Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

“Αχ, πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!”-Kώστας Βάρναλης (αφιερωμένο στο Χρήστο Πρωτόπαπα)

Στην προχτεσινή ημερίδα-παρωδία των σχολαρχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, για την προοπτική της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βουλευτής Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ευθαρσώς πως πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Για την κατάργηση του εν λόγω άρθρου έχουν ακουστεί στο παρελθόν απόψεις εκπροσώπων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αν και κάτω από γενική κατακραυγή η συζήτηση αυτή σταμάτησε. Η δήλωση όμως του κ. Πρωτόπαπα αυτή δεν έγινε σε κοινό με ανθρώπους που κόπτονται για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά μπροστά σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Ήταν, επομένως, σαφές νεύμα προς τους σχολάρχες πως η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, την οποία μάλιστα ζητούν με κρατικούς πόρους, θα πραγματοποιηθεί μέσω της εξαθλίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η συνταγή έχει ήδη ετοιμαστεί και «ντυθεί» με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Η αύξηση της αναλογίας εκπαιδευτικού-μαθητών έχει βαπτισθεί «συγχώνευση σχολικών μονάδων». Η άρση χρηματοδότησης του κράτους από τα δημόσια σχολεία θα παρουσιαστεί ως «αυτονόμηση της σχολική μονάδας». Η αποχώρηση του επίσημου κράτους από την εποπτεία της εκπαίδευσης θα ονομαστεί «αποκέντρωση» και οι αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικών που προετοιμάζονται θα παρουσιαστούν ευγενικά ως «μετατάξεις».
Ο κ. Πρωτόπαπας υπήρξε πρόεδρος της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Ένα μεγάλο κομμάτι της ενασχόλησης του με τα κοινά υποτίθεται ότι το είχε αφιερώσει, ως συνδικαλιστής, στην άρση όλων των ανισοτήτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, μεταξύ αυτών και τωνεκπαιδευτικών. Φαίνεται όμως πως η τρυφηλή ζωή που απολαμβάνουν οι υψηλά ιστάμενοι ταγοί του πολιτικού συστήματος τον έχει οδηγήσει στην αντίπερα όχθη. Να υπερασπίζεται, δηλαδή, τα ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα μιας επαγγελματικής τάξης που έχει ως μόνο στόχο τον άκρατο πλουτισμό μέσω της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής και, εσχάτως (άκουσον άκουσον) της κρατικής χρηματοδότησης μέσω κουπονιών. Η πρόταση του κ. Πρωτόπαπα για κατάργηση του άρθρου 16, που παραμένει ο εγγυητής του κοινωνικού αγαθού της παιδείας στον τόπο, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την εισβολή των ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς στο «φιλέτο» της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, με την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου (που θα στείλει σωρηδόν πελάτες στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), καλλιεργεί συνθήκες ακραίας εκπαιδευτικής ανισότητας και καταδικάζει τα παιδιά των εργατικών οικογενειών σε ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον ανεργίας και φτώχειας. Καταδικάζει, επίσης, τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων και σε μισθούς πείνας.
Κ. Πρωτόπαπα, πρώην συνδικαλιστή και «προστάτη» των συμφερόντων της εργατικής τάξης, λίγη αιδώς!!
nylonflags.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: