Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Επέτειος Σημίτη

Μάκης Γιομπαζολιας

Σαν σήμερα ο Κώστας Σημίτης, διαδέχθηκε τον σοβαρά άρρωστο τότε και ως εξ αυτού παραιτηθέντα Ανδρέα Παπανδρέου. Θα θυμηθούμε, σε επόμενη ανάρτηση, την διαδικασία και το παρασκήνιο, που τον ανέδειξε Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα να σημειώσουμε τα πανθομολογούμενα "σύν" και τα πανθομολογούμενα "πλην" της περίπου 8ετους πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη.

ΤΑ "ΣΥΝ" ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ : Πέτυχε να διατηρήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά. Πέτυχε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Επι της πρωθυπουργίας του κατασκευάσθηκαν στην Ελλάδα τα σημαντικότερα έργα υποδομής, όπως η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι σπουδαίες ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.α. Πέτυχε την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και της Κύπρου στην Ε.Ε. Και προετοίμασε του καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της νέωτερης ιστορίας τους, στην Αθήνα.

ΤΑ "ΠΛΗΝ" ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ : Η ενότητα που πέτυχε στο κόμμα του ήταν επίπλαστη, στηρίχθηκε στον συμβιβαστικό κυβερνητισμό και δεν απέτρεψε την "πανσπερμία" απόψεων και πολιτικών, που έβλαψαν τελικά και κόμμα και κυβέρνηση. Ανέχθηκε το αίσχος της χρηματιστηριακής "φούσκας" και επέτρεψε σε ποικίλα "λαμόγια" της αγοράς, να κερδίσουν τα μάλα από αυτήν την φούσκα, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που έχασαν τα λεφτά τους. Και προτάσσοντας την ανάγκη μιας οικονομικής ανάπτυξης για τους λίγους, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών. Κάτι που, μαζί με την ακρίβεια που έφερε το ευρώ, πλήρωσε μοιραία στις εκλογές του 2004.

Τελικά ωφέλησε ή έβλαψε την Ελλάδα ο Σημίτης ; Διότι αυτό είναι που θα καταγράψει η Ιστορία. Και αυτό ενδιαφέρει τον ίδιο για την υστεροφημία του.

Απάντηση: Αλλού ωφέλησε και αλλού έβλαψε. Το ισοζύγιο είναι, δυστυχώς για εκείνον, αρνητικό. Γιατί η Ελλάδα μπήκε μεν στην ΟΝΕ, έβαλε και την Κύπρο στην ΕΕ, έκανε και τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά οι Έλληνες έγιναν πτωχότεροι, χρέωσαν αρκετά τα παιδιά τους και διεπίστωσαν ότι εγκαταστάθηκε στη χώρα τους η εξουσία των "γκόλντεν μπόϋς".

Κοντολογίς : Η εξουσία Σημίτη, παρά τα αναμφισβήτητα επιτεύγματά της, παρέδωσε την χώρα στους γιάπηδες, αδιαφορώντας για τα λαϊκά στρώματα. Και έστρωσε το χαλί, για το "πάρτι ασυδοσίας" της εξουσίας Καραμανλή, που οδήγησε την χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Κ. Σημίτης - καλά να είναι ο άνθρωπος - χρωστάει πολλά στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν του χρωστάει τίποτε. Της έδωσε αρκετά στο φαίνεσθαι αλλά της αφαίρεσε πολλά στο είναι. Την κατέστησε ουσιαστικά και οικονομικά πτωχότερη. Και το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να του δώσει - σημαντικότερο από την χρηματοδότηση του ομώνυμου ιδρύματός του- είναι να μη γράψει το όνομά του -τελικά- στις μελανές σελίδες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: