Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

100 ημέρες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της 4ης Οκτωβρίου, καθόρισε ως εξαιρετικά κρίσιμο και αποδεικτικό του νέου τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, το διάστημα των πρώτων 100 ημερών της κυβερνητικής θητείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτή η δέσμευση μας υποχρεώνει σε εγρήγορση και ουσιαστική ετοιμότητα συμβολής στο μεγάλο ποιοτικό άλμα, στο νέο κοινωνικό μετασχηματισμό στον οποίο στοχεύουμε.
Αυτές οι πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία ανέδειξαν ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ότι οι προθέσεις του Πρωθυπουργού υλοποιούνται βραδύτερα από το αναμενόμενο, αδικούνται από παλινωδίες Υπουργών και χάνουν μέρος της ευκρίνειάς τους εξαιτίας αστοχιών και άσκοπων καινοτομιών που έχουν την αφετηρία τους στην πρόθεση κυβερνητικών αξιωματούχων να παρακάμψουν και εντέλει να περιθωριοποίησουν πλήρως το ρόλο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως πολιτικού και κοινωνικού γνωμοδότη και ελεγκτή της πορείας δικαίωσης της λαϊκής εντολής.
Όμως, αυτή η περιόδος της κρίσης μας επιστρατεύει.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κίνημα δημοκρατίας και ουσίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι όχημα και πρόσχημα εξουσίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ των λαϊκών αγώνων και της απροσμέτρητης κυβερνητικής εμπειρίας, όχι μόνο είναι σε θέση να συμβάλλει, αλλά είναι υποχρεωμένο να ενεργοποιηθεί, ανταποκρινόμενο στον ιστορικό του ρόλο.
Είναι προφανές ότι...

ο λαός απαιτεί λύσεις και συνέπεια της κυβέρνησης. Συνέπεια σε κάθε επίπεδο. Ιδεολογικό, κυβερνητικό, προγραμματικό, κοινωνικό.
Το ίδιο προφανές είναι ότι απαιτείται η άμεση σύγκληση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε μια διήμερη διαδικασία ουσίας, όπου το λόγο θα πάρουν όλοι και θα ακουστούν όλοι. Όπου η κριτική και οι προτάσεις θα πιάσουν τόπο και όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε προς τα που και πως θα βαδίσουμε σε κάθε τομέα κυβερνητικού έργου. Οι επικοινωνισμοί και τα στοιχεία εντυπωσιασμού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη χρησιμότητα της ουσιαστικής δημοκρατικής διαβούλευσης. Αυτά που προτείνουμε στην κοινωνία, ως σοσιαλιστές, οφείλουμε να τα εφαρμόζουμε πρώτα στο ίδιο μας το σπίτι.

(*Δήλωση στην εφημερίδα REAL NEWS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: