Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

23 Ιουνίου...Ημέρα μνήμης για τον Ανδρέα...

Η πρώτη ΑΡΙΣΤΕΡΗ περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από μεγάλες παροχές σε μισθούς και συντάξεις και στήριξη των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά απο μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Λαός στην Εξουσία», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε την ελληνική οικονομία (τέλη 1981) στο τέλμα μιας οικονομικής ύφεσης (μεταβολή ΑΕΠ,σε σταθερές τιμές, 1980: 0,68%, 1981: -1,55%). Σύμφωνα με τα Διεθνή Μακροοικονομικά Στοιχεία, την περίοδο 1981-1989 το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας όπως αυτό εκφράζεται από τους δείκτες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος βελτιώθηκε και το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα, εκφρασμένο σε δολλάρια, αυξήθηκε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας κατέθεσε με θάρρος Ειδικό Υπόμνημα στην Ε.Ο.Κ. με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η πρότασή του έγινε δεκτή κατά το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης που οδήγησε στα Μ.Ο.Π. Έτσι, η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ. με τους ίδιους όρους με τα άλλα μέλη.

Θα ηθελα να αναφερθώ σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν θυμούνται ή που δεν θέλουν να θυμηθούν τι πραγματικά πρόσφερε ο Ανδρέας στην Ελλάδα. Ας ρωτήσουν τους γονείς τους να τους πουν πώς ζουσαν μεχρί πρίν την δεκαετία του 80. Συγκεκριμένα : 1. Να τους πουν για την λαική κυριαρχία, για την ανεξαρτησία και την υπερηφάνια. 2.Για το αν πήγαιναν στα όποια νοσοκομεία υπήρχαν και τους ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. 3.Για το πως καλλιεργούσαν οι αγρότες τα χωράφια τους και τι τιμές έπαιρναν. 4. Για το ΕΣΥ και τα κέντρα υγείας στην περιφέρεια. 5.Για τα σχολεία και την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων.Για τον νόμο πλαίσιο που αλλαξε την παιδεία και πρόσφερε σε εκατομμύρια Έλληνες την ευκαιρία να μορφωθούν σε ανώτατο επιπεδο. 6. Για τις διεθνείς σχέσεις και τον πρωταγωνιστικό ρολο της Ελλάδας στην νοτιοανατολικη ευρώπη.

Οσο σκέφτεται κανείς τη σημερινή ΚΑΤΑΝΤΙΑ της νεοφιλελεύθερης ψευτοσοσιαλδημοκρατίας , τόσο πιο πολύ αναπολεί τα χρόνια του Ανδρέα...Εις μνήμην της επετείου θανάτου του, ας θυμίσουμε τον ορυμαγδό θετικών μέτρων : Ψήφιση νόμου για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος (ν. 1264/1982), την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των συνεταιρισμών (ν. 1257/1982), ορισμός κατωφλιού 2% για τις απολύσεις των εργαζομένων, εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών λόγω απόλυσης με εκείνη των υπαλλήλων, θέσπιση συμμετοχής των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων, κήρυξη παράνομων των λοκ-άουτ, κατάργηση της «νόμιμης» απαγόρευσης της απεργίας, αύξηση των γονικών αδειών, διακοπών, συντάξεων, ασφάλισης των εργαζομένων.
Όσοι από μας αγαπήσαμε πολιτικά (με πάθος) κάποτε τον Ανδρέα, και αρνούμαστε να υιοθετήσουμε τις ανοησίες περί "σπατάλης του χρήματος", δεν μπορούμε να μην τον θυμόμαστε στην επέτειο του θανάτου του (23 Ιουνίου), αναλογιζόμενοι το ΧΑΟΣ που χώριζε τη δική του κεϋνσιανή πολιτική από αυτή του δεξιότατου γιου του, Γιωργάκη....Επίσης, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟ ότι η Μέρκελ θα πέρναγε δύσκολες ώρες με Ανδρέα πρωθυπουργό σήμερα, δεδομένου ότι όχι απλά θα υποχρέωνε τους Ευρωπαίους σε επαναδιαπραγμάτευση και μερική διαγραφή του χρέους αλλά θα απειλούσε με βέτο στο νέο Σύμφωνο για το Ευρώ, που θα αλυσοδέσει τους λαούς...Ανέκαθεν άλλωστε μιλούσε για Διευθυντήριο της ΕΕ.

Αφιέρωμα μνήμης στον πρώτο κυβερνήτη της χώρας που χάρισε ΧΑΜΟΓΕΛΟ στη ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ....Και που αφύπνισε την ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του Έλληνα....Στιγμιότυπο από τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη...Οχι ποτάμια, χείμαρρος...
nassos theodoridis

Δεν υπάρχουν σχόλια: