Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Για ένα άλλο κράτος εθνικό, κοινωνικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Tη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου για την Εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ"
Τη βδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε μία ακόμα σειρά μέτρων. Πως τα κρίνετε εσείς;
Τα νέα μέτρα αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά το σπάσιμο κάθε είδους κοινωνικού συμβολαίου στη χώρα. Η κυβέρνηση ασκεί ακραία πολιτική και επιβάλλει ένα βίαιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ποντάρουν στην ήττα του κόσμου και την παθητικοποίησή του. Εξαθλιώνουν τους μισθωτούς και τσακίζουν τη μεσαία τάξη.
Ο κόσμος, όμως, αντιστέκεται, αρνούμενος να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ.
Τα τελευταία μέτρα συμπιέζουν το λαό σ' ένα επίπεδο που δεν το αντέχει. Ήδη τα 2/3 των καταναλωτών δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και είτε χρωστάνε λογαριασμούς είτε κάνουν ρυθμίσεις ώστε πληρώσουν με δόσεις. Πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία και είναι παράνομο να εισπράττει φόρους. Προετοιμάζουν, λοιπόν, την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών για να εισπράττουν τους φόρους, κάτι που είναι αντισυνταγματικό.
Εσείς θα πληρώσετε το χαράτσι;
Σχεδιάζουμε μια πρωτοβουλία κοινωνικής άμυνας. Ζητάμε να μην πληρωθεί το χαράτσι ή τουλάχιστον να μην πληρωθεί με αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή, να κατατίθεται το αντίτιμο του ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να στέλνεται εξώδικο στη ΔΕΗ, για να μην μπορεί να κόψει το ρεύμα.
Το καλοκαίρι ζήσαμε το κίνημα των πλατειών, το οποίο σήμερα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι το ίδιο μαζικό. Πιστεύετε ότι θα επανακάμψει;
Το κίνημα των πλατειών παρήγαγε το πολιτικό του αποτέλεσμα. Απονομιμοποίησε την κυβέρνηση και μας δίδαξε ότι αυτός που σιωπά δεν συναινεί, αλλά διαφωνεί. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεγάλης ρήξης. Το πολιτικό σύστημα αποσαθρώνεται. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι δεν εκπροσωπείται.
Πώς θα ανατραπεί αυτό το αίσθημα;
Πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο, που θα ξεκινήσει σπάζοντας τις αιχμές ιδεολογικής επιρροής της ακροδεξιάς. Εδώ έχει ευθύνες και η αριστερά γιατί παλεύει τα ζητήματα με όρους ιδεολογικούς και όχι κοινωνικά και πολιτικά με αποτέλεσμα να πολώνεται ένα μεγάλο κομμάτι των μεσοστρωμάτων προς τα δεξιά και να ζυμώνεται από ακροδεξιές απόψεις. Για παράδειγμα, το ότι η αριστερά έλεγε όχι ελληνικές σημαίες στην πλατεία ήταν τρέλα...
Δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο...
Ουσιαστικά αυτό εισέπραττε ένας κόσμος που δεν είχε πολιτική εμπειρία και κατέβαινε για πρώτη φορά στους δρόμους. Δεν μπορείς να πάρεις την εξουσία χωρίς να είσαι, με το δικό σου πλαίσιο ασφαλώς, εθνική δύναμη...
Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια νίκη. Θα μπορούσε να υπάρξει σε επίπεδο κοινωνικών αγώνων;
Θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω κάποια από αυτά τα μέτρα. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι προς το παρόν η δυσαρέσκεια των μεσοστρωμάτων δίνει τον τόνο, ενώ η εργατική τάξη είναι αμήχανη και διχασμένη. Η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τα ΜΜΕ στοχοποιούν τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα διχάζοντας τους εργαζόμενους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να υποστηριχθούν καθώς είναι θέμα χρόνου να κινηθούν συνολικά οι μισθωτοί.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αγανάκτησή του απέναντι στην κυβερνητική πολιτική;
Ένα κομμάτι του μηχανισμού λειτουργεί με όρους αυτονομημένους από την κοινωνία και την οικονομία. Αυτοί, κατά τη γνώμη μου, δεν θα παίξουν κανένα προοδευτικό ρόλο. Επίσης ο κόσμος της πολιτικής παράδοσης, που είναι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, έχει αδρανοποιηθεί και είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι κοινωνικοί θύλακες που δεν θίγονται τόσο πολύ από τα μέτρα ή που έχουν ωφεληθεί τόσο πολύ στο παρελθόν που τώρα ανέχονται να δώσουν πίσω ένα μέρος από αυτά που αθεμίτως και ενδεχομένως και με παράνομο τρόπο έχουν ωφεληθεί. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πλειοψηφικό κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ που τσακίζεται από τα μέτρα, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι παραδοσιακοί υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί είναι βέβαιο ότι θα διαμαρτυρηθούν. Η νεολαία γυρίζει την πλάτη. Η μεσαία τάξη που τσακίζεται επίσης αποστασιοποιείται.
Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα εκφράσουν κάποια αγανάκτηση;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα με αυτούς.
Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ σήμερα αντιπροσωπεύει τις ιδρυτικές του αρχές;
Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Ως περιεχόμενο έχει τσακιστεί.
Η δική σας προσπάθεια τι στόχο έχει; Τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος;
Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο προκειμένου να συγκροτηθεί ο χώρος των σοσιαλιστών. Δεν μπορεί η αριστερά σήμερα να αποτελείται μόνο από κομμουνιστές.
Χάνει και η δεξιά την επιρροή της στον κόσμο;
Το αδιέξοδο το βλέπει και ο κόσμος της δεξιάς. Βέβαια δεν είναι εύκολο να γίνουν συνομιλητές της αριστεράς. Θυμίζω ότι το ΕΑΜ στην αρχή του ήταν πολύ ευρύ. Έβαζε μόνο το ζήτημα της πείνας, ούτε καν της Κατοχής. Και δεν απέκλειε ούτε τους οπαδούς της μοναρχίας.
Θεωρείτε ότι μπορούν να συναντηθούν όλα τα κομμάτια της αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου σ' ένα κοινό μέτωπο;
Σ' ένα κοινωνικό μέτωπο που θα αντιπολιτευτεί χωράνε οι πάντες. Σε μία κοινή πρόταση εξουσίας, όμως, δεν μπορεί να συναντηθεί όλη η αριστερά γιατί υπάρχει ένα κομμάτι της που λειτουργεί ιδεοληπτικά. Η αριστερά πρέπει να πάψει να κινείται σε λογικές του περιθωρίου. Πρέπει να απευθυνθεί στη μάζα, να μιλήσει με όρους ΕΑΜ για τη φτώχεια, την πείνα και την εξουσία.
Ποιοι θα είναι, δηλαδή, οι στόχοι του ενιαίου μετώπου εξουσίας;
Ένα άλλο κράτος, που θα είναι εθνικό, δημοκρατικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό. Ένα κράτος που θα αντιταχθεί στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε αυτό που έλεγε ο Ι. Καμπανέλλης στο «μεγάλο μας Τσίρκο», στους ξένους τραπεζίτες και τους έλληνες μεσίτες. Η ελληνική κεφαλαιοκρατία έχει βγάλει 70 δισ. ευρώ στο εξωτερικό και κανείς δεν μιλάει γι' αυτό.
Διέξοδος από την κρίση θα μπορούσε να υπάρξει;
Διέξοδος με την έννοια της λύσης είναι μόνο ο σοσιαλισμός. Μπορούν, όμως, να υπάρξουν άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κόσμο. Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει ειδικός φορολογικός έλεγχος στα 70 δισ. ευρώ και να παρθούν διοικητικά μέτρα προστίμων. Να ανασταλούν οι ποσοστώσεις που φρενάρουν την παραγωγή στη χώρα. Η Ελλάδα έχει κι αυτή δικαίωμα να παράγει. Αν από ένα σοβαρό και αξιόπιστο λογιστικό έλεγχο προκύψει κάποιο χρέος , αυτό δεν θα πληρωθεί με ξεζούμισμα του λαού και ξεπούλημα της χώρας. Μπορεί να πληρωθεί με εξαγωγές.
Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές;
Νομίζω ότι οι ξένοι δεν θέλουν εκλογές και θεωρώ την κυβέρνηση υποχείριο των ξένων. Αν, όμως, ο κόσμος ασκήσει μεγάλη πίεση θα τους αναγκάσει να πάμε σε εκλογές. Το ζήτημα είναι εκτός από αυτούς να έχει εναλλακτική λύση και ο λαός.
sibilla 
μέσω "epikoinonia-arg"

Δεν υπάρχουν σχόλια: