Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

«Να παγώσει το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ»

“ Οι υπολογισμοί για την αξία του οργανισμού έγιναν με βάση τα δεδομένα του 2012 και όχι με το μέσο όρο της περιόδου 2004-2012 ”
Να παγώσει τις διαδικασίες ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ - έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή - ζητά από την τρικομματική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Σχετική δήλωση πραγματοποίησε ο Γιώργος Σταθάκης. 
Στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων"η διαφαινόμενη συμφωνία επισφραγίζει μία πορεία ανορθολογικών, μυωπικών και ατελέσφορων, ως προς το δημόσιο συμφέρον, χειρισμών" και προσθέτει ότι "οι εκτιμήσεις για την αξία των μετοχών έγιναν με πλασματικό τρόπο". 
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:


Η διαφαινόμενη συμφωνία, υπό τις οδηγίες της τρόικας, για την εξαγορά του εναπομείναντος στο δημόσιο 33% του Ο.Π.Α.Π. επισφραγίζει μια πορεία ανορθολογικών, μυωπικών και ατελέσφορων, ως προς το δημόσιο συμφέρον, χειρισμών της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις τόσο του ίδιου του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. όσο και των ανεξάρτητων εκτιμητών της αξίας των μετοχών έγινε με πλασματικό τρόπο καθώς η κερδοφορία του οργανισμού, ενώ ήταν σταθερά επί χρόνια στα 500-600 εκατ. ευρώ το χρόνο, πέρυσι με ειδική φορολογική ρύθμιση απομειώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, οι υπολογισμοί για την αξία του οργανισμού έγιναν με βάση τα δεδομένα του 2012 και όχι με το μέσο όρο της περιόδου 2004-2012. Ο ορθολογικός, όμως, τρόπος υπολογισμού της αξίας του οργανισμού θα ήταν στη βάση της κερδοφορίας τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κανονική αξία του Ο.Π.Α.Π. είναι τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ και άρα το 33% εκτιμάται πάνω από 1 δις ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της μελλοντικής υπεραξίας. Επιπλέον, η σημερινή διαδικασία εξαγοράς του Ο.Π.Α.Π. δεν είναι παρά το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που εκτυλίσσεται ήδη από το 2001.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η αξία της μετοχής του οργανισμού ξεκίνησε από κοντά στα 6 για να φτάσει έως και τα 24 ευρώ. Ο υπολογισμός του κόστους της εταιρίας στο κατώτατο δυνατό όριο αποκαλύπτει ότι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του δεν εξυπηρετεί την αναγκαιότητα κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, στη βάση του οποίου νομιμοποιείται από την κυβέρνηση. Αντίθετα εξυπηρετεί μια ιδεολογικά στρεβλή αντίληψη που θέτει τη εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου ως αυτοσκοπό.

Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει έναν κερδοφόρο οργανισμό τα έσοδα του οποίου χρηματοδοτούσαν δεκαετίες τώρα τον πολιτισμό, τα γράμματα και τον αθλητισμό στη χώρα, τομείς και προτεραιότητες οι οποίες στα πλαίσια της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής παραμελούνται και υποβαθμίζονται. Ταυτόχρονα, απαντά στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπονοώντας ότι η υπεράσπιση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ο.Π.Α.Π. ταιριάζει μόνο σε λάτρεις του οικονομικού μοντέλου της Βόρειας Κορέας, αγνοώντας ότι ο οργανισμός, ως κρατικός φορέας, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την συναίνεση της τότε κεντρώας αντιπολίτευσης.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όμως, πρέπει σήμερα να σταματήσει. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούμε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή την τρικομματική κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, να παγώσει τις διαδικασίες. 
www.periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: