Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ενιαίο κόμμα για ενιαία μάχη

Του Σταύρου Τασιόπουλου*
Από τα δεδομένα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία πλέον, ύστερα και από τις πρόσφατες εκλογές, έχει γίνει πασιφανής ο ενιαίος χαρακτήρας και η ενιαία δομή των συμφερόντων που κερδοσκοπούν στην κρίση εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Από τις επιταγές των ειδικών επί παντός επιστητού στις Βρυξέλλες, τις ορέξεις της γερμανικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται από τη Μέρκελ, την επιστασία των ελεγκτών της τρόικας και των εντόπιων πολιτικών εκφραστών τους, καθώς και τους διάφορους ακαδημαϊκούς και συμβουλάτορες που φροντίζουν να εξειδικεύσουν τα προτεινόμενα μέτρα, ιδίως στην εργασία, παρουσιάζεται ένα ενιαίο τραπεζιτικό-κομματικό-επιχειρηματικό μέτωπο.
Όλοι αυτοί που θα έπρεπε να συνεισφέρουν τα μέγιστα σύμφωνα με τις δυνάμεις τους με βάση το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, όπου καθιερώνεται η αρχή της αναλογικότητας στα δημόσια βάρη, μοιάζουν να έχουν συμμαχήσει ώστε αυτό να μην μπορεί να γίνει ή αυτό να καθίσταται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προεκλογικά δεσμεύτηκε για φορολόγηση του πλούτου και όχι της φτώχειας όπως τόσο καιρό παρατηρούμε. Απέναντι σε αυτή την πρόταση στήθηκε ένα τείχος, ένα ενιαίο μέτωπο από όλους εκείνους που χρόνια τώρα κερδοσκοπούν εις βάρος του δημοσίου πλούτου, με εργαλείο προόδου τους τη διαφθορά και την ευκαιριακή αντίληψη αντί τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Αυτοί λοιπόν που βομβάρδισαν με τόνους προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, περί διάλυσης της χώρας και κοσμικής καταστροφής αν συνέβαινε η πραγματική λειτουργία του πολιτεύματος, δηλαδή η εναλλαγή στην εξουσία των εκπροσώπων του λαού -αρχή λαϊκής κυριαρχίας-, έρχονται σήμερα ως "νικητές", ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, να επιβάλουν την ενιαία γραμμή φτωχοποίησης και ευκαιριακής αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν σαφέστατη και με βάση αυτή αξιοπρεπές μέλλον διαβίωσης μπορούν να έχουν όσοι ανήκουν στις ομάδες συμφερόντων που εξυπηρετούνται από τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την κατά γράμμα εφαρμογή των Μνημονίων.

Αντί για θεσμικές μεταρρυθμίσεις εμβάθυνσης της δημοκρατίας, έρχεται υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε λίγους εντός της κυβέρνησης, αντί για ορθολογική αξιοποίηση του δημοσίου τομέα έρχεται οριζόντια περικοπή προσωπικού και γρήγορη πώληση του δημοσίου πλούτου, αντί για εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον έρχεται ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών και ευκαιριακή αξιοποίηση των δημοσίων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί για την παιδεία και τη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση των νέων ανθρώπων έρχεται μισθός - χαρτζιλίκι και γνώσεις τυποποιημένες σε δόσεις από πανεπιστήμια που με τα χρόνια προβλήματά τους οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση.

Απέναντι σε όλα αυτά που έρχονται, η ανάγκη για ενιαία μάχη ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στα Μνημόνια και τους πολιτικούς εκείνους που εφαρμόζουν σκληρή ταξική πολιτική προς όφελος ελαχίστων καθίσταται ιστορική αναγκαιότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ φέρει πλέον την ευθύνη διάσωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και τήρησης του Συντάγματος, όχι κατ' αποκλειστικότητα και νομοτελειακά, αλλά ως η μόνη συγκροτημένη πολιτική δύναμη του τόπου που θέτει πρόταγμα διακυβέρνησης το συμφέρον του ανθρώπου σε αρμονία με το περιβάλλον, που επιζητεί τον πολίτη και όχι τον υπήκοο.

Απέναντι στο χάος που ετοιμάζεται μπορούμε να οικοδομήσουμε, όλοι όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτόν τον τόπο, μια ενιαία προοδευτική δημοκρατική προοπτική διεξόδου και ελπίδας για μια πολιτική των πολιτών και όχι των ολιγαρχικών συμφερόντων. Ενιαίες είναι οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, οι αγωνίες των νέων, ενιαία θα πρέπει να είναι η απάντηση και η πρότασή μας στην κοινωνία, στην Ιστορία.

Μόνος τρόπος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως ενιαίο κόμμα για ενιαία μάχη διεξόδου και ελπίδας, γιατί την ευθύνη την έχουμε στους ώμους μας, όχι ως βάρος, αλλά ως φτερά που θα δώσουν ώθηση στις αγωνίες και στις προσδοκίες των πολιτών. Έχουμε μόνον μια επιλογή, να πετύχουμε.

* Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι μεταπυχιακός φοιτητής Δημοσίου Δικαίου και Πολ. Επιστήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: