Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σε ελεύθερη πτώση οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες της ελληνικής αγοράς, αποτυπώνοντας το ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί «οριακή», αφού σε παραγωγικό, εμπορικό και καταναλωτικό επίπεδο, η ύφεση έχει καταρρακώσει την ελληνική οικονομία. 
Εταιρικός τομέας
Σύμφωνα με την έκθεση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας» που κυκλοφόρησε η Icap Group, τα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι τομείς της γεωργίας-αλιείας, των ξενοδοχείων-εστιατορίων και των κατασκευών εμφάνισαν αρνητικό τελικό καθαρό αποτέλεσμα.
Πτώση της κερδοφορίας σημειώθηκε και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, πλην των ασφαλειών και της ενέργειας-ύδρευσης (κυρίως λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ).
«Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης, το 2009, επηρεαζόμενες έντονα από τις συνέπειες της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, γεγονός που επέφερε την πτώση της κερδοφορίας συνολικά για δεύτερο συνεχές έτος», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Credit Risk Services Icap Group, κ. Γιάννης Εφραιμίδης.
Καταναλωτικές δαπάνες
Παράλληλα, σημαντική πτώση σημειώθηκε και στις δαπάνες των νοικοκυριών για το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.
Μειώσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, σε αντίθεση με τη Γερμανία και αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία), όπου οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά.
Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, δεδομένου ότι στην Ευρώπη 1 στα 8 ευρω δαπανάται μέσω καρτών Visa.
Λιανικό εμπόριο
Επιπλέον, σε «οριακή κατάσταση» βρίσκεται και το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με το Δείκτη Όγκου για τον Μάρτιο του 2011 να σημειώνει πτώση κατά 17,7% σε σχέση με πέρυσι.
«Η ζοφερή εικόνα που εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύει και την κατάσταση συνολικά της οικονομίας, καθώς οι εξελίξεις στο εμπόριο επηρεάζουν πολλούς κλάδους (μεταποίηση, βιοτεχνία, μεταφορές κλπ.). Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τους σχεδιασμούς της για τα νέα μέτρα, ώστε να μην επιφέρει το καίριο πλήγμα στην αγορά», επισήμανε η ΓΣΕΒΕΕ, Ελλάδος με αφορμή τα στοιχεία δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα:
- Οι συναλλαγές στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) μόλις ξεπερνούν το 80% των αντίστοιχων του 2005.
- Σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση πριν 3 χρόνια, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης (Μάρτιος 2008 - Μάρτιος 2011), ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 22%
- Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρατηρείται μείωση του Δείκτη σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, με μοναδική εξαίρεση τα πολυκαταστήματα. Σε ορισμένες μάλιστα κατηγορίες (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, ένδυση, υπόδηση) η μείωση φτάνει ή ακόμα και ξεπερνά το 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Γίνεται, έτσι προφανές ότι η μικρή αύξηση στο δείκτη για τα πολυκαταστήματα οφείλεται κυρίως στην εξάπλωσή τους (αύξηση των τετραγωνικών μέτρων).
Δάνεια
Τέλος, σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στα δάνεια που δόθηκαν προς ιδιώτες για το μήνα Απρίλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων να πέφτει στο -0,5% από -0,4% που ήταν το Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια που δόθηκαν ήταν κατά 377 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που αποπληρώθηκαν, ενώ ιδιαίτερη πτώση εμφάνισε η χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων, με το ρυθμό αύξησης να μειώνεται στο -1,5%. Αντίθετα, αύξηση παρατηρήθηκε στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς ο ετήσιος ρυθμός της αύξησης τους, έφτασε στο 1,2% από το 1,1% του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: