Το Μπλόκο της Αριστεράς, το ΚΚ της Πορτογαλίας και το συνδικάτο της CGTP κάλεσαν σε λαϊκό ξεσηκωμό τους Πορτογάλους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο, που ανακοίνωσε νέα τσουνάμι περικοπών 4,8 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων αντικοινωνικών μέτρων 30.000 απολύσεις στο δημόσιο, που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000 άτομα!
Νέα μέτρα το βράδυ της ...Παρασκευής
Ο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε περικοπές των 4,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 την Παρασκευή το βράδυ στις 20.00 μ.μ., στις 22.00 ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας αφενός να κερδίσει πολύτιμο χρόνο αναμενόμενων των αντιδράσεων από τα συνδικάτα και την αριστερά και αφετέρου να δείξει για άλλη μια φορά ακόμη καλή διαγωγή στην τρόικα, που υποτίθεται ότι ανέμενε μέτρα "μόλις" 4 δισ. ευρώ! Με τα νέα αυτά μέτρα ο Πάσος Κοέλιο έχει ανακοινώσει μέσα σε μια 2ετία συνολικές περικοπές 13 δισ. ευρώ!

Το "στημένο" παιχνίδι των κερδοσκόπων
Οι νέες περικοπές του Πάσος Κοέλιο στόχευαν επίσης να δημιουργήσουν ένα "θετικό" κλίμα στις αγορές, ενόψει της σημερινής έκδοσης 10ετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ, που ως γνωστό θεωρούνται ως το μέτρο της ικανότητας δανεισμού μιας χώρας.
Με το 'στημένο" αυτό παιχνίδι η ζήτηση των ομολόγων ήταν τριπλάσια της προσφοράς, φθάνοντας στα 9 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά οι κερδοσκοπικοί επενδυτικοί και τραπεζικοί οίκοι εκθείαζαν τον Πάσος Κοέλιο εκτιμώντας πως "η Πορτογαλία είναι σχεδόν έτοιμη να βγει στις αγορές".
Ποιοι όμως έκαναν αυτές τις αισιόδοξες εκτιμήσεις; Οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, που παρεμπιπτόντως είχαν αναλάβει και την έκδοση των ...ομολόγων, όπως η Goldman Sachs, η HSBC, η Credit Agricole, η Societe Generale και η Citi(bank)!
Το "σφαγείο" των 4,8 δισ. ευρώ
Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πάσος Κοέλιο προβλέπει μαι πρώτη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 άτομα, που μπορεί όμως να φθάσουν στους 100.000 υπαλλήλους την επόμενη 2ετία. Σε ό,τι αγορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αυτή προβλέπει ότι θα ισχύει για ένα 18μηνο, κατά το οποίο ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει το 33% του μισθού τού ή καλύτερα θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 67%!
Ανάμεσα στα πιο σκληρά μέτρα του νέου κύματος λιτότητας στην Πορτογαλία προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65, η αύξηση του ωραρίου εργασίας στις 40 από τις 35 ώρες την εβδομάδα στο δημόσιο τομέα, η αύξηση των φόρων για τις συντάξεις και ο περιορισμός της μισθολογικής προόδου στο δημόσιο, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τα σώματα ασφαλείας και το στρατό στα 58 χρόνια, η αύξηση των συνεισφορών για την Υγεία.
Εύσημα ΔΝΤ και Eurogroup;
Μετά την ανακοίνωση των περικοπών άρχισαν και οι πρώτες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκαν από το ΔΝΤ.
Οι αναλυτές της αγοράς της Λισαβόνας υποστήριζαν χθες ότι μετά το τσουνάμι των περικοπών που ανακοίνωσε ο Πάσος Κοέλιο το ΔΝΤ θα κλείσει σχετικά εύκολα την αξιολόγηση της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει στον υπουργό Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, να κάνει και αυτός με τη σειρά του το καλό παιδί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 13 και 14 Μαΐου.
Η "ανυπακοή" της CGTP
Ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου CGTP, κάλεσε σε καθολική ανυπακοή τους εργαζόμενους και τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της 25ης Μαϊού έξω από το προεδρικό μέγαρο, για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πάσος Κοέλιο, ενώ στις 30 Μαΐου η CGTP θα διοργανώσει πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα με στόχο την πτώση της κυβέρνησης, τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών και την αλλαγή πολιτικής στην χώρα.
Μπλόκο της Αριστεράς
Το Μπλόκο της Αριστεράς αντέδρασε εναντίον των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πάσος Κοέλιο, με τους δύο συντονιστές του, τον Ζοάο Σεμέδο και την Καταρίνα Μαρτίνς, και την πρώην συντονιστή και ιστορική φυσιογνωμία του Μπλόκου, Φρανσίκο Λούσα, να χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις εναντίον των μέτρων, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές.
Ο Σεμέδο υπογράμμισε ότι η πολιτικών των περικοπών δεν αποτελεί λύση και ότι τα προβήματα της χώρας θα μπορούσαν να λυθούν με τη διαγραφή ενός μεγάλου τμήματος του χρέους της χώρας, τουλάχιστον κατά 50%, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα βιώσιμα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ.\
Η Μαρτίνς τόνισε την ανάγκη για έναν πραγματικό λαϊκό ξεσηκωμό παντού και ζήτησε την πολιτική ανυπακοή εναντίον της κυβέρνησης.
Ο Λούσα ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών με στόχο μια κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο καταστρέφει την χώρα.
ΚΚ Πορτογαλίας
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚ της Πορτογαλίας, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, ζήτησε την απόρριψη του Μνημονίου και την επαναπραγμαδιάτευση του χρέους. Για τον ντε Σόυζα οι νέες περικοπές του Πάσος Κοέλιο αποτελούν "κοινωνική τρομοκρατία από το κράτος και την κυβέρνηση", και μια "κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζόμενων και του λαού".
Το ΚΚ της Πορτογαλίας στοχεύει σε μια εναλλακτική πατριωτική λύση διαμέσου της διεξαγωγής εκλογών και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της αριστεράς, ενώ δήλωσε πως θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις της CGTP. Το ΚΚ της Πορτογαλίας, όπως και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπογράμμισαν ότι έχουν αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα των περικοπών, αλλά δεν ανέφεραν εάν θα κάνουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο, κατήγγειλε ότι οι νέες περικοπές αποτελούν μια "κοινωνική τραγωδία" και απέρριψε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση τονίζοντας ότι "δεν συζητάω περικοπές".
Κρίνοντας ότι η απόφαση του Πάσος Κοέλιο αποτελεί ένα "λάθος για την Πορτογαλία" ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών.
aygi