικά στοιχεία.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ 
Σήμερα ζούμε μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση του εργατικού κινήματος, αλλά και των γενικότερων κοινωνικών συνθηκών. Το εργατικό κίνημα, με τις μεγαλειώδεις Γενικές Απεργίες των τελευταίων ετών, αλλά και με τις μικρότερες που ακολούθησαν, έδειξε ότι πέρασε σε μια άλλη φάση. Δεν είναι πια διατεθειμένο να δέχεται χτυπήματα απ' την όποια κυβέρνηση και να μην αντιδρά. Δεν είναι πρόθυμο να ανέχεται άλλο τις επιθέσεις των εργοδοτών και να υπομένει την παθητικότητα της συνδικαλιστικής του ηγεσίας.
Ολόκληρη η Λατινική Αμερική έχει γίνει ένα καζάνι εργατικών κινητοποιήσεων, ριζοσπαστικών κυβερνήσεων και ταξικής αντιπαράθεσης. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα έχει τη σφραγίδα της ενεργής παρέμβασης των εργαζομένων. Τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά μας. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα οι ιδέες του Μαρξισμού και του Σοσιαλισμού δεν θα φαντάζουν πια σαν μια ουτοπία, αλλά θα γίνουν αντικείμενο αναζήτησης από κάθε εργαζόμενο.
Παρά την άνευ προηγουμένου ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης για τον «θρίαμβο» της οικονομίας της αγοράς, της συναίνεσης και του εκσυγχρονισμού, το τέλος του σοσιαλισμού, εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις ιδέες του Μαρξισμού και Επιστημονικού Σοσιαλισμού.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ταξική αλληλεγγύη, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο σοσιαλιστικό μέλλον.
Υπερασπιζόμαστε το ένδοξο παρελθόν και τις κατακτήσεις της τάξης μας γι τις οποίες χύθηκε αίμα εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη. Οι ιδέες του μαρξισμού δεν ξεριζώνονται όσο υπάρχει φτώχεια, εκμετάλλευση, πείνα, πόλεμος.
Η εργατική τάξη, η νεολαία, οι εργαζόμενοι θα διαψεύσουν για μια ακόμη φορά τους σημερινούς επικριτές τους. Θα ξαναμπούν δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας!!!
Θα αγωνιστούν ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, θα αγωνιστούν να μεταμορφώσουν τα κόμματα και τα συνδικάτα τους σε δημοκρατικούς οργανισμούς, όργανα ταξικής πάλης και σοσιαλιστικής προοπτικής.
Σε αυτούς τους αγώνες οι υποστηριχτές της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ θα παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, θα προσπαθήσουν να μάθουν και να διδαχτούν να δώσουν συνειδητή έκφραση και προοπτική στους αγώνες.
Ξέρουμε και πιστεύουμε πως το νήμα θα ξανασυνδεθεί. Η ιστορία θα θριαμβεύσει. Η ανθρωπότητα θα προχωρήσει. Εποχές σαν την σημερινή έχουν έρθει ξανά και ξανά. Κοιτώντας την ιστορία προς τα πίσω μας έρχονται στο νου τα λόγια της μεγάλης Ρόζας Λούξεμπουργκ: «Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο θα υψώσει τη βροντερή φωνή της ως τους ουρανούς. Τρομαγμένοι θα ακούσετε το νικητήριό της σάλπισμα: ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ».
Μέχρι τώρα στα χρόνια της παρουσίας μας ως «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ», συμβάλαμε όσο μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας στην διάδοση και την υπεράσπιση των σοσιαλιστικών ιδεών. Μαζί με όλους εσάς που συμμερίζεστε τις ιδέες και τον αγώνα μας, μπορούμε να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο. Η «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ» σας καλεί να συμμετάσχετε πιο αποφασιστικά στον κοινό μας αγώνα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: