Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η πρόταση του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών


Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, χτισμένο το 1970, όπου συγκεντρώνονται 4500 μαθητές/μαθήτριες, διαμοιρασμένοι σε 21 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ). Το σχολείο είναι δεκαθέσιο, λειτουργεί σε βάρδια και φοιτούν σ’ αυτό 180 παιδιά. Από αυτά περίπου το 72% είναι μαθητές και μαθήτριες από διάφορες χώρες και τα υπόλοιπα Έλληνες, παιδιά τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Οι συνθήκες αυτές, παράλληλα με την αναχρονιστική και αναποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα όπως μαθητικές διαρροές, λειτουργικό αναλφαβητισμό, μη κοινωνική ένταξη που εκδηλωνόταν με επιθετική έως και παραβατική συμπεριφορά, έξαρση της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ύστερα από προβληματισμό και συζητήσεις, πήραμε πρωτοβουλίες και εφαρμόσαμε προγράμματα ενταγμένα στο πνεύμα και το πλαίσιο της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, με βασικό στόχο την ένταξη όλων των παιδιών, ντόπιων και ξένων.

Δεν είχαμε την αυταπάτη ότι θα δημιουργήσουμε μία νησίδα “εκπαιδευτικής όασης” στο 132ο Δημοτικό Σχολείο. Ωστόσο, αποφεύγοντας κάθε μοιρολατρική αντίληψη, προσπαθήσαμε, και ελπίζουμε ότι ως ένα βαθμό το καταφέραμε, να καλύψουμε το παιδαγωγικό έλλειμμα. Την προσπάθειά μας αυτή στήριξε η εκπαιδευτική κοινότητα (γονείς, εκπαιδευτικοί φορείς, πανεπιστημιακοί κλπ).

Πιστεύουμε, ότι οι δραστηριότητες που εφαρμόσαμε και αποτελούν την πρόταση του 132ου Δημοτικού Σχολείου, δεν είναι ούτε ακραίες, ούτε ουτοπικές, αλλά ώριμες, γιατί απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του σημερινού σχολείου.

Την όλη προσπάθεια ανέκοψαν βίαια οι ιθύνοντες κύκλοι της ελληνικής Πολιτείας με τη σκόπιμη απομάκρυνση της διευθύντριας του σχολείου, που αποτελούσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στις συγκεκριμένες δραστηριότητες, και την παράλληλη διακοπή όλων των δράσεων και των προγραμμάτων που εφαρμόζονταν στο σχολείο.

Η δημιουργία της ιστοσελίδας μας προήλθε από την ανάγκη μας να γνωστοποιήσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα κάποιες από τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε στο σχολείο, ώστε να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους όσους ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων.

Επιθυμούσαμε επίσης να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους γονείς, τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς και όλους εκείνους που αγωνιούν για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το σύγχρονο σχολείο και παράλληλα να καταγγείλουμε τη σκοπιμότητα και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης για τη διακοπή του παιδαγωγικού μας έργου.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας, τις σκέψεις σας, το γόνιμο προβληματισμό σας.
Το όραμα μιας σύγχρονης εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά δεν έκλεισε.
Όλοι μαζί συνεχίζουμε…

Η ομάδα εκπαιδευτικών της πρότασης
του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: