Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μια ματιά στον κόσμο τη χρονιά που πέρασε

Της Ντίνας Χαριτάτου
Για τον καθένα από μας, οι προεξοχές του χρόνου σηματοδοτούνται από προσωπικές χαρές και λύπες, επιτυχίες και απώλειες. Για τη χώρα μας και το λαό της, η χρονιά που έφυγε απορροφήθηκε σχεδόν στην ολότητά της από μία και μόνη μαύρη τρύπα, εκείνη της δημοσιονομικής κρίσης και του (αενάως επικαιροποιούμενου) μνημονίου. Για όλο τον κόσμο, το 2010 έφερε ανατροπές, που θα αφήσουν τα ίχνη τους στο 2011. Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο, σας προτείνουμε να θυμηθούμε μαζί δέκα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη. Όπως συμβαίνει πάντα, η επιλογή είναι υποκειμενική και αδικεί περισσότερους και από όσους ανταμοίβει.
1. Το μάθημα των Χιλιανών ανθρακωρύχων
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί η διάσωση και των 33 ανθρακωρύχων ύστερα από 69 ημέρες παραμονής στα έγκατα της γης, μετά από το ατύχημα στα ορυχεία του Σαν Χοσέ. Δισεκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο ταυτίστηκαν συναισθηματικά με τους αδελφούς τους- αυτούς που παράγουν τον πλούτο των εθνών και πληρώνουν τη φτώχεια των κρατών, αυτούς τους μεγάλους απόντες από τα μέσα ενημέρωσης, που νοιώθουν από τη μια στιγμή στην άλλη να γκρεμίζονται στο σκοτεινό τούνελ του όποιου «μνημονίου» και πασχίζουν απεγνωσμένα να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους, χωρίς να μπορούν να υπολογίζουν σε κανένα «μηχανισμό διάσωσης» εκτός από τους ίδιους τους εαυτούς τους.

2. Παγκόσμια κατακραυγή για το σιωνιστικό κράτος
1 Ιουνίου: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθενται σε διεθνή ύδατα στον Στολίσκο της Ελευθερίας- έξι πλοία που μετέφεραν άοπλους ακτιβιστές από πολλές χώρες του κόσμου και ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Εννέα Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara και πολλοί τραυματίστηκαν. Στην αποστολή συμμετείχαν δύο πλοία με ελληνική σημαία και 38 Έλληνες ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Η πειρατική επιδρομή ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του σιωνιστικού κράτους.

3. Η Ελλάδα πειραματόζωο
2 Μαίου: Η Ελλάδα μπαίνει στο κλουβί του μνημονίου, για να γίνει- κατά τους Financial Times- πειραματόζωο που θα υποστεί «χημειοθεραπεία» από την τρόικα ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ, με αντάλλαγμα δάνειο ύψους 110 δις, που θα χρησιμοποιηθεί για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Κατ’ επιταγή των πιστωτών της, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αναγκάζει τη Βουλή να εκχωρήσει στον Γ. Παπακωνσταντίνου εξουσίες πραγματικού τσάρου, επιτρέποντάς του να περνάει με απλές υπουργικές αποφάσεις καίριες επιλογές χωρίς καν έγκριση του νομοθετικού σώματος- κάτι που ισοδυναμεί με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

4. WikiLeaks, πόλεμος τον κυβερνοχώρο
5 Απριλίου: Το δημοσιογραφικό, ιντερνετικό δίκτυο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με τίτλο Collateral Murder (Παράπλευρο Έγκλημα), που πιστοποιεί την εν ψυχρώ δολοφονία δεκάδων Ιρακινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και δύο υπαλλήλων του Reuters, σε συνοικία της Βαγδάτης, τον Ιούλιο του 2007. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks θα κορυφωθούν αργότερα με τη σταδιακή δημοσιοποίηση περίπου 250.000 εμπιστευτικών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσιγκτον θα απαντήσει με προσπάθεια δικαστικού λιντσαρίσματος του Ασάνζ και οικονομικής εξόντωσης του δικτύου του, με αποτέλεσμα το WikiLeaks να δώσει την αφορμή για την πρώτη, συντεταγμένη απόπειρα ελέγχου του Διαδικτύου.

5. Ανώμαλη προσγείωση για τον Ομπάμα
4 Νοεμβρίου: Οι εκλογές για το Κογκρέσο σημαδεύουν την πλήρη απομυθοποίηση του Ομπάμα και της «Αλλαγής» που υποσχέθηκε στην αμερικανική κοινωνία. Οι Δημοκρατικοί υφίστανται βαρειά ήττα καθώς αδυνατούν να απαντήσουν στη μαζική ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα τη δυναμική, νεανική, κοινωνική τους βάση και η Βουλή των Αντιπροσώπων περνά στους Ρεπουμπλικανούς. Στη συνέχεια, ο Ομπάμα υφίσταται πολιτική ταπείνωση, καθώς αποδέχεται την επ’ άπειρον παράταση των φοροαπαλλαγών που είχε καθιερώσει ο Τζορτζ Μπους ακόμη και για τις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες του πληθυσμού.

6. Η Αϊτή στην καρδιά του σκότους
12 Ιανουαρίου: Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή και ισοπεδώνει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς. Τα εξακριβωμένα θύματα θα φτάσουν τις 230.000- μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές εξ αιτίας φυσικού φαινομένου την ιστορία. Η επιδημία χολέρας και η εξέγερση εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ, που λειτουργούν ως κατοχική δύναμη, υπογραμμίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της νέας αποικιοκρατίας στη χώρα όπου εκδηλώθηκε η πρώτη, μεγάλη επανάσταση μαύρων στην ιστορία- και μια από τις πρώτες που αναγνώρισαν την ανεξάρτητη Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821.

7. Στο κλουβί της Μέρκελ και ο Κέλτικος Τίγρης
21 Νοεμβρίου: Υπόδειγμα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, χάρη στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών και τη συρρίκνωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 12%, ο πάλαι ποτέ Κέλτικος Τίγρης, η Ιρλανδία, σύρεται στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα του ΓΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ της χορηγούν «πακέτο διάσωσης» 85 δις ευρώ, με Δρακόντειους όρους και δημιουργούν, με την ευκαιρία, τον προσωρινό, ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος θα γίνει μόνιμος (με ισχύ και μετά το 2013) στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τον Δεκέμβριο.

8. Εφτάψυχος ο Ούγκο Τσάβες
26 Σεπτεμβρίου: Αφού γλίτωσε ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και ένα επιχειρηματικό σαμποτάζ που διέλυσε την οικονομία της χώρας του, ο κατά τους Αμερικανούς «δικτάτορας» της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κέρδισε την… 11η εκλογική αναμέτρηση (τέσσερα δημοψηφίσματα, τέσσερις βουλευτικές και τρεις περιφερειακές εκλογές) σε σύνολο 12 που έχουν διεξαχθεί από την άνοδό του στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες, το 1998. Το κόμμα του Τσάβες, PSUV, κέρδισε 96 από τις 165 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, αποσπώντας το 48.5% των ψήφων, αν και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά του.

9. «Αποκάλυψη Τώρα» για τον Θάτσι
15 Δεκεμβρίου: «Μαχητής της ελευθερίας» κατά τον Τζορτζ Μπους και τους Ευρωπαίους «απελευθερωτές» του Κοσόβου, ο πρώην αρχηγός του UCK και νυν «δημοκρατικά εκλεγμένος» πρωθυπουργός του αθλιέστατου ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συρθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Έκθεση που κατάρτισε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης ο δικαστής Ντικ Μάρτι, αποκαλύπτει ότι ο Θάτσι όχι μόνο συνδέεται με μαφιόζικα κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης, κοκαϊνης και λευκής σαρκός, αλλά και ηγείται της εγκληματικής σπείρας «Ντρένιτσα», που σκότωνε εκατοντάδες Σέρβους, τους έπαιρνε νεφρά ή άλλα ζωτικά όργανα και τα πουλούσε σε κλινικές στην πολιτισμένη Ελβετία.
10. Αέρας Γαλλικού Μάη του ‘68
19 Οκτωβρίου: Περίπου 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων στην έκτη γενική απεργία που οργανώνουν τα γαλλικά συνδικάτα μέσα σε δύο μήνες εναντίον της (αντι)μεταρρύθμισης Σαρκοζί στο συνταξιοδοτικό. Η δυναμική συμμετοχή εργατών του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στα διυλιστήρια, όπως και φοιτητών και μαθητών θρέφει παραλληλισμούς με τον Μάη του ’68. Το απεργιακό κύμα και οι αλυσιδωτές διαδηλώσεις δεν αποτρέπουν, τελικά, την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά εξασθενούν σοβαρά τον Νικολά Σαρκοζί και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη της ζωής, της αλληλεγγύης και της ελπίδας…
aristerovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: