Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τροφή προς σκέψη και συλλογισμό : Η πολιτική του Σήμερα!

Τροφή προς σκέψη και συλλογισμό : Η πολιτική του Σήμερα!
Θα είχε πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον , εάν κάνεις ήθελε να κάνει μια έρευνα- παιχνίδι αναζητώντας το πώς μπορεί να αντιλαμβάνονται σήμερα την πολιτική διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Τι είναι η πολιτική;; Πόσο ενδιαφέρον έχει σήμερα;;
Τι θα μας απαντούσαν οι φοιτητές;...οι ενήλικες άνω των 50;...οι ενήλικες άνω των 70;...οι ενήλικες κάτω των 30;...τα παιδιά;...οι έφηβοι;...οι δημόσιοι υπάλληλοι;...η Αριστερά;...η Δεξιά???...οι ίδιοι μας οι πολιτικοί;
Αδυνατώντας , όμως , να κάνουμε την έρευνα ή το παιχνίδι αυτό , μπορούμε να φανταστούμε (..μέσα απ την καθημερινότητα μας!) ότι όλες οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες θα δώσουν ένα διαφορετικό ορισμό, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, σε σχέση με το τι είναι η πολιτική.
Πολιτική , θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η κάθε μας κίνηση, η κάθε μας σκέψη , η κάθε μας στρατηγική, ο κάθε μας στόχος και σκοπός προς το κοινωνικό σύνολο. Πολιτικη ειναι το να προβλεπει κανεις και να προσβλεπει, ειναι Μνημη.
Η πολιτική μπορεί να είναι καλή, μπορεί να είναι και κακή κ αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεδομένης της σημερινής κατάστασης σε πολιτικό, κοινωνικό , οικονομικό επίπεδο , οδηγείται κανείς εύκολα στο συμπέρασμα , ότι μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί μια , εν γένει, κακή πολιτική. Πράγμα περίεργο για έναν τόπο που έχει έναν πολύ μεγάλο όγκο φοιτητών, έχει πολλά πολιτικά κόμματα, έχει πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με το δημόσιο τομέα, πολλούς μορφωμένους ανθρώπους , με μεγάλη ιστορία σαν έθνος τόσο πολιτισμικά, όσο και πολιτιστικά. Σα να λέμε , ότι υπάρχει και επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι , μια κακή (…έως πολύ κακή) πολιτική σε μια χωρά , που αποτελεί γνήσια μήτρα της πολιτικής.

Οι σκέψεις αυτές , ως παραδοχές , είναι κάποιες απ τις ειρωνείες των καιρών μας , άκρως αστείες (…πικρά χαμόγελα) και άκρως επικίνδυνες , που εκτός των άλλων θα μπορούσε να προβληματίσει κάποιον για το τι εφόδια , τι συμμάχους , τι φίλους μπορεί να έχει μια πολιτική για να τείνει ή να συγκλίνει στην ορθότητα με βάση την κοινή λογική. Τι περιεχόμενο , τι χαρακτήρα μπορεί να έχει μια πολιτική χωρίς γνήσιο σύμβουλο την Επιστήμη σε όλες της τις εκφάνσεις και εκφράσεις , χωρίς ήθος και χωρίς ειλικρίνεια. Τι πολιτική μπορεί να υπάρξει , χωρίς ορθολογικότητα και χωρίς σκέψη. Τι πολιτική μπορεί να υπάρξει , χωρίς έναν λαό παρών στις εξελίξεις αντιδρώντας στα «κακά» και πλαισιώνοντας τα «καλά» . Τι πολιτική μπορεί να υπάρξει χωρίς παιδεία και αλληλεγγύη , χωρίς εν τέλει έναν λαό με παιδεία και αλληλεγγύη.
Μια τέτοια πολιτική είναι καταδικασμένη να καταδικάσει , μια εξαθλίωση που θα εξαθλιώσει , ρημαγμένη θα ρημάξει..μια τέτοια πολιτική, ανεξάρτητα ιδεολογικής καταβολής και καταγωγής, πρέπει να μείνει στο μακρινό χθες…είναι μια συνταγή κακογραμμένη και χιλιοαποτυχημενη.

Όπως κ ένα νέο ταξίδι δεν μπορεί να χαραχτεί πάνω σε έναν παλιό χάρτη, έτσι και μια νέα πολιτική λογική μπορεί και πρέπει να χαραχτεί πάνω σε νέα βάση με νέους όρους , νέα δεδομένα και νέους πρωτ-αγωνιστές , είτε φανερούς , είτε αφανείς. Μια τετοια πολιτική πρέπει να χει στα δεξιά της την Επιστήμη και στ αριστερά της όλες εκείνες τις αρχές, τις άξιες και τα ιδανικά απ τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο και τη φύση. Μια τέτοια λογική εφοδιασμένη με τη γνώση και τον ανθρωπισμό , μπορεί να δώσει έναν νέο παλμό, μια νέα διάσταση των πραγμάτων , μπορεί να δώσει οσμή, γεύση και χρώμα σε μια άοσμη, άγευστη και άχρωμη πολιτική σκηνή.

Είναι επιτακτική ανάγκη , είναι στοίχημα των καιρών μας , χρέος της γενιάς μας , ραντεβού με την ιστορία , όλοι οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας , όλοι οι ελευθέρα σκεπτόμενοι άνθρωποι , να βάλουν ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση, να δώσουν δηλαδή νέα ρότα , νέους προορισμούς , να χαράξουν το δικό τους χάρτη στο νέο μεγάλο ταξίδι της χώρας, του λάου και του έθνους. Η περίοδος πνευματικού και πολιτικού σκοταδισμού πρέπει να τελειώσει , όπως φυσικά και εκείνοι που τον συντηρούσαν. Είναι καιρός να μπουν ,για πάντα , στο χρονοντούλαπο της ιστορίας , στις μελανότερες σελίδες της.
ΚΑΘΕ « ΣΗΜΕΡΑ» ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ , ΤΟ «ΑΥΡΙΟ»…ΑΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ!
...γράφει ο Αναστάσιος Κρατημένος
φοιτητής στο Τμήμα Μαθηματικών
Πανεπιστημιου Πατρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: