Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αλ. Τσίπρας στη Μαδρίτη: Η αριστερά του Ευρωπαϊκού Νότου θα διώξει την τρόικα

O Αλέξης Τρίπρας κάλεσε από το ισπανικό κοινοβούλιο την ευρωπαϊκή αριστερά, τα συνδικάτα και τα κινήματα να εξεγερθούν εναντίον της τρόικας για μια ανατροπή των πολιτικών των περικοπών και της λιτότητας και της καταστροφής του Κοινωνικού Κράτους που κατακερματίζει τις κοινωνίες του Ευρωπαϊκού Νότου. "Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική πολιτική και όχι ασπιρίνες", τόνισε ο πρόεδρος ης ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας συναντήθηκαν με τις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων Εργατικών Επιτροπών και UGT για να καταλήξουν σε μια κοινή διαπίστωση: όλοι μαζί για να ανατρέψουμε την τρόικα.
Ο Κ. Λάρα και ο Α. Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου της αριστεράς στον Ευρωπαϊκό Νότο για να αντιμετωπιστεί συνολικά η πολιτική της τρόικας. Στόχος των δύο ηγετών είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στις Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2014.

Ο Λάρα είχε συναντηθεί τις προηγούμενες δύο ημέρες με τον ηγέτη του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν και είχαν συμφωνήσει επίσης στην ανάγκη μιας κοινής τακτικής ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς του Ευρωπαϊκού Νότου. Σήμερα την πρόθεση της γαλλικής αριστεράς για κοινή δράση επιβεβαίωσε ο γραμματέας του ΚΚ της Γαλλίας και πρόεδρος του ΚΕΑ Λοράν. Οι ηγέτες της ισπανικής, γαλλικής και ελληνικής αριστεράς διατύπωσαν τις κοινές τους προθέσεις μπροστά στους βουλευτές της Πλουραλιστικής Αριστεράς, του διευρυμένου πλουραλιστικού σχήματος που διαμορφώθηκε στην ισπανική βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2011.
"Νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι γιατί μας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά, χώρα με χώρα, λαό με λαό, αλλά αποφασίσαμε ότι η ένωση των δυνάμεων μας, του Ευρωπαϊκού Νότου, θα δείξει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι σε αυτόν τον ταξικό οικονομικό πόλεμο εναντίον των λαών και ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί και ότι θα βγούμε νικητές", τόνισε ο Α. Τσίπρας στα ισπανικά ΜΜΕ.
Ο Λάρα υπογράμμισε ότι η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της κατάστασης στην Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις χώρες εφαρμόζονται ταυτόχρονα τα ίδια μέτρα.
"Η επίθεση δεν διεξάγεται εναντίον μια χώρας ή ενός λαός, αλλά εναντίον όλων των ευρωπαϊκών λαών", τόνισε ο Λοράν, καταγγέλλοντας "τις πολιτικές που μας βούλιαξαν σε μια μεγάλη ύφεση και από την οποία μπορούμε να βγούμε μόνο με εναλλακτικές πολιτικές".
ΟΙ δηλώσεις του Λοράν προσέφεραν την ευκαιρία για μια παρέμβαση του Α. Τσίπρα: "Στην αρχή της κρίσης μας έλεγαν ότι η Ελλάδα αποτελούσε μια ειδική περίπτωση, μια χώρα που ζούσαν μόνο τεμπέληδες που δεν τους άρεσε να εργάζονται. Μετά ήρθε η ώρα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας και τώρα ξέρουμε ότι δεν έλεγαν την αλήθεια, γιατί σε αυτή την κρίση τα μόνα που κερδίζουν είναι τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση για να συνεχίσουν να κερδίζουν.
Η πρώτη συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Ενωμένη Αριστερά, το ΚΕΑ και το γενικό γραμματέα των Εργατικών Επιτροπών Ιγνάθιο Τόξο και της UGT Κάντιτο Μέντεθ κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών συμφώνησαν με τις διαπιστώσεις των τριών ηγετών της ευρωπαϊκής αριστεράς για την απόρριψη της λιτότητας και τη δογματική πολιτική με την οποία εφαρμόζεται η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "που στραγγάλισε τις δυνατότητες της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και έδωσε ένα σκληρό πλήγμα στο αδύναμο Κοινωνικό Κράτος των χωρών αυτών".
Οι Εργατικές Επιτροπές από την πλευρά τους με ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι υπήρξε μια ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις του Ραχόι και του Σαμαρά.
Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί ηγέτες υπογράμμισαν "τη βαθιά κοινωνική και δημοκρατική υποχώρηση¨, που καταγράφεται στην Ελλάδα και την Ισπανία ως συνέπεια "της ισχυρής επίθεσης στα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων", τονίζουν οι Εργατικές Επιτροπές.
Αριστερά και συνδικάτα συμφώνησαν ότι "είναι δυνατόν" να τεθεί σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική ξεκινώντας από την ακύρωση του Συμφώνου σταθερότητας, συντονισμού και διακυβέρνησης, που "αφαιρεί την κυριαρχία του προϋπολογισμού από τα κράτη για να την παραδώσει σε μη δημοκρατικά στεγανά".
Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αριστεράς και των ισπανικών συνδικάτων συμφώνησαν ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια ακόμη προσπάθεια εφαρμογής της λιτότητας, αλλά μια ευκαιρίας για "να διορθωθεί η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής και η δραστηριοποίηση ενός σχεδίου για την απασχόληση κια την οικονομική δραστηριότητα".
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: