Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Απόψε η "Λευκή Νύχτα" με τα μαγαζιά της Αθήνας να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 11μμ - Αντιδράσεις των εργαζομένων

Ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ θα είναι σήμερα τα καταστήματα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της "Λευκής Νύχτας" και των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου.
Στην απόφαση για επέκταση του ωραρίου ως τις 11 το βράδυ αντιδρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
«Η 'Λευκή Νύχτα' όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά είναι και ανήθικη απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους. Σε πολλά από τα καταστήματα-επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και σημειώνει:
«Δεν φθάνουν όλα αυτά, τους ζητούν και από πάνω να δουλέψουν σαν δούλοι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για να κάνουν το show τους, πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιας πόλης, αστέγων, φτωχών και ανέργων».


Η ομοσπονδία καλεί τους υπαλλήλους «να μη δεχθούν να δουλέψουν ούτε μια ώρα παραπάνω», αλλά και τους καταναλωτές «να μην αγοράσουν τίποτε κατά τη διάρκεια της 'Λευκής Νύχτας'».

Το εορταστικό ωράριο στην Αττική:
Σάββατο 28/12/2013 09:00 - 18:00 (στο Δήμο Αθηναίων έως 23:00)
Κυριακή 29/12/2013 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 30/12/2013 09:00 - 21:00
Τρίτη 31/12/2013 09:00 - 18:00
Τετάρτη 1/1/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 2/1/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ
Από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα, τα οποία ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.
Το εορταστικό ωράριο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, θα εφαρμοστεί ως εξής:
Σάββατο 28/12/2013 10:00 - 18:00
Κυριακή 29/12/2013 11:00-18:00
Δευτέρα 30/12/2013 10:00 - 21:00
Τρίτη 31/12/2013 10:00 - 18:00
Τετάρτη 1/1/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 2/1/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ
Δημήτρης Στρατούλης: «Μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις
Η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη,βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών και υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, για τη λεγόμενη «λευκή νύχτα» του εμπορίου στην Αθήνα:
Η «λευκή νύχτα» των πολυεθνικών του εμπορίου είναι «μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις
Η σημερινή «λευκή νύχτα» στην Αθήνα, δηλαδή τα ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 11 το βράδυ, είναι ένα παράνομο, μεγάλο και προκλητικό δώρο του δημάρχου Αθήνας και του Περιφερειάρχη προς τις εγχώριες και κυρίως τις υπερεθνικές εμπορικές αλυσίδες.
Ταυτόχρονα είναι μία ακόμα, έκτακτη στην αρχή που μπορεί να μονιμοποιηθεί αργότερα, κατεδάφιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στο εμπόριο και ένας νέος βραχνάς στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο.
Η κυβέρνηση, που όχι μόνο ανέχεται αλλά και ενθαρρύνει και προωθεί η ίδια τέτοια μέτρα, επιδιώκει να μετατρέψει τους εργαζομένους στο εμπόριο, με τους απλήρωτους για τους πολλούς μήνες μισθούς και υπερωρίες, με την άκρατη ελαστικοποίηση της εργασίας τους, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τις απολύσεις, με τους μισθούς πείνας και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε ανθρώπινους διακόπτες που οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν και θα τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν.
Στα λαϊκά νοικοκυριά δε λείπουν οι ώρες να ψωνίσουν αλλά τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουν. Η «λευκή νύχτα» των πολυεθνικών του εμπορίου είναι «μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και  πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.
ΚΚΕ: Παράνομη η απόφαση για τη «λευκή νύχτα»
Ανακοίνωση για τη λεγόμενη «λευκή νύχτα» των καταστημάτων, εξέδωσε το ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με πρόταση του Δήμου Αθήνας, για λειτουργία των εμποροκαταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου.
Η απόφαση αυτή, εκτός από παράνομη, δείχνει και τις προθέσεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών να προχωρήσουν σε παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων, όπως άλλωστε δείχνει και η πρόσφατη παραδοχή του υπουργείου Ανάπτυξης για πιθανότητα τροποποίησης του νόμου 4177 σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες των εορτών δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.
Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό, που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη την εβδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: