Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το λυκόφως των «θεών»

Αντιναζιστική συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Το λυκόφως έκανε την εμφάνισή του και στα Τρίκαλα. Προσπάθησαν στην πόλη που ήταν ένα από τα κύρια ορμητήρια του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και της αντίστασης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πιστεύοντας ότι η τοπική κοινωνία θα τους κλείνει πονηρά το μάτι. Κάτω από τον στύλο των κρεμασμένων επονιτών της Εθνικής Αντίστασης. Κοντά στα ασώματα κεφάλια των πρωταγωνιστών του ΕΛΑΣ. Δίπλα από τον ευθυτενή και υπερήφανο πάνω στο άτι, στρατηγό του ΕΛΑΣ.
Πίστευαν ότι η ροή του Ληθαίου θα έσβηνε την ιστορική μνήμη.
Θα άμβλυνε τις συνειδήσεις επαναφέροντας στο προσκήνιο τους Μπουραντάδες, τους Χίτες και τους Ταγματασφαλίτες. Τέτοιοι πρόγονοί τους καθοδηγούσαν τις ναζιστικές φάλαγγες καίοντας και λεηλατώντας τα χωριά της ευρύτερης Καλαμπάκας και την ίδια την Καλαμπάκα. Αλήθεια οι «εθνοπατριώτες» τι έχουν να πουν για τις πυρπολήσεις αυτές; ΄Οσο και να παραποιούν την ιστορία οι μνήμες είναι υπαρκτές και έχουν αφήσει βαθιά στη σάρκα το αποτύπωμά τους. Τώρα, σήμερα τυφλοπόντικες του μίσους και τις μισαλλοδοξίας περιφέρουν τη ύπαρξή τους, ως φιγούρες μίσους αρχαίας τραγωδίας (που μάλλον δεν γνωρίζουν - όχι το μίσος αλλά την αρχαία τραγωδία και την επερχόμενη κάθαρση) προσπαθώντας να σπείρουν τον φασιστικό τους λόγο. ΄Ατομα πολλαπλώς ευεργεθέντα, μέσα από το πελατειακό σύστημα των δύο μεγάλων κομμάτων, αχάριστοι προς το πολιτικό σύστημα που τους ανέδειξε στις τοπικές κοινωνίες, αφού αν τα κριτήρια ήταν αρκούντος αξιοκρατικά ούτε ο θυρωρός - ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου του μεγάλου αρχηγού τους δεν θα αναγνώριζε.
Ο λαός όμως, αυτός ο λαός που πράγματι μερικές φορές σέρνει το «σαρκίο» του από καρέκλα σε καρέκλα επί της Ασκληπιού, έδωσε την απάντηση στη φασιστική πρόκληση και την προσπάθεια λοβοτομής της μνήμης. Εξάλλου την carriola = παλαιού τύπου ξύλινο κρεβάτι, γεμάτο ρωγμές και κοριούς (Μείζον Ελληνικό Λεξικό), ο λαός τη ρίχνει στον Καιάδα της λήθης, της σήψης και της παρακμής.

Βασίλειος Παππάς - Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: