Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΝΕΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΚΑΤΑ 41,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Σημαντική αύξηση σημείωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος στη διάρκεια του 2010, καθώς διογκώθηκε κατά 41,8 δισ. ευρώ ή κατά 18 μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), λόγω των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του ευρύτερου δημόσιου...
τομέα αλλά και της αναθεώρησης του χρέους που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 31 Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρέος της χώρας αποτιμήθηκε σε 340,28 δισ. ευρώ, έναντι 298,52 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νέο χρέος των 41,8 δισ. ευρώ που προέκυψε το 2010, μόνο τα 23 δισ. ευρώ οφείλονται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από:- Την ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τα οποία εκδόθηκαν ομόλογα. Μόνο εντός του Δεκεμβρίου εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για την ανάληψη χρεών του ΕΛΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ κ.λπ. ενώ ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
- Την προσθήκη στο χρέος των καταπτώσεων νέων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
Σε σύγκριση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, το χρέος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (συνολικό) θα διαμορφωνόταν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 343,2 δισ. ευρώ, αλλά έκλεισε σε 340,28 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε εντός του Δεκεμβρίου η τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, από τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έγινε τελικά τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανερχόμενα σε 7,2 δισ. ευρώ, από 11,2 δισ. ευρώ, που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Εξάλλου, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2010 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: