Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η εξαγγελία για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης είναι βλακεία τύπου WI FI ή απάτη ; ή και τα δύο ;

"Oι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια."
Για να δούμε τι θα σημαίνει αυτό στη πράξη.
H καταγραφή της κατανάλωσης γίνεται από τον μετρητή που βρίσκεται στο σπίτι του καταναλωτή και ο οποίος δεν επιδέχεται εντολές μη καταγραφής για κάποιες ημέρες .
Αρα τεχνικά δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιες ημέρες να χορηγείται ρεύμα το οποίο να μην καταγράφεται από τον μετρητή . Η καταμέτρηση δηλαδή η ανάγνωση της ένδειξης του μετρητή γίνεται κάθε τετράμηνο δηλαδή 120 ημέρες περίπου. Οταν λοιπόν εξαγγέλλουν ότι τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης θα χορηγούμε δωρεά ρεύμα προφανώς εννοούν ότι αν στη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός υπήρξαν 10 ημέρες αυξημένης ρύπανσης θα αφαιρούν 20/120στά από την κατανάλωση που έχει καταγραφεί σε αυτό το 120ήμερο.

Αυτό όχι μόνο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που διατυμπανίζουν ότι δηλαδή τις ημέρες αυτές οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταλώνουν δωρεάν ρεύμα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης , αλλά  είναι ψευδέστατο και παραπλανητικό.
Αναλυτικό παράδειγμα :
Ενα μεσαίο νοικοκυριό σε ένα σπίτι 80 τμ για τις ανάγκες του καταναλώνει περίπου 7 KWHώρες την ημέρα χ 120 = 840 kwh το τετράμηνο χωρίς να χρησιμοποιήσει θερμαντικά συστήματα.
Για να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί αν αυτό το νοικοκυριό παρακινούμενο από τις εξαγγελίες χρησιμοποιήσει θερμαντικά σώματα επί 20 ημέρες πιστεύοντας ότι αυτές τις ημέρες το ρεύμα είναι δωρεάν επειδή έχουν κηρυχθεί 10 ημέρες ως αυξημένης ρύπανσης . Θεωρούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν τρία θερμαντικά σώματα επί 10 ώρες ημερησίως και θα καταναλώσουν από 40 έως 60  kwh την ημέρα ήτοι 20 χ 50 = 1000 kwh επιπλέον για τη θέρμανση . Ετσι η συνολική κατανάλωση θα ανέλθει στα 1840 αντί  840 από αυτά θα αφαιρεθούν  οι 300kwh ( 20/120σιοστά  δηλαδή 1840: 120 =15 και 20χ15= 300 ) Και ο καταναλωτής θα χρεωθεί 1540 kwh δηλαδή διπλάσιες από ότι αν δεν χρησιμοποιούσε θερμαντικά σώματα τις 20 ημέρες που θεωρούσε ότι το ρεύμα είναι ΔΩΡΕΑΝ !!!! Δηλαδή αυτό το δωρεάν θα του διπλασιάσει το λογαριασμό.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα με μια μέση χρήση τριών θερμαντικών σωμάτων επί 10 ώρες την ημέρα επί 20 ημέρες σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα σώματα επί περισσότερες ώρες και ημέρες το αποτέλεσμα θα είναι γεωμετρικά αυξημένο στο λογαριασμό.
Οπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγμα οι συνέπειες στους καταναλωτές θα είναι πολύ χειρότερες επειδή δεν θα είναι φειδωλοί στη χρήση αφού θα νομίζουν ότι πρόκειται για δωρεάν ρεύμα .

Θα πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι.Θα πληρώσουν τουλάχιστον διπλάσιο λογαριασμό αν χρησιμοποιήσουν θερμαντικά σώματα πιστεύοντας ότι είναι δωρεάν το ρεύμα.

Μοιάζει περισσότερο με απάτη παρά χοντροκομμένη βλακεία τύπου WI FI

Δεν υπάρχουν σχόλια: