Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Σ. Ρομπόλης: «Μετά το 2027 θα έρθουν αυξήσεις των μισθών»!

Απογοητευτικά τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το εργασιακό μέλλον
Μόνο απογοητευτικά μπορούν τα χαρακτηριστούν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το εργασιακό μας μέλλον, καθώς οι στρατιές των ανέργων θα παραμείνουν για δύο δεκαετίες ακόμη, με μια ελπίδα για αυξήσεις μισθών να διαφαίνεται το 2027 ή το 2030 και αφού, μέχρι τότε, η αγοραστική μας δύναμη θα έχει φτάσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60!
Τα παραπάνω επισήμανε, από το Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους στην περίοδο της κρίσης», από ΕΚΒ και Δομή Ισότητας των Φύλων του ΕΚΒ, ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ι.Ν.Ε. της ΓΣΕΕ, που ήταν κεντρικός ομιλητής.
Ο ομιλητής επισήμανε ότι οι προβλέψεις που είχαν γίνει το 2010, επαληθεύτηκαν, με την έννοια ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είχε στόχο να μειώσει το κόστος εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να γίνει η Ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Αυτό έγινε με τον χειρότερο τρόπο, με πολύ μεγάλες θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όμως η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώθηκε καθόλου, αντίθετα πολύ ανησυχητική είναι η καθίζηση της παραγωγικής βάσης οικονομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν κλείσει 180.000 επιχειρήσεις, έχει χαθεί πλούτος που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ και σε όρους επενδύσεων από το 2009 μέχρι το 2012, μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις για μηχανήματα, καταστήματα και αποθήκες) 62,8%. Αυτό σημαίνει απολύσεις από τη μια πλευρά, σε βαθμό που τα τρία χρόνια αυξήθηκε η ανεργία κατά ένα εκατομμύριο άτομα και σε ότι αφορά στο μέλλον σημαίνει ότι θα χρειάζονται τεράστιοι πόροι για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η σκουριασμένη παραγωγική μηχανή και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, στις προσβλέπει της ΓΣΕΕ ηια το 2013 η ανεργία θα κινηθεί στο 29 με 30%, η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, σε πολύ εξασθενημένο ρυθμό, εμφανίζεται από το 2015 και μετά. Μετά το 2015 για να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι της τάξης του 3,5 με 4%, που η Ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να το πετύχει.

Μετά από 20 χρόνια!
«Σ’ αυτές τις συνθήκες βλέπουμε ότι η απορρόφηση αυτού του αποθέματος ανεργίας κατά 1 εκατ. που δημιουργήθηκε, τουλάχιστον μ’ αυτά τα δεδομένα θα συντελεσθεί μετά από 20 χρόνια. Και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το μνημόνιο, ότι θ’ αρχίσουμε να μιλάμε για αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, όταν δηλαδή θα είναι 500.000», ανέφερε. Προέβλεψε δε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μετά από 20 χρόνια, οπότε «καταλαβαίνει κανείς, ότι το 2027 ή το 2030 και μετά τη μείωση που θα έχει υποστεί ποιο θα είναι το επίπεδο της αγοραστικής του δύναμης, όταν σήμερα είναι στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80 και του νέου κατώτατου μισθού των 586 €, είναι στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μ’ αυτούς τους όρους θα μιλάμε για αγοραστική δύναμη της δεκαετίας του ’60», επισήμανε.

Πρώτοι σε ανεργία
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος τόνισε ότι ο Βόλος έχει τη θλιβερή πρωτιά να είναι η πρώτη πόλη Πανθεσσαλικά σε ανεργία «για την περίοδο 20008-2012, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν «σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην Περιφέρεια και τους νομούς, μετά το 2008, με αποτέλεσμα το 2012, ο Ν. Μαγνησίας να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των νομών της Χώρας, με ποσοστό 33,3%!», όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφονται στους κλάδους του Εμπορίου, στο Μέταλλο, στις Κατασκευές και στη Μεταποίηση, ενώ μεγάλες είναι οι μειώσεις και στους υπόλοιπους Κλάδους και αντιστοιχούν στις μεταβολές που επήλθαν τόσο στην πλήρη όσο και στη μισθωτή απασχόληση. Χαρακτηριστικό της ραγδαίας επιδείνωσης των δεικτών είναι ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013, στη Μαγνησία καταγγέλθηκαν 600 περίπου συμβάσεις αορίστου χρόνου, έληξαν 480 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καταγράφηκαν 299 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Τέλος, μίλησε η Σμαράγδα Λιάτσικου, υπεύθυνη της Δομής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΒ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: