Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Με τον φόβο της κατάρρευσης ζει η συγκυβέρνηση


Με τον φόβο των κοινωνικών εκρήξεων και της κατάρρευσής της ζει η συγκυβέρνηση, που προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα ζητώντας την ανοχή τής τρόικας για στόχους που αδυνατεί να πετύχει. Η διαπίστωση της αποτυχίας των Μνημονίων και από το Μαξίμου -η κοινωνία τη βιώνει- δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, πλέον, επικοινωνιακά, όταν, μάλιστα, πολυεθνικές και επιχειρηματίες ζητούν νέα μείωση του κατώτατου μισθού για να... επενδύσουν! Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια εφαρμογής νέων εργασιακών μοντέλων στην Ελλάδα, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο την έχουν οδηγήσει, προκειμένου, στη συνέχεια, αυτά τα «μοντέλα» να εξαχθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δώστε μας τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες μέρες κάθε βδομάδα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas στον Κ. Χατζηδάκη, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο τελευταίος με εκπροσώπους 11 πολυεθνικών εταιρειών. Τι ζήτησαν; Μισθούς 250 έως 300 ευρώ [!] τον μήνα, με λιγότερη εργασία σε ώρες και ημέρες, ενώ θέλουν και νέα μείωση της περιόδου προειδοποίησης, προκειμένου να απελευθερωθούν οι απολύσεις.


Αναγκαστική ανοχή
Η τρόικα μπορεί να στηρίζει και να διευκολύνει, σε μεγάλο βαθμό, τις επιχειρηματικές πιέσεις, όμως γνωρίζει και το αρνητικό κλίμα που επαναδιαμορφώνεται κατά της συγκυβέρνησης μετά την αναλαμπή τής περιορισμένης «ανάκαμψης» των εορτών λόγω της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της δόσης των 54 δισ. ευρώ - ως γνωστόν ελάχιστα χρήματα μπήκαν στην πραγματική οικονομία, καθώς σχεδόν το σύνολο των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για να εξοφληθούν προηγούμενες δόσεις και να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.
Η ανάλογη, πάντως, κατάσταση, μ’ αυτή της Ελλάδας -πολιτική αστάθεια-, που τείνει να διαμορφωθεί στην Ιταλία, όπου οι πολίτες ψήφισαν κατά της λιτότητας, του Μόντι και της Μέρκελ, η ρευστότητα στη Βουλγαρία και το ασταθές κλίμα σε Πορτογαλία και Ισπανία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν την τρόικα σε παραχωρήσεις. Προσωρινά, δηλαδή, να δεχθεί την αναστολή των απολύσεων των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως και τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο και στην εστίαση - «δώρο» για την τουριστική σεζόν.
Η εμμονή, άλλωστε, του Γ. Στουρνάρα, με συνεχείς δηλώσεις [και στο "Βήμα", 03.03.13] σε πρώτο πρόσωπο, «δεν κάνω απολύσεις» γιατί στις «13 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων που μπήκαν σε εφεδρεία το 2012, ενώ περίπου 900 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα θα τεθούν αυτοδίκαια σε αργία», δείχνει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα. Διαφορετικά δεν θα εκτίθετο τόσο προσωπικά...

ΠΑΣΟΚ: Όμηρος της Ν.Δ.
Η κατάσταση, ωστόσο, της συγκυβέρνησης περιπλέκεται. Ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να θεωρεί ότι «αναβαπτίστηκε» στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αποσπώντας εξουσιοδότηση για ουσιαστικότερη και μεγαλύτερη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση, στην ουσία, όμως, επιβεβαίωσε την ομηρία του από τη Ν.Δ. και τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σ’ ένα εκτός κοινωνίας κόμμα «προθύμων», που δεν αμφισβητεί στο παραμικρό τον Παπανδρέου -είναι χαρακτηριστικό ότι τον σήκωσαν στα χέρια κατά την είσοδό του...-, ενώ η «άλλη άποψη» ουσιαστικά δεν υπήρξε - είναι αδύνατον να την εκφράσει ο Κ. Σκανδαλίδης που έχει ψηφίσει σχεδόν όλα τα Μνημόνια. Το ΠΑΣΟΚ με τον Ευ. Βενιζέλο αρχηγό δεν έχει καμία τύχη.
Προβλήματα, όμως, έχει και η Ν.Δ., που επιχειρεί μια πολύ κλειστή δεξιά στροφή υλοποιώντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Η τροπολογία των 85 βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούσαν να εισάγονται στον στρατό μόνο «οι Έλληνες το γένος», κατά παράβαση ακόμα και του Συντάγματος, τον νόμο για την ιθαγένεια, την καταψήφιση της ρύθμισης του Αντ. Ρουπακιώτη για την αναψηλάφηση της δίκης όσων δικαιώνονται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με την αιτιολογία ότι χάνουμε την ελληνικότητά μας κ.λπ. Το Μαξίμου, ανεξάρτητα τι επαγγέλλεται επίσημα, την ευνοεί γιατί πιστεύει ότι έτσι διεμβολίζει Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.


Πιέσεις στη ΔΗΜ.ΑΡ.
Και η ΔΗΜ.ΑΡ., όμως, πιέζεται, καθώς βουλευτές, μέλη και στελέχη της καλούνται να στηρίξουν και να υλοποιήσουν μια [ακρο]δεξιά πολιτική. Και δεν μπορεί να τους «σώσουν» οι προσεχτικές απαντήσεις του Φ. Κουβέλη ["Real News", 03.03.13] στην πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές -«η διαμόρφωση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής, ούτε με κομματικές συμπράξεις»- και η αντίθεσή του στον επερχόμενο ανασχηματισμό με παράλληλη στήριξη στους εκ της ΔΗΜ.ΑΡ. συμμετέχοντες στη συγκυβέρνηση -«το έργο που επιτελούν οι δύο υπουργοί είναι σημαντικό. Περιβάλλουμε με απόλυτη πολιτική εμπιστοσύνη τους υπουργούς, αλλά και τους υφυπουργούς». Οι αποστάσεις που, καθυστερημένα, προσπαθεί να πάρει από τους άλλους δύο αρχηγούς, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε τυχόν νέο ρόλο που πιθανόν θα κληθεί να αναλάβει η ΔΗΜ.ΑΡ., σε περίπτωση κατάρρευσης της συγκυβέρνησης, δύσκολα ξεγράφουν τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση και ας μην έχει ψηφίσει ούτε ένα Μνημόνιο.
Ο Αντ. Σαμαράς, όμηρος και αυτός των βουλευτών του -όλοι θέλουν να γίνουν υπουργοί-, θα προχωρήσει σε αναγκαστικό μίνι ανασχηματισμό μόλις αποχωρήσει η τρόικα - περί τα μέσα Μαρτίου. Και θα δώσει υποσχέσεις σε πρόσωπα και βουλευτές για τον μεγάλο ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου - αν, βέβαια, αντέξει έως τότε! Δύσκολα.


Η στιγμή τη συντριβής
Η κοινωνία αρχίζει και αυτονομείται από το πολιτικό σύστημα, με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ η διαπίστωση της αποτυχίας του συστήματος διακυβέρνησης αποθρασύνει και τη διαφθορά. Το Μαξίμου, ψάχνοντας στηρίγματα, τόσο στις πολυεθνικές που αναφέραμε όσο και στην εγχώρια διαπλοκή, λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα την ασύδοτη λειτουργία του κράτους. Οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα παρακολούθησης που παραγγείλαμε στη Γαλλία, η πλήρης κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το ΣΔΟΕ που, με την τοποθέτηση προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού εκ Μεσσηνίας προερχόμενου, καθίσταται και αφερέγγυο, τα 50 εκατ. ευρώ που θα δώσει στις εταιρείες που κατασκευάζουν την εθνική οδό Πάτρας - Κορίνθου γιατί δεν αυξήθηκαν [!] τα διόδια σε έναν δρόμο-μονοπάτι και ζημιώθηκαν οι εταιρείες, το άρθρο, σε άσχετο νομοσχέδιο, που απαλλάσσει από ευθύνες όλους τους παράγοντες που λεηλάτησαν το δημόσιο ταμείο μέσω της Ολυμπιακής!
Όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά σε βάρος της συγκυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τη στιγμή της συντριβής, που δεν θα αργήσει, θα πρέπει να έχει έτοιμη ολοκληρωμένη και ανατρεπτική πρόταση, με σαφές αριστερό πρόσημο. Όλα τα άλλα έπονται...
AYGI

Δεν υπάρχουν σχόλια: