Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Failure story

Το κύριο άρθρο της Αυγής
Αντιγράφουμε τη χθεσινή ειδησεογραφία για την πορεία των ελληνικών επιχιερήσεων: ΣΙΔΕΝΟΡ - Διεύρυνση ζημιών, ΑΓΕΤ Ηρακλής: Ζημίες 82 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, JUMBO, μείωση κερδών κατά 29,1%. Βουλιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, με απώλειες 2,8% έκλεισε το Χ.Α.
Μοναδική θετική είδηση ακούγεται η αύξηση κερδών κατα 20% στα εμπορικά κέντρα The Mall, Golden Hall και Mediterranean Kosmos. Η είδηση αυτή μπορεί να διαβαστεί και αρνητικά καθώς επιβεβαιώνει τον θάνατο του εμποράκου, τη συγκέντρωση του εμπορίου σε λίγα χέρια και την ολοένα συρρικνούμενη μεσαία ταξη, μέρος της οποίας αναζητεί "οικόσημο ευγενείας" στους ναούς του πολυτελούς εμπορίου για να ξοδέψει τις αποταμιεύσεις της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν κι αυτοί εν καιρώ κρίσης...
Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν συνιστούν εξαιρέσεις αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο ΟΟΣΑ (που δεν είναι... συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) προβλέπει παράταση της ύφεσης για έβδομη χρόνια, για το 2014, και εκτόξευση της ανεργίας στο 30%. Αλλά κι αυτό το δημόσιο χρέος βαίνει αυξανόμενο. Κάτω από τις γραμμές της έκθεσης του ΟΟΣΑ διαβάζει κανείς φόβους και για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως αναμενόταν, ο κύριος Στουρνάρας υπερασπίζεται την πολιτική της εικονικής ανάπτυξης. Περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Συμπεριφέρεται ως υπνωτισμένος από τον προπαγανδιστικό απόηχο του ταξιδιού Σαμαρά στο Πεκίνο.


Κι ο πρωθυπουργός αρέσκεται σε μονολόγους, αποφεύγει τον διάλογο. Οι πολίτες, όμως, έχουν δικαίωμα να ζητούν καθαρές κουβέντες, χωρίς την παραμορφωτική διαμεσολάβηση των καθεστωτικών μίντια. Η πρόταση Τσίπρα για απευθείας διάλογο με τον Σαμαρά ανταποκρίνεται στη λαϊκή αγωνία για το μέλλον της χώρας, καθώς μάλιστα η απόγνωση σαρώνει την κοινωνία. Οι μικρές προσδοκίες δεν μπορούν να αντιστρέψουν την αίσθηση ότι βαθαίνει η κοινωνική καταστροφή. Με τη γραμμή Σαμαρά - Στουρνάρα, δηλαδή Μέρκελ - Σόιμπλε, ευθυγραμμίζονται ο Βενιζέλος κι ο Κουβελης.

Διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε διαφωνία, ακόμα και για θέμα αρχής, όπως με το αντιρατσιστικό, δεν συνιστά "απαρχή ρηγμάτωσης του κυβερνητικού συνασπισμού". Πλήρης παράδοση στον Σαμαρά. Ανάγλυφο το πολιτικο αδιέξοδο που συντηρείται με τη δογματική προσήλωση στο Μνημόνιο. Ειδικότερα το πολιτικό αδιέξοδο των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι, σε πείσμα της κοινωνικής αποδοκιμασίας τους, βαυκαλίζονται ότι μπορούν να ανασυγκροτήσουν -μαζί ή αλληλοϋποβλεπόμενοι- την Κεντροαριστερά.

Ξεχνούν ότι υπάρχουν, σε εποχές όμως ευημερίας και άνθησης των μεσαίων στρωμάτων, ιστορικά προηγούμενα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς χωρίς την Αριστερά, αλλά ποτέ εναντίον της Αριστεράς, αλλά ποτέ μαζί με τη Δεξιά και εναντίον της Αριστεράς.

ΥΓ.: Σε αντιδιαστολή προς το κυβερνητικό success story, η πραγματικότητα επιμένει στο failure story, δηλαδή ιστορία χρεωκοπίας.

periodista,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: