Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Στις 7,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυχία της κινδυνολογίας

Κενό στρατηγικής της ΝΔ διαπιστώνει η πρώτη ουσιαστικά δημοσκόπηση μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Στην μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs που ξεκίνησε την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας και ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 7,5 από την ΝΔ. Η απόσταση μεταξύ των 2 κομμάτων αυξάνεται μάλιστα κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση μας, γεγονός που σημαίνει ότι η τακτική της κινδυνολογίας δεν αποδίδει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα ερωτήματα της  εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας που παρουσιάζουμε αναλυτικά στην συνέχεια.

Από τα άλλα  κόμματα το Ποτάμι σημειώνει πτώση ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει αμφίπλευρες διαρροές και βρίσκεται στο όριο του 3% πριν ακόμη την εμφάνιση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους αναποφάσιστους, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 35,5% και η κοινοβουλευτική του δύναμη στις 149 έδρες.

Η Χρυσή Αυγή(5,7%) επανέρχεται στην τρίτη θέση μετά την υποχώρηση που σημειώνει το Ποτάμι (4,1%), το οποίο χάνει ελαφρώς το προβάδισμα και από το ΚΚΕ (4,3%) Η δημοσκοπική πτώση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη οφείλεται  πιθανότατα στο γεγονός ότι ότι τα φώτα της δημοσιότητας, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν στραφεί επάνω του λόγω της συμφωνίας με Μεταρρυθμιστές-Λυκούδη, στρέφονται τώρα προς το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου. Την εκλογική απήχηση του τελευταίου θα μετρήσουμε στις επόμενες δημοσκοπήσεις του Tvxs που θα παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα, μέχρι τις εκλογές.
Η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον (31% των ερωτηθέντων) επικρατούν του φόβου(27%), ενώ σημαντικό ποσοστό(29%) δηλώνει ότι κυριαρχείται από αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Το 47% των ερωτηθέντων ψηφίζει αλλάγή με μία πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2012, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό(13%)  αυτών της ΝΔ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη ότι το οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται από την στρατηγική επίκλησης κινδύνων της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές προς πολλές πλευρές, αλλά πολύ μικρές.

Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που χάνει ψηφοφόρους  προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η μεγάλη πλειοφηφία δεν βλέπει καθόλου πιθανή(49%) ή λίγο πιθανή(14%) την έξοδο από την ευρωζώνη στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προηγούμενο ποσοστό όσων δεν φοβούνται,  διατηρείται αναλλοίωτο και μετά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ

Στην ασφάλεια και στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων η ΝΔ προηγείται με μικρή διαφορά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέρέχει στα κοινωνικά θέματα και την διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θεωρείται με διαφορά το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν απώλειες σε αυτήν την ερώτηση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις.


Ο κ. Σαμαράς εξακολοουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα, που μικραίνει την διαφορά.

Ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα ψηφίζουν, οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 67% ότι πιστεύουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, 20% πιστεύουν ότι πρώτη θα τερματίσει η ΝΔ.

Η διαφορά στην παράσταση νίκης διατηρείται σταθερή τους τελευταίους μήνες.Το 35,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΝΔ με 28%, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5% ενώ στις τελευταίες θέσεις έρχονται το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ με 4%. Ένα 10% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Αναφορικά με την εκτίμηση κατανομής εδρών, πρώτος με 149 έδρες εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με 78 έδρες ακολουθεί η ΝΔ, από 18 έδρες λαμβάνουν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ακολυθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες και τελευταίοι έρχονται ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ που λαμβάνουν 11 έδρες.
Διαβάστε την ανάλυση του διευθυντή ερευνών της Palmos Analysis για την δημοσκόπηση.
Η ταυτότητα της έρευνας


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: