Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σήματα «πολέμου» με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκπονήσει εκτενές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έως το τέλος του μήνα, συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα προειδοποιούν για συντονισμένες κινητοποιήσεις.
Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι θα αποτρέψουν την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος της ΟΜΕ Πάνος Κούτρας τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα αντισταθεί με κάθε μέσο απέναντι σε μία περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο, ιδίως «μετά την εμπειρία που έχουμε από την είσοδο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ». Ο ίδιος (μιλώντας στο ρ/σ Βήμα) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ειδικά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι σαν να έχεις μια αγελάδα και να παίρνεις κάθε μέρα γάλα και τελικά να σκοτώνεις την αγελάδα. Και 500 και 600 εκατ. να πάρει το κράτος – γιατί τόσο είναι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ – θα μπορούσε να τα πάρει με μερίσματα, με χίλιους δυο άλλους τρόπους».
Αντίθετος στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει δηλώσει ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. 
Αντιδράσεις στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις προμηνύουν και τοποθετήσεις από τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στον ΟΠΑΠ. Άλλωστε, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία, στον απόηχο των πληροφοριών περί ιδιωτικοποίησης της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ.
Οι άμεσες κυβερνητικές προθέσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναδεικνύει σε πρώτους στόχους την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και την επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο ίδιος διαπίστωσε αυξημένο ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων για την εκμετάλλευση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Άλλωστε, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά την ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών αλλά και Τουριστικών Ακινήτων, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουµε προπαρασκευάσει ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα συµπεριληφθούν προς αξιοποίηση και µέχρι τέλος Δεκεµβρίου πρέπει να έχουµε ολοκληρώσει έναν κατάλογο µε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι προτού δημοσιοποιηθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς για την επίτευξη ενός μίνιμουμ συναίνεσης.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: